Boy kaç yaşına kadar uzar ? Boy Uzaması Durur mu ?
Reklam
PROF.DR.SİNAN KARAOĞLU

PROF.DR.SİNAN KARAOĞLU

Boy kaç yaşına kadar uzar ? Boy Uzaması Durur mu ?

13 Nisan 2020 - 16:34

Boy uzaması ve kısalması konularında Sinan Karaoğlu’na gelen sorular ve cevapları burada…
Boy uzaması bir çok faktöre ve bir çok nedene bağlı olarak değişebilmektedir.
< >Kalıtsal faktörler, anne ve baba veya 2.nesil amca dayı teyze hala benzerlik durumlarıGeçmişte yaşanılan hastalık veya sıkıntılar,Stres faktörü,Beslenme bozukluklarıZararlı alışkanlıklarUyku düzeni
Boy uzaması konusunda sıkıntı yaşayan çocuklarda özellikle çocuğun kemik yaşına bakmak bilgi verebilir. Kemik yaşını belirlemek için el bileği röntgen çekilmektedir. Çocuğun yaşı diyelim ki 17, ancak kemik yaşı 14 veya 15 ise çocuk da boy uzaması hala devam edecektir kanısına varabiliriz. Ancak çocuğun anne baba veya benzerlik gösterdiği yakın akrabalara bakmak da etkili olabilmektedir.
Ayrıca her ne kadar sporun etkisi net olarak belirlenmemiş olsa da kas gruplarının çalışması ile beslenme ve uyku düzenini dolaylı yoldan etkilemektedir. Çocukları bu anlamda spora teşvik etmek önem kazanmıştır.
Boy uzatma ile ilgili yapılabilecek egzersiz çalışmaları
Soru: Merhaba hocam 16 yaşındayım, Boyum 1.70. Annem 1.58, babam 1.64 boyunda. Ancak ikisinin boyu da 2-3 cm kısalmış durumda. Dayım ise 1.83. tek umudum o inşallah ona benzemişimdir. Vücudumda kıllanma başlayalı uzun zaman oldu, sakalım bir yetişkin kadar olmasa da, var denilebilecek kadar sık ve sert. Boyumun daha uzayıp uzamayacağını öğrenmek istiyorum . Uzasa da en fazla ne kadar uzayabileceği. Boy uzamasını öğrenmek için yaptırabileceğim bir boy uzama testi var mıdır ? Teşekkürler.
Cevap: Film çekilerek bir öngörü yapılabilir. Filmlerde büyüme kıkırdakları hala açıksa büyüme olacak demektir. Genellikle 2-3 yıl daha büyümenizin olacağı tahminen söylenebilir yaşınıza göre.
Boy uzamasını etkileyen faktörler nelerdir ;
Sağlıklı beslenme , Düzenli uyku, egzersiz ve spor, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak (sigara, içki, uyuşturucu)
Soru: Merhaba , açıkçası bunu size mi sormalıyım yoksa başka branşa mı bilmiyorum. size 3 sorum olacak.
Boy kaç yaşına kadar uzar? Sporun etkisi nasıldır ?
Erkeklerde ve kızlarda boy uzaması farklı mıdır ? 2- Boy uzaması için ne yapılabilir mesela Barfiks Boy uzatır mı ? 3- Bir yerden asılı kalmak mı daha iyi boy uzatır barfiks çekmek mi daha çok boy uzatır?

 


