MİLLETVEKİLLERİNİN İKAMETGAH ADRESLERİ
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

MİLLETVEKİLLERİNİN İKAMETGAH ADRESLERİ

23 Mayıs 2018 - 21:43

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimleri için partiler aday listelerini açıkladı. Seçime girecek tüm partiler göz önüne alındığında 15-20.000 civarındaki aday adaylarından seçilecek milletvekili sayısı sadece ve sadece 600 .Seçime katılan siyasi partiler alabilecekleri en fazla oy ve milletvekili için“ADAY” belirlemede adayların bir çok özelliklerini  dikkate almak zorundadır. Meslek, eğitim, yaş, cinsiyet, düşünce, ideoloji, aidiyet, soy-sop-bilgi-donanım-beceri gibi bir çok özelliğin yanında adayın yaşadığı yer olan ikametgah adresi de bunlardan biridir. Her yarışmanın, her seçimin kendine has özellikleri olup bu özelliklere göre “oyun kurucu” seçim stratejisini belirler. Bu durum 24 Haziran seçimleri için de geçerlidir.

24 Haziran 2018 seçimleri demokrasi tarihimizde bir “İLKLERİN YAŞANACAĞI “seçim olacak.16 Nisan 2017 referandumu ile değişen  CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN BAŞKANINI hem de bu yeni sistemin 600 PARLAMENTERİNİ seçeceğiz.Bu seçim aynı zamanda İTTİFAKLAR seçimi olacak. Parlamentonun 600 üye seçimi 24 Haziran akşamı bitmiş olacak. Cumhurbaşkanı adaylarından biri oyların %50 +1 ini alamaz ise 2 hafta sonra en fazla oyu alan 2 adaylı bir seçim daha yapılacak. Seçimlere girip ülkeyi yönetmeye talip olan her siyasi partinin bir SEÇİM STRATEJİSİ olmalıdır (hedefi sadece var olanı alaşağı etmek olanlar konu dışı).

Biz vatandaşlar oy kullanırken oyumuzu hangi partiye vereceğimizin bir çok belirleyeni var. Bu belirleyenler zaman zaman değişkenlik arz eder. Seçim STRATEJİLERİ de  bu değişkenlikler üzerine kurulur. Oyumuzu hangi partiye vereceğimizi  belirleyen faktörlerden 10 tanesini alt alta sıralasak ADAYIN İKAMETGAH ADRESİ kaçıncı sırada ve etki yüzdesi kaç olur. Pratik hayattan biliyoruz ki adayın sadece İKAMETGAH ADRESİ  değil tüm özelliklerini hesaba kattığımızda seçim sonucuna  etkisi  artı ve eksi olmak üzere % 5 civarında olur. Bu sonucu, yerel seçimlerdeki BELEDİYE BAŞKANI-MECLİSİ ÜYELERİNİN ve partilerin  İL GENEL MECLİSİ için aldıkları oy oranındaki farklardan görebiliriz.

24 Haziran seçimleri için siyasi partiler Zonguldak için  listelerini açıkladıktan sonra her zaman olduğu gibi  itiraz sesleri yükselmeye başladı. Özellikle de iktidardaki AK PARTİ listesi için şehrimizde AK PARTİ’ye oy vermeyeceklerin sesinin yükseldiğini görüyoruz. Lakin bir siyasi partinin 1. sıra adayı Zonguldak’lı bile olmadığı halde aynı yükseklikte ses çıkmadığını biliyoruz. Bu da gösteriyor ki seçimlerde en önemli özellik olarak  ADAY kimliğinin olmadığıdır. Hele hele İKAMETGAH ADRESİNİN belirleyiciliğinin hiç olmadığıdır..

Zonguldak’ın toplam  seçmeninin % 40 civarı Alaplı ve Kdz Ereğli’dedir. Bölge insanın  temsiliyetinde bu durum göz önüne alınarak tercihler yapılmalı. Son yılları bir gözden geçirelim. Uzun sayılabilecek bir süre (ki bu süre Sn Boray BAYCIK’a kadar devam etti) bölgeden vekil seçilmedi. Daha sonra sadece AK PARTİ’den Sn.Fazlı ERDOĞAN  vekillik yaptı. Yine sadece AK PARTİ’den Sn.Ercan CANDAN vekillik yaptı.En son seçimlerde ise AK PARTİ DEN Sn.Faruk ÇOTUROĞLU ,CHP den de Sn.Ünal DEMİRTAŞ vekillik yaptı. Şimdi asıl sorulması gereken soruyu soralım;2002 yılından bu yana bölgemizde  milletvekilliği yapan Sn.Vekillerimiz BÖLGE milletvekilliğini yeterince yaptılar mı?. Misal; Bölgemizden herhangi bir vatandaşımız bölge milletvekiline hiçbir aracı olmadan ulaşabiliyor muydu?. Telefon numaralarına herkes 24/7/365 ulaşabiliyor muydu?. Yüz yüze görüşme imkanı var mıydı? Bu sorular için şahsi görüşüm şudur; İşinin ve evinin Kdz.Ereğli de olması önemli olmakla birlikte  hakkını teslim edeceğimiz biri Sn.Fazlı ERDOĞAN’dır.

Asıl olması gereken ise şudur; Zonguldak vekillerinin hepsi bizim vekillerimizdir. Seçilen vekiller öncelikli olarak kendi teşkilat bünyelerinde olmak üzere vatandaş ile iletişimi sağlamalılar. Bunun kısa ve pratik yolu ;

*En az ayda bir

*En az yarım gün

*Gün ve saati önceden bilinen

*Teşkilat binası ve/veya özel bir büroda

Bölge sorunlarını , vatandaşların isteklerini-şikayetlerini takip edebilir.

Bir durum tespiti ile bitirelim; Ülkemizdeki Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarına göre  hiç kimse SİYASİ PARTİ GENEL BAŞKANLARINA  göre bulunmaz hint kumaşı değildir. Hayat ,doğrular üzerine yaşanmıyor var olan gerçekler üzerine yaşanıyor. Önemli olan var olan gerçekler üzerinden en iyisini yapabilmek.

YORUMLAR