Mezhep ve Mezhepçilik
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

Mezhep ve Mezhepçilik

08 Ocak 2016 - 09:58

Bütün dinlerde olduğu gibi bizim dinimizde de mezhep-cemaat-tarikat oluşumları var.Bu oluşumlar bir sosyolojik vakıa olup aralarında kavgalar cinayetler savaşlar da hep var olmuştur.Ve bütün dinlerdeki  mezhepçiliğin hemen hepsi de SİYASİDİR.Çok az bir kısmı itikadı esaslar üzerinden oluşur.

Mezhep tarikat-cemaat vb oluşumlara toptancı yaklaşım ile hemen hepsi  masum veya şer yuvaları değillerdir.Sosyolojik bir kurum olmaları hasebi ile   var olanların şeffaf denetlenebilir ve amacı dışında hareket etmemeleri gerekir.Bulundukları ülkelerde  bir STK olarak ta yaşamalılar.

Türk Dil Kurumuna göre Mezhep;

1.      isim, din b. (***) Bir dinin görüş, yorum ve anlayış ayrılıkları sebebiyle ortaya çıkan kollarından her biri."Anasının hatırasına bu derin hürmet, ömrünün sonlarına doğru, babamda âdeta bir mezhep hâlini almıştı." - Y. K. Karaosmanoğlu

2.      Anlayış, görüş

3.      Öğreti

Olarak tanımlanıyor.İnanılan dine göre her bir insanın dinden anladığı--yaşantısı farklı  olacağı  için her biri bir anlayıştır,bir görüştür,bir öğretidir hatta bir mezheptir..Burada sorun olan MEZHEPLER değil MEZHEPÇİLİKTİR.Kendi mezhebini başkalarına anlatmanın da bir sakıncası yoktur. Sakıncalı olan kendi mezhebinin tek doğru olduğu ve mezhebine inanmayanı da zorlamak hatta öldürmektir.

Herkes dinini rahat yaşayabilsin diye Sünni-Hanefi düşüncesinin baskın olduğu Diyanet İşleri Başkanlığının  kaldırılması teklifi  teorik olarak doğru olsa da pratikte çok daha fazla kargaşalara neden olur.Çünkü kendini imam-hoca-alim-şeyh-vs zanneden herkes  toplumu ayrıştırır.Hatta mahalle cami imamlarının kavgası bile başlar.Onun için DİYANET kalmalı.tabi ki revize edilebilir edilmelidir.

Bence günümüzde Türkiye’nin ilk önce yapması gereken şey;Tüm dünyanın kabul ettiği ilmi otoritesi  üst düzeyde olan ULUSLARARASI İSLAM ÜNİVERSİTESİ  kurmaktır.Bu sayede ayrıştırıcı olan mezhepçilik,tarikatçılık vs önüne geçilip birleştirici,bütünleyici ve kapsayıcı olan İSLAM DİNİNİN öğretisi anlatılmış olur.

YORUMLAR