Reklam

Yapılandırmalar için başvuru ve ödeme süreleri 1 ay daha uzatıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Gelirler Şube Müdürlüğü, kamu borçlarının yapılandırmasına dair yeni bir bilgi paylaştı. Açıklamada, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun uygulamasında başvuru ve ödeme sürelerinin 1 ay daha uzatıldığı ifade edildi.

Yapılandırmalar için başvuru ve ödeme süreleri 1 ay daha uzatıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Gelirler Şube Müdürlüğü, kamu borçlarının yapılandırmasına dair yeni bir bilgi paylaştı. Açıklamada, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun uygulamasında başvuru ve ödeme sürelerinin 1 ay daha uzatıldığı ifade edildi.

Yapılandırmalar için başvuru ve ödeme süreleri 1 ay daha uzatıldı
31 Mayıs 2023 - 16:18

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Gelirler Şube Müdürlüğü tarafından, bir süre önce yürürlüğe giren 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında yeni bir bilgi paylaştı. Vatandaşların yapılandırma kanunundan faydalanarak birikmiş borçlarının kolaylıkla ödeyebileceği uygulamada, başvuru ve ödeme süreleri Cumhurbaşkanı kararı ile 1 ay daha uzatıldı.

Çalışmalar kapsamında daha önce 31 Mayıs olan son başvuru tarihi, yeni karar ile 30 Haziran tarihine kadar uzatıldı. Taksit sürelerinin de revize edildiği karar ile daha önce 30 Haziran olan ilk ödeme süresi, 31 Temmuz tarihine uzatıldı. Yapılandırma işlemlerinin Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sayfası https://ebelediye.sakarya.bel.tr üzerinden de gerçekleştirilebileceği belirtildi.

İlk taksit 31 Temmuz’da

Açıklamada taksitlendirme imkanına da vurgu yapılarak, “Vatandaşlarımız yapılandırmanın ilk taksitini 31 Temmuz Pazartesi günü ödeyecek. 12-18-24-36-48 aylık taksit imkânlarından faydalanabilecektir. Pek çok avantajı içinde barındıran düzenlemede ödeme kolaylığı sağlanması amacıyla taksitler aylık ödemeler halinde azami kırk sekiz eşit taksitte alınacak. Borç asıllarının tamamı ile Yİ-ÜFE* oranında hesaplanan tutarın ödenmesi halinde, gecikme faizi ve zammı silinecektir. Yine peşin ödemede bulunmak isteyen vatandaşlarımızın Yİ-ÜFE oranında ayrıca yüzde 90 indirim sağlanacaktır. Dolayısıyla vatandaşlar peşin ödemelerde ekstra avantaj elde edecekler. Taksit seçeneğini seçip ilk taksiti ödeyemeyen ya da eksik ödeyen mükellefin ilk taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödeme imkanı da bulunmaktadır. Bu yapılandırma kanunu bir önceki yapılandırma kanunu gibi idari para cezalarına taksitlendirme imkanı getirmiştir. İdari para cezalarını taksitlendiren vatandaşlarımızın peşin ödeme yapmaları halinde %25 indirim uygulanacaktır. Yapılandırmanın en önemli şartının ise önceki yapılandırmalardaki gibi ilk iki taksitin mutlaka süresinde ödenmesi olduğu, kapsamlı ve avantajlı bu düzenlemeden faydalanmak isteyen tüm vatandaşların detaylı bilgi için Gelirler Şube Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor” denildi.

250 TL’yi aşmayan belediye alacakları siliniyor

Mali Hizmetler Daire Başkanlığı Gelirler Şube Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, “Resmi Gazetede yürürlüğe giren 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun ile vatandaşlarımızın Büyükşehir Belediyesine olan borç ödemelerine taksitlendirme imkanı sunulmuştur. Bu yapılandırma kanununun, önceki yapılandırmalardan en önemli farkı, 31/12/2020 tarihinden önceki 250 TL’yi aşmayan asli alacakların yapılandırma kanunu kapsamına tahsilinden vazgeçilmesidir. Ayrıca belediye kiracılarının kira borçları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları da daha önceki yapılandırma kanunundaki gibi bu kanunda da kapsam altına alınmıştır. Yine gelir tarifesindeki tüm kalemler yapılandırma kapsamına girmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İdari para cezaları ve kiralar da yapılandırma kapsamında

Açıklamada kira ve idari para cezalarının da kanun kapsamında olduğu belirtilerek, “Kanun, Büyükşehir Belediyesi’ne olan idari para cezaları da dahil tüm borçları (kira dahil) kapsamaktadır. Bu kapsamda taksitlendirmeye giren borçlar; vadesi 31/12/2022 tarihinden (bu tarih dahil) önce olan İlan-Reklam Vergisi, Haberleşme Vergisi, Yangın Sigorta Vergisi, Ecrimisiller, Harçlar, Gelir tarifesindeki tüm ücretler (hat ücretleri, koltuk artırım bedelleri, imar hizmet ücretleri, hafriyat döküm ücretleri vb.) idari para cezaları (Kabahatler Kanununa, Çevre Kanununa vb. göre kesilenler) katı atık ücretleri, taşınmaz kira ve satış bedelleri. Büyükşehir’e olan borçlarını sorgulamak isteyen vatandaşlarımız https://ebelediye.sakarya.bel.tr adresinden geçmiş borç bilgilerine ulaşabilecektir” ifadelerine yer verildi.