24 HAZİRAN SEÇİMLERİ (3) SİYASİ PARTİLERİMİZ-II
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ (3) SİYASİ PARTİLERİMİZ-II

12 Temmuz 2018 - 22:39

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ 

Siyaset dünyamızın önemli partilerinden olan MHP ve onun lideri Devlet BAHÇELİ son yıllarda milletin ve devletin yanında olduğunu gösterdi. Devlet BAHÇELİ ,devlet işleyişinin sıkıntıya girdiği her zaman parti ve kişisel geleceğini düşünmeden devleti ve milleti için yapması gerekeni defalarca yapmıştır. Akıllı insan(lar), kendi ve partisinin geleceğini devletinin ve milletinin geleceğine bağlı olduğunu görenlerdir.

Son yıllarda ülkemizdeki siyaset mühendisleri FETÖ’yü maşa olarak kullanarak siyasi partilerimiz üzerine operasyonlar yaptılar. CHP de yaşanan BAYKAL-KILIÇDAROĞLU değişimi gibi aynı zamanlarda MHP ye de operasyonlar yapıldı.Devlet Bahçeli’nin dik duruşu bu operasyonu engelledi.Lakin mühendisler işlerini KONGRE üzerinden çözmek istediler.Mahkemeler-davalar sonrası yine emellerine ulaşamadılar.7 Haziran 2015 seçimlerinde Bahçeli’ye siyasi rüşvet olarak BAŞBAKANLIK teklif edilmesine rağmen bunu ret etti. 15 Temmuz 2016 yılında ihanet şebekesi FETÖ ve iç-dış destekçileri ülkemizi devletimizi bölüp parçalamak istediler. İlk dakikalardan itibaren dik duruşunu sürdüren Bahçeli milletimizin direncini artıran önemli kişilerden oldu. 

YENİKAPI RUHU ile milletimizin beka sorununu doğru teşhis ederek çözümü AK PARTİ ile yapılacak ittifakta gören Bahçeli fiilen başkanlık sistemi ile yönetilen ülkenin hukuken de BAŞKANLIK SİSTEMİNE geçmesi için AK PARTİ’ye çağrıda bulundu. Yapılan ANAYASA değişikliğine tam destek vererek TBMM de kabulü ve sonrasında 16 Nisan’daki referanduma MHP olarak verilen destek ile de milletin onayından geçmesi sağlandı.

2019 da yapılması planlanan CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerinin erkene alınması gerektiğini tespit eden Bahçeli’nin  çağrısına AK PARTİ ve Recep Tayyip ERDOĞAN’ın en erken seçim kararı ile cevap geldi. Daha önce meclisten ortak olarak geçirilen  SEÇİM İTTİFAKI yasaları gereği CUMHUR İTTİFAKI kurularak 24 Haziran seçimlerine gidildi. MHP ve AK PARTİ nin parti logoları BBP nin AK PARTİ listelerinden adaylık ile ve CB da HÜDA-PAR ın desteği alınarak seçimlere gidildi.

Seçim sürecinde açık alan MİTİNGİ yapmayıp salon toplantıları ile seçim çalışmalarını yürüten MHP, bir ilke de imza atmış oldu. Mitingsiz de seçime gidilip başarılı olunacağını gösterdi. CB adayı göstermeyip Recep Tayyip ERDOĞAN’ı destekleyeceğini ilan eden MHP, seçim sonrası için siyasi koltuk talebini kendilerine hakaret olarak gördü. Desteğini devlet-millet için verdi.

MHP nin İTTİFAK gerekçesi ve devletin beka meselesi seçmen tarafından iyi okundu. Seçim öncesi anketlerce oyu düştüğü söylenen MHP 5.565.331 oy ve  yüzde 11.10  ile  49 milletvekili çıkardı. Sn Devlet BAHÇELİ’nin seçim sonrası yaptığı ilk açıklama ile milletin MHP’ye  Mecliste DENETİM ve DENGE görevi verdiğini söyledi.

İYİ PARTİ

Son 2-3 yılın üzerinde en çok çalışma yapılması gereken siyasi oluşumu olan partidir İYİ PARTİ.Çünkü çok ciddi ve sancılı doğuşu olup kimlik sıkıntısı da yaşayan bir siyasi oluşum.M.H.P.si içindeki OLAĞANÜSTÜ KONGRE mücadeleleri sonrası ana aktörlerinin MHP den ayrılanların oluşturduğu bir parti.Daha sonrasında kendisini merkez sağa konuşlandırmak isteği,ülkücülüğe nispi mesafelerin konduğu ve seçimler yaklaştığı bir dönemde yapılan BÜYÜK KONGREDE ise  yönetici kadrosunu  KİTLE PARTİSİ olmak için belirleyen siyasi hareket. Çok kısa sürede yaşadığı bu süreç İYİ PARTİ yi 24 Haziran’ın sürpriz partisi haline getirdi.

Siyaset sahnesine çıktığı ilk zamanlar yakaladığı söylenen rüzgar daha sonraları yavaşladı. Bunda önemli etkenlerden biri de TEPKİ PARTİSİ olarak doğmuş izlenimi vermesi ve teşkilatlanmasında ciddi rahatsızlıkların yaşanması idi. Buna ilave olarak var olan siyasi partilerden FARKININ ve HEDEFLERİNİN  NE OLDUĞUNU ortaya koyamamış olması da ciddi bir dezavantajı oldu.Halbu ki 16 yıllık tek başına iktidar olan AK PARTİ ve uzun yıllardır iktidar olamayan MHP nin oluşturduğu SİYASİ BOŞLUĞU doldurabilme umudu olabilseydi kendisi için farklı seçim sonuçları oluşurdu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığında ısrarcı olan Meral KAŞENER ,CHP ve SP sinin ortak projesi olan “Abdullah GÜL adaylığını” engellemiş oldu.Seçime,partisinin Gn Başkanı ve iddiası olan bir siyasetçi olarak giren Meral AKŞENER 3.649.030 oy almasına karşılık Millet İttifakı içinde olan İYİ PARTİ’nin aldığı 4.993.479 oya göre çok gerilerde kalmış oldu. Genel başkan olarak partisinin çok gerilerinde kalmış olması İYİ PARTİ’nin siyasi kimliği ve misyonunun tam oluşmadığı ve örtüşmediği manasına gelmektedir. Buna rağmen çıkardığı 43 milletvekili ile TBMM de grubu olan ancak genel başkanı meclis dışında kalan bir siyasi oluşum oldu. Önümüzdeki zaman içinde hem yeni hükümet sisteminin işleyişi  hem de İYİ PARTİ nin yapacağı siyasi faaliyetler partinin ve de Meral AKŞENER’in siyasi  ömrünü belirleyecektir.

 

YORUMLAR