Yerel seçimlerin en etkili tanıtımı sosyal medya’da olacak
Reklam
DR. SÜLEYMAN BASA

DR. SÜLEYMAN BASA

Yerel seçimlerin en etkili tanıtımı sosyal medya’da olacak

19 Ocak 2019 - 20:58

Yerel Seçimlerde; tanıtımın en etkin yolu; İnternet ve Sosyal Medya Siteleri olacak Yerel seçimlerin en etkili tanıtımı sosyal medya’da olacak.

 

Pek çoğumuz eski seçimleri hatırlarız, küçük bir ilçelerde bile daha aday adaylarından başlamak üzere, her tarafa afişler, bayraklar asılır, binlerce el ilanları dağıtılır, boy boy bilbordlarda yer, süslenmiş otobüslerin hoparlörlerinden bağıra çağıra anonslar yapılırdı. Hatta afiş asma kavgaları yaşanır, bu uğurda yaralanmalar hatta ölümler olurdu. Eskiler derken 80 öncesine gitmiyorum bile o yıllarda afiş asma ve sokak boyama kavgalarında pek çok kişi genç yaşta yaşamını yitirdi.

Marketlerde poşetlerin ücretli olması kararı sonrasında, Cumhurbaşkanımız AKParti’nin artık görüntü ve çevre kirliliğine mahal vermemek için her yere istenildiği gibi afiş, pankart asılamayacağı, el ilanları dağıtılamayacağı, arabalarla yüksek sesle tanıtım yapılmayacağı açıklamasını yaptı. Diğer partilerden sanırım buna uymaya çalışacaklardır. Hep birlikte göreceğiz daha seçim kızışmadı.

Peki partiler ve adayları kendilerini nasıl tanıtacak. ?

Daha doğrusu halk bu adayları nasıl ve nerden tanıyacak?

Geriye TV’ler, gazeteler ve son 10 yılın yükselen değeri Sosyal Medya kalıyor.

Zira sosyal medya Türkiye’de en fazla kullanılan ve zaman geçirilen alan halinde. Özellikle belli bir yaşın altındaki seçmenden oy almak isteniyorsa sosyal medya tanıtımları çok önem kazanıyor.

Türkiye’de internete erişim oranı 2013 yılında yüzde 49,1 idi. 2018 sonu itibarı ile %85,  

Aktif internet kullananların oranı 2013 yılında yüzde 39,5 iken bu oran 2018 %67,

Dünyada internet kullananların %50’sinin bir sosyal medya hesabı varken Türkşyede bu oran %87’lerde. Yani dünya ortalamsının iki katı. Biz türkler sosyal medyayı çok sevdik.

Teknolojide gelişmiş ülkelerden kat kat fazla sosyal medyada zaman geçiriyoruz.

Japonlar günde 20 dakikasını sosyal medyada geçirirken, biz ortalama 5 saatimizi sosyal medyada geçiriyoruz.

Yani seçmen zamanının büyük kısmını artık sosyal medyada geçiriyor

Televizyon seyretme oranı azal şada etkisini devam ettiriyor. Televizyon seyretme oranı 2006 yılında 5 saat 8 dakika iken, 2018 yılında 3saat 34 dakika ile hala umut vadediyor.

Hal böyle olunca, Belediye başkan adaylarının sosyal medyada çok aktif ve verimli bir tanıtım ve kampanya dönemi geçirmesi büyük önem taşıyor. Yani artık yarış sosyal medya üzerinden olacak demek çokta yanlış olmaz.

Adaylar sosyal medyayı bu aşamada çok dikkate almalı. Bizim çocuk sosyal medyayı seviyor Hadi bizim çocuk sosyal medya hesaplarını açsın onla idare ederiz diye düşünüyorlarsa birkaç adım geriden başlanılıyor demektir.

Peki ne yapmak lazım.

Belediye Başkan Adaylarına sosyal medya’da tanıtım tüyolarım..

Sosyal medya yönetimi artık bir bilim ve profesyonel bakış açısı gerektiriyor. Zira sosyal medya optimizasyonu ve yönlendirilmesi çok önemli. Yani teknik bir konu…

Belediye başkan adaylarını ve projelerinin ayrıntılı olarak yer aldığı bir internet sitesi kurmak ile beraber facebook, instagram, twitter, youtupe, linkinden gibi sosyal medya araçlarını kurarak başlamak lazım. Bu işin en kolay tarafı. Bundan sonrada bu alanları profesyonel bir sosyal medya danışmanı veya şirketten yardım almak şart.

Kurulan bu sosyal medya alanları ile;

Yerel internet siteleri,

Mitinglerin yerini, Youtupe vidyoları,

Afişler yerini İnstagram tanıtımlarına,

Mesajlar ve el ilanları yerine  twitter mesajları,

halkla buluşmalar için facebook paylaşımları,

Projeler ve daha ciddi işleri linkinden dan yapabilirler.

Yani seçimin yeni adı dijital seçim…..

Benden söylemesi…

Sağlıkla Kalın

Dr.Süleyman BASA

İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı

 

YORUMLAR