SOĞUK SAVAŞ’IN YENİ ADI SOSYAL MEDYA
Reklam
DR. SÜLEYMAN BASA

DR. SÜLEYMAN BASA

SOĞUK SAVAŞ’IN YENİ ADI SOSYAL MEDYA

01 Haziran 2018 - 21:05

Soğuk Savaş’ın Yeni adı Sosyal Medya

İnsanlık var oldukça, savaşlar her zaman olmuştur. İnsanoğlunun ilk savaşlarından bu yana dünyamız çok çeşitli savaşlar görmüştür. İlk savaş olarak; Büyük cihangirlerin istilâ savaşları, Hanedan savaşları, Sömürge savaşları, Din savaşları, Kurtuluş savaşları, Devrim savaşlarını sayabiliriz. Modern savaş literatüründe ise Psikolojik savaş, Soğuk savaş, Sıcak savaş, Haklı savaş, Dolaylı savaş, Sınırlı savaş, Az gerilimli savaş , Örtülü savaş, Gerilla savaşını sayabiliriz.

2.Dünya Savaşından sonra başlayan ve aktif olarak 1960’lara kadar süren döneme “Soğuk Savaş Dönemi” diyoruz, Bu dönemde dünyanın iki süper gücü ABD ile SCCB arasında birbirleri ile uzay, atom bombası teknolojisibaşta olmak üzere teknolojik üstünlük anlamında kapışmışlardır.

Şimdi ise soğuk savaşın değişik bir versiyonu sosyal medya üzerinden yine aynı aktörler tarafından yönlendirilmektedir. Sosyal Medya sayesinde; Arap Baharı ile başlayan süreçte, hiç kaba kuvvete başvurmadan istedikleri rejimleri ve iktidarları değiştirmeyi başardılar.

Aynı hikaye Gezi olayları ile ülkemizde de hazırlanmış hatta belli bir süre başarıya ulaşmış, Cumhur Başkanımızın istikrarlı duruşu sayesinde engellenmiştir.

Ancak günümüzde yeni soğuklar savaş twitter üzerinde yaşanmaktadır. Artık ülkeler, liderler bir yere bir mesaj vermek istediklerinde, hatta kendi ülkelerinde gerekli ayarı vermek için sosyal medyayı kullanıyorlar. Suriye’ye gireceklerse oradan öğreniyoruz, çıkacaklarsa da ordan öğreniyoruz. ABD halkı sağlık yardımının kesileceğini twitter’dan öğreniyor. Artık soğuk savaş’ın  yeni adı sosyal medya olmuş durum

Ülkemizde de bazı liderler bu konuda önde, TBMM grup toplantıları’da olmasa tamamen twitter üzerinden mesajla işi götürecekler nerdeyse. Sanırım geleceğin savaşları artık meydanlarda değil, sosyal medya üzerinden olacak…..

YORUMLAR