Reklam

CUHURİYETİMİZİN 96. YILDÖNÜMÜ RİZE'DE COŞKUYLA KUTLANDI

CUHURİYETİMİZİN 96. YILDÖNÜMÜ RİZE'DE COŞKUYLA KUTLANDI

CUHURİYETİMİZİN 96. YILDÖNÜMÜ RİZE'DE COŞKUYLA KUTLANDI
29 Ekim 2019 - 22:17

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 96. Yıldönümü; Rize’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıldönümü kutlamaları Rize Valisi Kemal Çeber’in Valilik Makamında tebrikleri kabulüyle başladı. Ardından Valilik tören alanında düzenlenen törene geçildi.

Tören Alanında düzenlenen törene Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Rize Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Adem Amaç, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Hüseyin Karaman, Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Vali Yardımcıları Abdullah Şen ve Ahmet Dalkıran, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kutlama Töreni Vali Çeber ve Belediye Başkanı Metin’in katılımcıları selamlaması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ve dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesi ile başladı.

Törende konuşma yapan Vali Çeber;

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan Kurtuluş Destanının gururunu, heyecanını ve bu destanın varış noktası olan Cumhuriyetin ilanının 96. yılını, ilk günkü gibi büyük bir sevinçle kutluyoruz.

Rizeli hemşehrilerimiz, sevgili gençler, bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunu birlikte kutlamanın heyecanı içindeyiz.

Bu büyük zaferin mimarı olan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatanımızın birliği bütünlüğü uğrunda şehit olan her rütbeden, her kesimden bütün şehitlerimize Cenab-ı Hak’tan sonsuz rahmet diliyor ve önce vatan diyen tüm gazilerimize, aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum.

Cumhuriyet'imiz, 96 yıl önce bugün mecliste Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Devleti'nin hükûmet şekli Cumhuriyettir, Cumhuriyet yönetiminde; İdare usulü, halkın mukadderatını geleceğini bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına dayanır.” sözleriyle ilan olunmuştu.

Onu bizler kurduk yaşatacak ve yüceltecek olan sizlersiniz, denilerek bizlere emanet edilmiş milli bir hazinedir Cumhuriyet.

Bizler tarihe mührümüzü vurarak dünya durdukça silinmeyecek izler bıraktık. 1071’de Anadolu’nun kapısını Sultan Alparslan ile açtık, Anadolu’muzda Türk Tarihini başlattık.

1453 silinmez bir izdir, kutlu fetihle bir cihan devletinin sahibi olduk; Peygamber efendimizin “onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.”  sözlerinde belirttiği övgüye mazhar olduk.

18 Mart silinmez bir izdir, Çanakkale geçilemedi, Cumhuriyetimizin ön sözü oldu.

19 Mayıs kurtuluş meşalesidir, bitti denilen bir millet, küllerinden yeniden doğdu.

30 Ağustos da şanlı tarihimiz içindeki derin izlerden biridir, milletimiz vatana bağlılığın yoklukla durdurulamayacağını tüm dünyaya ispat etti.”

Değerli Rizeliler, Sevgili Gençler,

Kurtuluş Savaşında: İmanla, kalplerde vatan sevgisiyle. Ya var olacaktık ya da yok. Ya kazanacaktık ya da tarihten silinecektik. “Ya zafer ya ölüm diyerek ayağa kalktık.” Milletçe bu toprakların ebedi yurdumuz olduğunu her tehlike karşısında; kanımızla, canımızla ortaya koyduk.

Dünyadaki her milletin tarihsel bir duruşu, kendini ifade eden değer tanımlamaları vardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kendi varoluşunu başka milletlerin sömürüsüne veya yok oluşuna değil, onların korunmasına, onlara adalet ve hoşgörü ile yaklaşmaya bağlayan, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışını benimsemiştir.

Kurduğu 15 büyük devletin tamamında aynı anlayışı benimseyen, adaleti, vicdanı, insana verilen değeri asla tartışmaya açmayan bu büyük millet, büyük fedakârlıklarla ve mücadelelerle kurduğu 16.devleti Türkiye Cumhuriyetinde de aynı anlayışı muhafaza etmektedir.

Sevgili Rizeliler, Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi “Türkiye Cumhuriyeti bu topraklardaki son şaheserdir.”

Cumhuriyetin aydınlığında daha güçlü bir Rize için; Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları, Özel Sektör ve STK’larımızla büyük bir sinerji içerisinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.

Milli ve manevi değerlerimizden beslenen gençlerimizin; inanç, gayret ve çalışkanlığıyla ülkemiz, şehrimiz daha müreffeh, daha üretken hale gelecektir.

Cumhuriyetimizi fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesillerimiz, nice 96 yıllara taşıyacaktır. Bu konuda gençlerimize olan inancımız tamdır.

Al bayrağımızın gölgesinde coşku ve heyecanla kutladığımız bu anlamlı gün vesilesiyle Devletimizin bekası ve ülkemizin bölünmez bütünlüğü için mücadele eden kahraman ordumuza, Mehmetçiğimize ve tüm güvenlik güçlerimize selamlarımızı gönderiyorum. Cenabı Allah’ın kudret eli ordumuzun ve Mehmetçiğimizin üzerine olsun.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'mızı bir kez daha kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milletimizi hürriyetine kavuşturup devletimizi bağımsızlaştıran kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehit ve gazilerimizi; minnet, rahmet ve şükranla anıyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından resmi geçit töreni düzenlenerek Cumhuriyet konulu resim sergisi gezildi.

YORUMLAR