Reklam

ARMUTÇUK ŞEHİTLERİ ANILDI

ARMUTÇUK ŞEHİTLERİ ANILDI

ARMUTÇUK ŞEHİTLERİ ANILDI
06 Mart 2020 - 17:03

7 Mart 1983 tarihinde Ereğli Kandilli Beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)  Armutçuk Müessesesinde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 103 maden şehidi facianın 37. yıldönümünde törenle anıldı.
Facianın meydana geldiği Armutçuk Müessesesi önünde 103 Madenci Şehidi Anıtı önünde 6 Mart 2020 tarihinde düzenlenen anma törenine, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu,  Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner,  Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Mali Sekreteri Volkan Yıldız, GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ali Hekim ve müessese yöneticileri, GMİS’e bağlı Kozlu, Armutçuk, Karadon, Üzülmez, Amasra, Merkez Servisleri Şube başkan ve yöneticileri, Amelebirliği Yönetim Kurulu Üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, meslek ve sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileri, maden şehitlerinin aileleri ve maden işçileri katıldı.
GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez’in, maden şehitleri için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması için yaptığı davet ile tören başladı.
GMİS Armutçuk Şube Başkanı Başkanı Ali Eşitmez, 37 yıl önce 103 madenciyi kaybettiklerini belirterek tüm maden şehitlerini rahmet ve saygı ile andıklarını söyleyerek anma töreninde ilk konuşma için GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’i davet etti.
 
GMİS Genel Başkanı Yeşil; “Ülkemiz ve milletimiz için güvenli ve verimli olarak üretmeye çalışıyoruz
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, grizu şehitlerinin 37. yıldönümünde yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Öncelikle şanlı ordumuzun sınır ötesinde düzenlediği harekatta, İdlip’te şehit düşen Mehmetçiklerimizi sevgi, saygı ve şükranla anıyorum.
Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve yüce milletimize başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Allah ordumuzu muzaffer eylesin.
Değerli Arkadaşlarım
Bundan 37 yıl önce burada yaşanan maden faciasında 103 madenci kardeşimiz şehit oldu.
Şehitlerimizi sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz.
Mekanları Cennet olsun.
Ailelerine, yakınlarına ve tüm madenci camiamıza başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Allah bir daha bizlere böyle kazalar yaşatmasın.
Bizler 172 yıldır, dünyanın en zor mesleklerinden birisi olan madenciliği sürdürüyoruz.
Bugün de taşkömürü dünyanın en önemli enerji kaynaklarından biri.
Türkiye’nin de taşkömürüne ihtiyacı var.
Ülkemiz ve milletimiz için güvenli ve verimli olarak üretmeye çalışıyoruz.
Ancak yeterince üretmiyoruz.
2019 yılında 1500 arkadaşımız işe alınmasına rağmen şu anda TTK’da 7 bin 917 arkadaşımız çalışıyor.
Bir yandan da emeklilikler sürüyor.
TTK’nın norm kadro ve tam kapasite ile istikrarlı bir şekilde çalışabilmesi için işçi alımında TTK Genel Müdürlüğü’ne yetki verilmelidir.
 
Değerli Arkadaşlarım,
2014 yılında 301 madenci kardeşimizin hayatını kaybettiği Soma Faciası’ndan sonra bazı yasal düzenlemeler yapıldı.
Ancak maden şehitlerimizin yakınlarına bazı haklar tanınırken yasa kapsamı sınırlandırıldı.
Burada, Armutçuk’ta yaşamını yitiren 103 madenci kardeşimizin ve Kozlu’da yaşamını yitiren 263 madenci kardeşimizin yakınları başta olmak üzere; 10 Haziran 2003 tarihinden önce ve 13 Mayıs 2014 tarihinden sonra şehit olan madencilerimizin yakınları bu haklardan yararlanamadılar.
Tüm maden şehitlerimizin yakınlarının bu haklardan yararlanması için Sendikamızın, derneklerimizin ve milletvekillerimizin girişimleri oldu.
Bu girişimlerimizi sürdürüyoruz.
Bu yanlış düzeltilmelidir.
Başta TTK ve TKİ olmak üzere tüm kamu kurumlarına eleman alımında maden şehitlerimizin yakınlarına öncelik verilmelidir.
Bizim her zaman önceliğimiz can güvenliğimizdir.
Önce emniyet diyoruz.
Sendika olarak her şart altında yanınızdayız.
Maden şehitlerimize ve vatan şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı ve sabır diyorum.
Hepinize kazasız-belasız çalışmalar diliyorum.”
 
TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu “Yorumlayıp Tedbir Almamız Gerekiyor
TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, Suriye'nin İdlib kentinde rejim güçlerinin hava saldırısında hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.
Eroğlu, 3 Mart 1992'de Kozlu’da, 7 Mart 1983'te Armutçuk'ta meydana gelen grizu facialarında havzanın travma geçirdiğini, olayların basıncın anormal şekilde düştüğü iklim koşullarında yaşandığını belirterek şunları söyledi;
"İdareciler olarak bu tür fiziksel değişimlerin sonucunu çıkarıp, yorumlayıp ona göre tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Şartları, durumları yorumlayıp gerekli sağlıklı sonuçları çıkarıp hamleleri birlikte yapma zorunluluğumuz var. Uzuvlara zarar vermeye bilir çok büyük travmatik kazalar ortaya çıkmayabilir.
Yalnız vaka çalışması dediğimiz bir olay var. Mevcut yöneticiler ve kazaya maruz kalanlar sonuçlarını birlikte çıkartalım.
Kazalandıktan sonra iş başı yapanlar kazanın olduğu yerde yöneticilerle değerlendirme yapmalı.
Kurum olarak iş sağlığı ve güvenliği ağırlıklı olmak üzere gerçekten iyi bir yapılanmamız var. Yarı mekanize ve mekanize kazıda mesafeler aldık. Şuanda toplam ayak uzunluğumuz 1 kilometre. Allah nasip ederse 2020 sonuna doğru havzadaki mevcut yarı ve tam mekanize ayak uzunluğunu 2 kilometreye çıkartacağız. TTK Armutçuk'a da bunu uygulamak istiyoruz."


Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu; “Allah bir daha böyle kazalar yaşatmasın”
Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da yaptığı konuşmada İdlib Şehitlerine ve grizu şehitlerine Allah’tan rahmet dileyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi.  İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi.
“Bizim öncelikle iki şeye ihtiyacımız var. Birincisi birlik ve beraberlik.
Sadece bugün burada olduğu gibi sadece şehit haberleri geldiğinde değil üretirken de birlik ve beraberlik içinde olmalıyız.
İkincisi üretmeliyiz. Burada ki emekçi kardeşlerimiz üretim kısmını oluşturmaktadır.  Ülke olarak üretmek zorundayız. Çünkü dünyada ayakta durabilmeniz için üretmeniz gerekiyor. İşte sizlere millet bu açıdan, en zor mesleği yapan siz emekçilere saygı ve sevgi duyuyor.
Genel Müdürümüzün söylediği gibi üretimde mekanizasyonu, teknolojiyi geliştirmek zorundayız. Tıpkı bugün Suriye’de İdlip’de ve terörle mücadelede teknolojinin önemini görmekteyiz. Kömür üretiminde de teknolojiyi geliştirmek ve kullanmak zorundayız.”
Tören alanına "Bir avuç kömür için can veren madenciler, vatan için can veren yiğit Mehmetçiğin yanında" yazılı pankart asıldı.
Armutçuk Maden Şehitleri Anıtı Açılışı
TTK Armutçuk Müessesesi'nde 1983 yılında yaşanan grizu faciasının yanı sıra bugüne kadar meydana gelen maden kazalarında hayatlarını kaybeden maden işçilerinin isimlerinin yazılı olduğu anıtın açılışı Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil tarafından gerçekleştirildi.
Maden Şehitleri Anıtı açılışından sonra törene katılan konuklar ve maden işçileri toplu fotoğraf çektirdi.
 
 
Madenci Kurban Kesti
Maden Şehitleri Anıtı’nın açılışının ardından 1 Ocak Şefliği ve çalışanları tarafından düzenlenen kurban kesimi ve Kur-an etkinliği için Armutçuk Kuyu Başında düzenlenen törene geçildi.
Törene katılan Hocalar tarafından okunan Kur-an ve kazasız belasız üretim için ve terörde ve iş kazlarında yaşamını yitiren şehitler için yapılan dualar,  gülsuyu ve mevlit şekeri ikramı ardından getirilen salavat ve tekbirlerle kurban kesimi gerçekleştirildi.
 
Yenilenen Armutçuk Müesese Misafirhanesi Açılışı Yapıldı
Yıllardır bakımı yapılamayan TTK Armutçuk Müesesesi Misafirhanesi yeniden yapılan tadilat ve düzenleme sonrasında yenilenmiş şekliyle yeniden hizmete girdi.
TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun, misafirhanenin yenilenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasının ardından, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Armutçuk Müessese Müdürü Ali Hekim ve yenilenme projesini ve çalışmalarını yürüten mimar Nevin Toprakçı ile birlikte misafirhanenin açılış kurdelesini birlikte kestiler.
 
 
Kandilli Belediye Başkanı’na GMİS’ten Ziyaret
Armutçuk Grizu Şehitleri anma töreni ve etkinlikleri sonrasında Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Genel Başkan Hakan Yeşil öncülüğünde Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın’a nezaket ziyaretinde bulundu.
 

YORUMLAR