Kaç yaşına kadar boy uzayabilir ? Neler yapılabilir ? Özellikle 18 yaş aralığına kadar genel olarak yapılan tüm egzersizlerin ve spor faaliyetlerinin boy uzatma ile ilişkisi vardır. Sadece bazı spor dallarında sürekli aynı kas grupları ve aynı bölgeler çalıştırıldığı için o bölgelerde diğer bölgelere göre aşırı gelişme gösterir.
Prof. Dr. Sinan KARAOĞLU: Türkiye için genellikle erkeklerde Boy uzaması 18-20 yaşa kadar, kızlarda boy uzaması 16-18 yaşına kadar devam eder. Her ikisi de çok az (belki) fark ettirebilir.
Ülkelere göre boy uzaması ve boy uzamasının durduğu yaşlar kız ve erkeklerde değişiklik gösterir. Kalıtımın, bölgenin, iklimin, beslenmenin ve stresin boy uzamasında etkileri vardır.
Boy kaç yaşına kadar uzar sorusunun cevabı aslında bir çok nedene bağlıdır.Boy uzamasını etkileyen unsurların ne kadar etkiledikleri de net olarak bilinmemektedir. Ergenlik başlangıcı ve süresiyle de boy uzamasının durması ilişkilendirilebilmektedir.
Örnek verecek olursak halter ile uğraşan kişi de kol ve bacak kasları üzerine aşırı derecede yük verirsek kuvvetlendirme ile kaslarda kollarda uzama durabilir. Strecthing dediğimiz açma germe egzersizlerinde kasların ve uzuvlarımızın uzaması mümkündür.
Boy Uzaması İçin Yapılabilecek Egzersizler Nelerdir?
Kalıtımın boy uzamaya etkisi nedir?
Bunları günlük rutin şeklinde yaparak hem kan dolaşımımızı hem metabolizma hızımızı hem de beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemiş oluruz.Boy uzamasının en önemli etkenlerinden birisi de kalıtımın etkisidir. Tabi bu kalıtımın etkisinin çok keskin çizgileri yoktur belirli aralıkları vardır.
Bu aralıkların alt veya üst noktasında yer almak kişinin günlük yaşantısıyla ilgilidir. Spor,beslenme,stres,yorgunluk,sigara veya benzeri maddelerin kullanımı gibi bir çok etkinin boy uzamasında kesin olarak kanıtlanmamış olsa da etkileri vardır. Çocuklarda bu yapılan egzersizlerin ve spor faaliyetlerinin boy uzama üzerindeki etkilerini daha net görmek mümkündür .Parmak uçlarında yükselerek ellerimiz yukarıya kaldırmak.
Boy Uzatma Ameliyatı Yöntemleri
Boy uzatma işlemleri iki bacakta aynı anda yapılmaz. Önce biri uzatılır ve kas, kemik yapısının iyileşmesi beklenir. Ardından diğer bacak uzatılır. İki bacak da iyileşme sürecini atlattıktan sonra normal yaşama dönülebilir.
Boy uzatma işlemleri genellikle 20-40 yaş arası kişilere uygulanır. Yaşın ilerlemesi, kemiğin iyileşmesini kötü etkiler. Bu yüzden ileri yaşlarda önerilmez. İşlemlerde bacaklardaki iki kemik birden işlem görürse 10 cm uzama sağlanabilir. Boy uzatma ameliyatını genellikle 1.50-1.60 boyunda kişiler tercih ediyor.
Boy uzatma ameliyatlarının üç yöntemi vardır. Kişinin ihtiyacına göre en uygun yöntem tercih edilir ve uzama sağlanır. İlizarov, holyfix ve kombine yöntem boy uzatma ameliyatlarında kullanılır. Bunların tümü kemiğe uygulanan yöntemlerdir, fakat teknik farklılıkları vardır.
İlizarov Yöntemi
İlizarov yöntemi, boy uzatmada uzun yıllardır kullanılan cerrahi yöntem. İlizarov ile sadece bacaklarda değil kollarda da uzama sağlanabilir. Cücelik, tek bacak kısalığı, kozmetik kaygılar nedeniyle tercih edilebilir.
İlizarov yöntemi uzatılmak istenen kemiğin kontrollü biçimde kesilerek ksternal fikzatör denen aletin yerleştirilmesidir. Bu alet ile her gün 1 mm’lik uzama sağlanır. Beklenen uzama miktarına göre aletin bacakta kalma süresi değişir.
İlizarov yöntemi için herkes uygun olmayabilir. Bazı hastalıkların var olması veya kemiğin yapısı, yaşın ilerlemesi gibi durumlar ameliyata engel olabilir.
Türkiye için genellikle erkeklerde Boy uzaması 18-20 yaşa kadar, kızlarda boy uzaması 16-18 yaşına kadar devam eder. Her ikisi de çok az (belki) fark ettirebilir. Ülkelere göre boy uzaması ve boy uzamasının durduğu yaşlar kız ve erkeklerde değişiklik gösterir. Kalıtımın ,bölgenin,iklimin,beslenmenin,stresin boy uzamasında etkileri vardır.
Boy kaç yaşına kadar uzar sorusunun cevabı aslında bir çok nedene bağlıdır. Boy uzamasını etkileyen unsurların ne kadar etkiledikleri de net olarak bilinmemektedir. Ergenlik başlangıcı ve süresiyle de boy uzamasının durması ilişkilendirilebilmektedir.
Boy sınırı :Erkeklerde ve kadınlarda boy sınırı kaç cm dir ?
Beyaz ırkta özellikle Avrupa da boy sınırı , erkeklerde normal boy sınırı 166 cm kadınlarda ise 153 cm olarak kabul edilmektedir.
 

YORUMLAR