Günümüzdeki Terör Saldırılarına Bakış
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

Günümüzdeki Terör Saldırılarına Bakış

16 Mart 2016 - 09:24

Geçen yazımda terörün tanımı ve amaçları konusunda düşüncelerimi paylaşmıştım.Bu yazımda ise günümüzde yaşadığımız terör saldırılarının değerlendirmesini yapmak istiyorum.

Devletler arasında ebedi dostluklar olmadığı gibi ebedi düşmanlıklar da olmaz.Ebedi var olan ise, devletlerin genel menfaatleridir.Sadece büyük devletlere has olmak üzere tespit edilmiş uzun vadeli hedeflere varış yollarında yaşadıkları değişkenlik gösterir.

Devletler dünya var oldukça yaşamak isterler.Ama insanlık tarihinden bu güne yaşayan devlet yoktur.Kuruluşu da büyümesi de dağılması da sadece kendi iç dinamikleri ile olmaz.İç ve dış dinamiklerin iyi değerlendirilip çağın teknolojisi ile uyum sağlamayı başaranlar yaşamaya devam eder.Aksi halde birilerine yem olmaktan kurtulamazlar.

İnsanoğlu var olduğu günden bu güne kadar hep bir mücadele içinde olmuştur.Bu mücadelenin yansıması çoğunlukla savaş şeklinde olmuştur.Her dönem bir şeyler için mücadele edilmiş.Temeli ise iktidar hırsı ile gücü elinde bulundurmak olmuştur.Bu mücadelenin argümanları çağlara göre değişkenlik arz etmiştir.Günümüzde ise ENERJİ KAYNAKLARINI hükmetmek ve yönetmek olmuştur.Bu mücadele sebebinin uzun yıllar daha devam edeceği kesindir.

Ülkemiz jeopolitik olarak dünyanın hemen hemen en önemli bölgesindedir.

*Eski kıtalar olan AVRUPA-ASYA-AFRİKA üçlüsünün ortasında bulunuyor.

*Çarlık döneminden günümüze kadar sıcak sulara inmeyi hedefleyen Rusyanın yolu İstanbul ve Çanakkale boğazından geçiyor.

*Afrika,Orta Asya ve Rusyada bulunan enerji kaynaklarının Avrupaya taşınması için dolaylı-dolaysız ülkemizden geçmek zorunda.

*İstanbulda yapılan 3. Havaalanı ile dünyadaki havayollarının aktarım merkezi Almanya’dan İstanbul’a geçiyor.

*Halen dünyada büyüme üretim rekorları kıran Çin ,mallarını Avrupa’ya TREN yolu ile taşıyabilmesi için yeni yapılan 3.köprüden geçmek zorunda.

*Ülkemiz dünyada ekonomik büyüklükteki ilk 20 ülke arasında olması.

*İnsanlık tarihinde medeniyetlere beşiklik yapmış bir ANADOLU coğrafyası.

Bu saydıklarımızın yanında sayamadıklarımız ile TÜRKİYE çok önemli bir coğrafyada bulunuyor.Dünyayı yöneten güçler şunu iyi biliyorlar ki;Dünyada kurulacak hangi denge mekanizması olursa olsun Türkiye’nin bulunduğu kısım ağır basar(Rahmetli Prof.Dr.Mahir KAYNAK).

Fiilen üçüncü dünya savaşının yaşandığı Suriye özelinde ORTADOĞU’da haritalar yeniden çiziliyor.Yumuşak karnı olan “KÜRT MESELESİNİ” çözme yoluna koyan bir TÜRKİYE’nin ORTADOĞU’daki gücünün ne olacağını çok iyi bilenler PKK,PYD,DAEŞ,DHKPC gibi taşerön terör örgütlerini kullanmaktan kaçınmazlar.Buna DOST ve STRATEJİK ORTAK olduğumuz ülkeler de dahildir.

Son günlerde yapılan eylemlerin ortak özelliği ise “İNTİHAR EYLEMCİLERİ” tarafından yapılmış olmalarıdır.Hatırlayalım.Yaklaşık 1 yıl önce doğu-güneydoğuda tuzaklama ve önceden yerleştirilmiş bombalarla eylem yapıyorlardı.Suruç,Sultanahmet,Ankara Gar saldırılarında intihar eylemcileri yaya iken Ankara’daki son 2 eylem ise yürüyen araçlar ile yapıldı.

Eylem olduğuna göre önleyici tedbirlerde eksiklik var demektir.Eksikliklerin giderilmesi de yetkili-sorumlu olanların görevidir.Biz vatandaşlara düşen iki önemli husus var.

*Birincisi artan terör eylemlerinin sebepleri olarak önümüze konulan HER ŞEYİ sorgulamadan doğru kabul etmemeliyiz.15.03.2016

*İkinciside Terör eyleminin asıl amacı olan toplumu panikletme oyunlarına gelmemek.

YORUMLAR