Kdz EREĞLİ T.S.O. SEÇİMLERİ 2018
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

Kdz EREĞLİ T.S.O. SEÇİMLERİ 2018

15 Mart 2018 - 23:13

4 yılda bir yapılan T.S.O. seçimleri bu dönem 5. yıl sonu itibarı ile yapılacak. Hem şehrimiz hem de ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dilerim. T.S.O. ları nedir ne işe yararlar, seçim sistemleri nasıldır, temsilde adalet yönetimde istikrar var mı?. Bu sorulara kısa kısa cevaplar vermek istiyorum.

İnsanlar yaradılış olarak topluluklar içinde yaşayabilen canlılardır. İşin içine “topluluklar” girince karşılıklı hak ve menfaatler de kendiliğinden oluşuyor. Bu hak ve menfaatler aynı zamanda kavgalara-savaşlara da sebep oluyor. Köyden kente kalabalıklar halinde yaşanılan her yerde idare edenler ve edilenler olarak iki gurup oluşur. İdare edenler; atanmış ve seçilmişlerden oluşur. İdare edilenler ise, vatandaşlar ve onların içinde toplumsal hafızayı yaşatan eşraf ve kanaat önderlerinden oluşur. Topluluğu oluşturan bireylerin sayısı ve nitelikleri çeşitlenip arttıkça idare edilenler idare edenlere karşı hak ve menfaatlerini koruyup geliştirmek için kendi aralarında kurumsallaşmaya başlar. Bunlara da günümüz tanımlaması ile SİVİL TOPLUM KURULUŞU (STK) diyoruz. T.S.O lar S.T.K.lar içinde en güçlü KURUMSAL KİMLİĞE sahip olandır.

T.S.O lar şehirlerin kurumsal hafızaları olup ticaret ve sanat erbaplarından oluşurlar. Bölgedeki kanaat önderleri ile kurdukları güçlü bağlar sayesinde şehirde barış, refah ve huzurun çağdaş düzeye çıkmasını sağlamak için uğraşırlar.

T.S.O seçimlerinin yapılışı; Temsilde adalet bakımından ideale yakın bir seçim sistemi var. Meslek odası üyelerinin sayısı ve çeşitliliği göz önüne bulundurularak 5-7-9-11-…50-60 farklı MESLEK KOMİTESİ olabiliyor. Bizim odamız üye sayısına göre 7 MESLEK GURUBU olarak seçime gidiyor.

1.Meslek Komitesi;Gıda gurubu.7 üye ilk 3 üye meclis üyesi

2.Meslek Komitesi;İmalat-Sanayi.7 üye ilk 3 üye meclis üyesi

3.Meslek Komitesi;İnşaat sektörü.7 üye ilk 3 üye meclis üyesi

4.Meslek Komitesi;Nakliyeciler.7 üye ilk 3 üye meclis üyesi

5.Meslek Komitesi;Çarşı içi tüccar.7 üye ilk 3 üye meclis üyesi

6.Meslek Komitesi;Hizmet sektörü. 7 üye ilk 3 üye meclis üyesi

7.Meslek Komitesi;Saç-Metal sektörü. 5 üye ilk 2 üye meclis üyesi

Meslek komitelerinin üye sayısı ve iş gurupları TOBB ını yasal mevzuatına göre tespit edilir.Örnek;İlçemizin ekonomik şartlarından dolayı sayısı hızla azalan SAÇ-METAL sektörünü temsil eden 7.Meslek Komitesinin üye sayısı 7 den 5 düştü. Oda meclisinde temsil sayısı da 3 ten 2 ye düştü.

T.S.O üyesi olan herkes(2 yıllık üye olmak şartı) Meclis üyeliğine aday olmak hakkı var.Bu sayede tüccar ve sanayicilerin desteğini alabilen herkes, MECLİS ÜYESİ olabilir. Aday olabilmek için hiçbir kurumsal yapıya-kişiye ihtiyaç yok. Seçim sisteminde ilk adımı olarak MECLİS ÜYELERİ ve KOMİTE ÜYELERİ seçilir. İkinci adımda da MECLİS ÜYELERİ KENDİ İÇLERİNDEN ;

*MECLİS BAŞKANI ve DİVAN ÜYELERİNİ

*YÖNETİM KURULU BAŞKANINI

*YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİ

*Ve diğer ORGAN ÜYELERİNİ seçer.

YÖNETİMDE İSTİKRAR kısmına bakacak olursak.Meclis üyelerinin oy çokluğu ile seçtiği BAŞKAN ve ÜYELERİN görevlerine istifa,hastalık veya devamsızlık hariç olmak üzere (yüz kızartıcı suçlar hariç) son verme hakkı yoktur. Yani kanun koyucu diyor ki ey MECLİS seçtiğin BAŞKAN ve ÜYELERİNİ 4 yıllığına seçiyorsun ona göre seçimini yap.

Temsilde adalet olduğu gibi yönetimde de istikrar sağlanmış oluyor. Lider sultası da delege baskısı da yok.Bu şekilde yapılan seçimler sonrası YAPILACAK İŞLER ORTAK AKIL ve İSTİŞARE kuralları ile yürütülür. Başarılı olamayan BAŞKAN ve YÖNETİMLER bir daha seçilemez.

Peki günümüzde HİTİTLER(!) döneminden beri BAŞKANLIK yapanlar nasıl oluyor?. Kendini başkan adayı olarak ilan edenlerin etrafına toplananlar kurşun askerlik yapıyorlar da ondan. Bu işi EKİP olarak yapanlar BAŞARIYI da BAŞARISIZLIĞI da paylaşırlar. Seçimlerde meclis çoğunluğunu kazanan EKİP; Temsil kabiliyeti olan ,donanımlı, enerjik, göreve ciddi zaman ayırabilecek BAŞKAN ve yöneticileri seçmekte zorlanmaz. Ve böyle bir YÖNETİM TARZI mutlaka başarılı olur. Kdz Ereğli T.S.O da YÖNETİM TARZINI DEĞİŞTİRMENİN ZAMANI GELDİ. Nisan 2018 de yapılacak seçimlerde bunu başarmak gerek.

YORUMLAR