24 HAZİRAN SEÇİMLERİ (3) SİYASİ PARTİLERİMİZ-I
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ (3) SİYASİ PARTİLERİMİZ-I

12 Temmuz 2018 - 22:33

24 Haziran seçimlerine YSK tarafından girmeye hak kazandığı açıklanan  CUMHUR İTTİFAKI (AK APRTİ+MHP+BBP),MİLLET İTTİFAKI (CHP+İYİ PARTİ+S.P) ve ittifaklarda ol(a)mayan (HDP,HÜDA PAR,VP) siyasi partiler oldular. Oy potansiyeli çok düşük birkaç parti de seçimlere katılma haklarının YSK tarafından engellendiğini iddia ettiler.  Sonuç olarak CUMHURBAŞKANI adayı olarak 6, MİLLETVEKİLLİĞİ için de 8 parti seçime katıldı. Aday ve partilerini hedefleri ve sonuçlarını tek tek ve kısa kısa özetlemek istiyorum. Aslında bu konunun bilimsel metodoloji ile  geniş sosyo-politik araştırma-analiz ve değerlendirmeler gerektiren bir husus olduğunu da ifade etmek isterim. Benim ki ise sadece bir gözlem.24 Haziran seçimlerini tek cümle özetleyecek olursam;1.5-2 asırdır  seçimlerin yapıldığı ülkemizde “AZİZ MİLLETİMİZ”her seferinde (günün şartlarına göre) en uygun olan SAĞ DUYUSUNU SANDIĞA yansıtmış bir ferasete sahip olduğunu bu seçimde de göstermiştir.

VATAN PARTİSİ:

Uzun yılladır siyaset sahnesinde olan tek kişilik(Doğu PERİNÇEK) bir parti.Doğu Perincek seçim barajı nedeni ile meclise giremediğini iddia eder dururdu.Her zaman iktidara muhalif söylemleri var. Ulusalcı ve ağırlıklı olarak ta emekli Kemalist subayların kendilerine koltuk bulduğu bir parti. Özellikle FETÖ ye karşı söylemleri mevcut.24 Haziran öncesi CUMHURBAŞKANLIĞI adaylığı için 100.000 imza değil 1 milyon imza toplayacağını iddia etmesine rağmen biraz da muhalefetin iteklemsi ile 100.000 imzayı bularak aday oldu.İlk günlerdeki söylemi olan “ Tayyip ERDOĞPAN’ın tek rakibi benim” iddiası kendisinin 98.955 oy alması ile yerle bir olmuştur.Üstelik  onu aday yapmak isteyen 100.000 kişiden 1045 kişi oy vermemiş.Vatan Partisi aldığı 114.872 oy ile Gn Başkanından  %15 fazla oy almıştır.Vatan Partisi ve Gn Başkanını siyasetin bir RENKİ olarak görmek gerekir.

HÜDA PAR(HÜR DAVA PARTİSİ):

Özellikle doğu ve güneydoğu bölgemizde aktif olan ve Türkiye partisi olmak isteyen bir siyasi oluşum.Daha çok ise PKK nın güdümünde olan HDP nin doğu-güneydoğu daki kürt seçmenin tek sözcüsü olmadığını göstermek isteyen ve aynı zamanda muhafazakarlık yönü daha ağır basan bir parti.Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyip Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklediler. Aldıkları oy sayısı 155.539.   Parti teşkilatları ile bölgesel bir aktör olma iddialarını sürdürmek istiyorlar. Önümüzdeki yerel seçimlerdeki performansları siyasi geleceklerini tayin edecektir.

SAADET PARTİSİ:

24 Haziran seçimlerinin parlayan değil de en iyi parlatılan partisi oldular. Genel Başkanları olan Temel KARAMOLLAOĞLU ,bilge lider ve muhafazakar cephenin parlayan yıldızı olarak ANA MEDYA’da kendine yer buldu. Taa M.N.P.(Milli Nizam Partisi)den gelen Milli Görüş ekolunun yegane temsilcisi olarak sunuldu. Parti ve Gn Başkanının , CUMHUR İTTİFAKI ile yaptıkları pazarlıklar sonuç vermedi. Çünkü M.N.P. ekolünün genel özelliği olan “kendi özgül ağırlığını, olduğundan çok çok fazla görmek ve Muhafazakar ideolojinin tek temsilcisi olma iddiaları” CUMHUR İTTİFAKI içinde istedikleri(en azından grup kuracak kadar seçilebilecek yerlerden milletvekilliği) ile verilenler arasında büyük makas olduğunu gösterdi.

Cumhur İttifakı ol(a)mayınca alternatif çalışmalar yapıldı.Parti olarak Abdullah GÜL’ü Cumhurbaşkanı adayı göstermek istediler.Abdullah GÜL’ün “tüm muhalefetin ortak adayı olursam aday olurum” talebi Temel Karamollaoğlu’nun aday olması ile sonuçlandı. Adaylık için 100.000 imzayı bulmakta hiç zorlanmayan S.P. si Gn Başkanı 443.704 oy aldı. Bu oy S.P nin aldığı 672.139 oy sayısının çok gerilerinde kaldı. S.P teşkilat ve kadrolarının çok radikal Tayyip Erdoğan aleyhtarlığı söylemleri kendi seçmenlerince de hoş karşılanmadığının göstergesiydi.S.P si MİLLET İTTİFAKI’na katıldığında CHP den aldığını zannettiği kazanımların gerçekleşmediğini de görmüş oldu. CHP si listelerinde giren 6 adaydan sadece 2 tanesi milletvekili seçilebildi.Parti olarak ise hiç milletvekili çıkaramadı.Buna karşılık ittifaka yaptıkları katkılar ile CHP sinin 10 civarında fazladan mv çıkarmasını sağlamış oldular.Grup kurma iddiası ile girilen seçim atmosferinden Gn Başkanının meclis dışında kaldığı ve CHP listelerinden 2 vekil ile temsil edildiği bir sonuç elde edilmiş oldu. Sıfır baraj için girdiklerini söyledikleri MİLLET İTTİFAKINA vekil kazandırırken kendi listelerinden hiç vekil çıkaramadılar.

Seçim sonuçlarının ÖZ ELEŞTİRİSİNİ yapabilen bir Saadet Partisi siyasi hayatımızda olmalıdır.

YORUMLAR