SEÇİLMİŞLER – ATANMIŞLAR ve 16 NİSAN
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

SEÇİLMİŞLER – ATANMIŞLAR ve 16 NİSAN

07 Nisan 2017 - 06:24

Birden fazla insanın olduğu her şeyin içinde “yönetim mekanizmaları” vardır. Yönetimin olduğu her yerde de yöneten ve yönetilenler vardır. Yönetenlerin iş başına gelme şekli; Seçilme veya atanma ile olur. Her iki şekil de kendi içinde değişiklikler içerir. Ancak özü ;SEÇİLMİŞ ve ATANMIŞ lıktır. Yönetime bakış açıları çok farklı olup siyah ve beyaz renk gibidirler. Kapkara da olabilirler bembeyaz da. Özü itibarı ile de 16 Nisan referandumu da ülkemizi seçilmişler mi yönetsin atanmışlar mı yönetsinin oylaması olacaktır.

Atanmışlar ellerindeki yetkileri kullanırken hesap verme duygusu olmadığı için YETKİLERİ dahilindeki her şeyi yapabileceklerine inanırlar ve öyle de yaparlar. Hepimizin hayatında yaşanmış örnekleri vardır. Özellikle devlet dairesine işi düşenler. İlgili mevzuatı kendine göre yorumlayan memur ,istediğini yapar ve derki “beğenmiyorsan istediğin yere şikayet et veya mahkemeye git”. Atanmış kişi bilir ki yaptığı iş ve işlemlerden dolayı kendisi herhangi bir bedel ödemeyecek. Tıpkı Sn Kemal Kılçdaroğlu’nun dediği gibi.

Sn Kılıçdaroğlu diyor ki; Cumhurbaşkanı isterse ,muhtarlıkları kapatır ,Odalar Borsalar Birliğini kapatır, Milli Eğitim Bakanlığını kaldırabilir ,bir müsteşarın atanma şartlarını değiştirebilir, bakanlık sayısını istediği kadar artırır, başkan yardımcılarının sayısını 1,2,3,5 yapabilir vs vs. Gazeteci de soruyor Sn Genel Başkan bu dediklerinizi bir Cumhurbaşkanı niçin yapsın ki ? Cevap –Yetkisi var istediğini yapabilir. Sn Kılıçdaroğlu , CHP li TBMM başkanlık divanı üyesi mv 2.000.000 TL lik iletişim faturasını meclise ödettiği zaman da “-Sınırsız kullanım yetkisi vermeselerdi “demişti. İşte bu zihniyet BÜROKRAT zihniyetidir. Yapılan iş ve eylemlerin bedelini nasılsa kendisi ödemiyor.

Yıllar önce buna benzer bir olayı bizzat yaşadım.Sürücü olur sağlık raporlarının heyet tarafından verildiği bir dönemde; Heyette bulunması gereken uzmanlardan biri de “Psikiyatrı Uzmanı” idi. Psikiyatrı uzmanının olmadığı yerde Nöroloji uzmanı, onun da olmadığı durumlarda Psikolog yerine bakar diyor yönetmelik. Ruhsat, Sağlık Bakanlığınca veriliyor ve ilgili dairenin Şefi olan bir memur olmaz diyor. Konuyu ilgili Genel Müdüre iletiyoruz. Şefin yaptığının yanlış olduğunu söylüyor ve hemen işimizin görülmesi için talimat veriyor. Fakat ne şefi ne de Gn Md Yardımcısını aşamıyoruz. Genel müdürün talimatı havada kalıyor.

Dönem koalisyonlar dönemi. Şef ve Gn Md yardımcısı biliyor ki Gn Md, koltuğunda kalıcı değil. Düşündükleri gibi oluyor. Gn Md değişiyor ama diğerleri demirbaş gibi kalıyor. Benim işim yapıl(a)mıyor. Maddi ve manevi bir çok kaybım oldu. Yetkisi olan(mühür elinde olan) bürokrat ise kimseye hesap vermiyor. Bedel ödemiyor. Üstelik zamanı gelince de terfi ediyor.

Okullardaki sınıf başkanlığı seçimlerinden tutunda “kuş sevenler” derneği de dahil olmak üzere her türlü STK larda seçimle iş başına gelenler bilir ki ; seçmenin iradesine aykırı bir iş yapıldığında bunun bedelini seçmen ödetir. Hele hele yeniden seçilmek istiyorsa. Ama ATANMIŞ kişilerin böyle bir derdi yoktur.

Seçilmiş Cumhurbaşkanı “LOKANTALARI” kapatmak(!) istiyorsa bunun gerekçesini millete izah etmek zorundadır. Milli Eğitim Bakanlığını kapatacak(!) ise bunun da gerekçesini millete izah etmek durumundadır. Başkan yardımcılarının sayısı ve niteliğini de izah etmek zorundadır. Çünkü seçilmişlerin PATRONU MİLLETTİR.

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. İstiklal Savaşımızı ,milletten aldığı yetkiyi hakkıyla kullanan Büyük Millet Meclisi sayesinde kazandık. 1960 ve 1982 anayasalarında ise millete ait egemenlik hakkına ortak olan kurumları-organları gördük. Millet adına yetki kullananlar (yasama,yürütme,yargı) meşruiyetlerini MİLLETTEN almalılar. Hiçbir ulusal-uluslararası kurum ve kuruluş bu yetkinin kullanılmasına müdahale edemez. Bağımsız bir devlet olmanın yolu da budur.16 Nisan da oylayacağımız referandumun ÖZÜ de budur.

Ya EVET deyip SEÇİLMİŞLERE tüm yetkiyi verip egemenliğimize müdahale edilmesinin önünü kapatacağız , ya da HAYIR deyip ATANMIŞLARIN yetki kullanmasına devam edilmesini kabul edeceğiz.

YORUMLAR