Reklam

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. Yıldönümü Sinop’ta Coşkuyla Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. Yıldönümü Sinop’ta Coşkuyla Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. Yıldönümü Sinop’ta Coşkuyla Kutlandı
29 Ekim 2019 - 22:07

Bu yıl 96. Yıldönümünü kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın kutlama programı Valilik Makamında Sinop Valisi Köksal Şakalar’ın tebrikleri kabulü ile başladı. 
 
Tebriklerin kabulü sonrasında Sinop Valisi Köksal Şakalar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. Yıldönümü kutlamalarının devamı için İskele Meydanındaki tören alanına geçti.
 
İskele Meydanındaki törende; Sinop Valisi Köksal Şakalar ve Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop halkının, öğrencilerin ve tören birliğinin bayramını kutladı. 
 
Şanlı Bayrağımızın göndere çekilmesiyle birlikte Saygı Duruşu ve  İstiklal Marşımızın okunmasının akabinde Sinop Valisi Köksal Şakalar, günün anlam ve önemini içeren bir konuşma yaptı.
 
Vali Köksal Şakalar konuşmasında;
‘‘Bize bu Cumhuriyeti, bu devleti, bu memleketi emanet eden başta  Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi, bu memleketin tüm değerli insanlarını, atalarımızı minnetle, şükranla yad ediyorum. Sevgili gençler, öğretmenlerinizin de anlattığı gibi Birinci Dünya Savaşı bitmiş elimizde koca bir imparatorluktan küçücük bir Anadolu’nun belli bölümleri kalmıştı. Düşman işgalinin kabul edilemeyeceğini gören devlet büyükleri bir kahramanı, bu memleketin bir evladını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a çıkardılar. Samsun sonrasında Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi,  Sivas Kongresi ve sonunda Ankara’da 23 Nisan 1920’ de Meclisin açılmasıyla halkın, milletin desteğinin alınmasıyla Kuvay-i Milliye oluşturuldu. İlk önce doğu cephesinde ilk ve tek düzenli birlik olan Kazım Karabekir’in komutanlığında doğu Anadolu Ermenilerden düşmanlardan temizlendi. 
 
1923’ten bugüne geldiğimizde,  96 yıllık bir zaman dilimi sonrasında şartların değişse de düşmanların değişmediğini görüyoruz. Cumhuriyetimiz iç ve dış tehditlerle dolu. Bunların içerisinde 40  yıldır mücadele ettiğimiz PKK Terör örgütü var. Bu zaman zarfında çıkan Fetö terör örgütü var. Güneydoğu da çalışmış bir kardeşiniz olarak PKK’yı yakından biliyorum. Kendi etnik yapılarını koruduklarını söylerler, ama en çok zararı kendi etnik kökeninden gelen insanlara yapmışlardır. Beşikteki çocuklara, kadınlara silah sıkmaktan çekinmemişlerdir. En son gördüğümüz 15 Temmuzdaki Fetö olayı.  Bunlar dindar  gözüken İslam maskeli,  devlet düşmanı vatan hainleridir. Ama bu büyük millet sokaklara dökülmüş başta Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimiz olmak üzere Ordunun, Emniyetin vatan perver evlatları, bu vatanın gerçek sahipleri gerektiğinde kanlarını döküp canlarını feda edip, devletlerini kurda kuşa yem etmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir. Bu millet zamanında Ulubatlı Hasanı çıkardığı gibi Ömer Halis Demiri de çıkarmasını bilmiştir. Dış tehditlere baktığımızda Suriye deki olan olaylarda kendi ülkemizin Güney sınırları tehlikeye girmiştir. Ordumuz Hükümetimiz, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatıyla vatanına sahip çıkacağını göstermiş, yedi düvele meydan okumuştur.
 
Yeniden Osmanlıyı kurmak yeniden Osmanlı olmak belki mümkün değildir ama Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu Cumhuriyeti dünyanın en güçlü ülkesi yapmak mümkündür. Bunun için bugün etrafımızda olan Suriye de, Irak ta Afganistan da, Libya da olan olaylardan örnek almalı kendi vatanımıza, bayrağımıza, toprağımıza sahip çıkmalıyız. Cumhuriyetimizin 96. Yılına geldiğimizi söyledik. Devletler için 100. Yıl önemli bir eşiktir, önemli bir aşamadır. Kısmetse 4 yıl sonra devletimizin 100. Yılını yine böyle coşkulu bir şekilde kutlayacağız.  Bize düşen bu devleti bilimde en ileriye, ekonomide en güçlüye, Sanayide kimseye muhtaç olmayan kendine yetebilen en ileri teknolojiye ve hukukta kişi hak ve hürriyetine dünyada örnek gösterilecek, parmakla gösterilecek bir ülke haline getirmektir. Son olarak Gazi Mustafa Kemal’in söylediği gibi ‘‘ Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’’ demişti. Biz insanız ölümlüyüz hepimiz gelip geçiciyiz. Ama Allah’u teala bu milleti, bu devleti kıyamete kadar daim eylesin, varlığımızı muhafaza eylesin. Hepinize saygı ve selamlarımı sunuyorum. Allah’a emanet olun. Cumhuriyet Bayramınız Kutlu olsun’’ dedi.
 
Vali Köksal Şakalar’ın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından  günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Tekvando, Folklor ve jimnastik gösterileri sergilendi.
 
Sinop İMKB  Şehit Ertan Yılmaztürk Güzel Sanatlar Lisesi Bandosu eşliğinde geçit töreni yapıldı. 
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 96. Yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen geçit törenini izleyen İl Protokolü ve Sinop halkı; geçide katılan askerlerimizi, Emniyet mensuplarımızı, Gazilerimizi, Sivil Toplum Kuruluşlarımızı ve öğrencilerimizi ayakta alkışladı.
 
Geçit töreninin tamamlanmasıyla İskele Meydanındaki tören sona erdi.
 
İskele Meydanında  gerçekleştirilen törene Vali Köksal Şakalar’ın yanı sıra,   Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Personel Bnb. Cevdet Alper Batu, Belediye Başkanı Barış Ayhan, Cumhuriyet Başsavcı V. Enes İslam Karaismailoğlu,  Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Faruk Kıl, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Nihat Dalgın, Sinop Barosu Başkanı Hicran Kandemir, Vali Yardımcıları  Abdullah Şahin ve Murat Girgin, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Hakan Başakcı, 72. Sahil Güvenlik Bot Komutanı S.G. Yüzbaşı Koray Kemiksiz, İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu,  Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Öğretmenler, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

YORUMLAR