Reklam

Gençlerin Bakan Albayrak'tan talebi

Gençlerin Bakan Albayrak'tan talebi

Gençlerin Bakan Albayrak'tan talebi
28 Mayıs 2020 - 22:28

Son zamanlarda iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları çeşitli etkinlikler yaparak seslerini ilgililere duyurma gayreti içerisindeler.

 Ülkemizdeki fakülteden mezun olan 500 bin genç insan bulunmaktadır. Bu gençler ilk önce KPSS sınavında ter döküp aldıkları puanla kurumların açtığı yazılı sınavlara tabi olmaktadırlar. Yazılı sınav sonucu kurumun ilan ettiği belli bir sayı arasına giren gençler bu seferde mülakat sistemine tabi tutulmaktadır ve başarılı olanlar kurumda çalışma hayatına başlama fırsatı kazanmaktadırlar. Ancak son dönemde iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarının başvurabileceği kurumların kadro alım ilanı azaldığı gibi ilana çıkan kurumların kadro sayı taleplerinde de azalma gözlenmektedir. Bu durum işsiz gençleri kaygılandırmaktadır ve seslerini duyurma çabası göstermelerine sebebiyet vermektedir.

Yıllarını kütüphanede girecekleri sınavlara hazır olmak için emek vererek geçiren gençlerin en büyük beklentileri Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yapacağı uzman ve denetmen alımlarının bir an önce olmasıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığının son yıllarda yapıldığı sınavlar ve kadro sayıları şöyledir.

Mali hizmetler uzman yardımcısı. 2015 yılında 241 kadro adedi ile

Defterdarlık uzman yardımcısı. 2016 yılında 50 kadro adedi ile

Vergi müfettiş yardımcısı. 2017 yılında 300 kadro adedi ile

Devlet gelir uzman yardımcısı. 2018 yılında 400 kadro adedi ile (sadece 220 kişi alındı)

Gelir uzman yardımcısı. 2018 yılında 1000 kadro talebi ile (2017 KPSS puanı kullanılmıştır)

Yani bu tablo sonucu son 2017 KPSS puanı ile alım yapılmış ve bu tarihten beri kadro alımının gerçekleşmesini beklemektedirler.

Son zamanlarda sosyal mecralardan bu taleplerini ileten İİBF mezunları HMB tarafından alım planlaması duyurusu ile sevinmişlerdir. Ancak bakanlığın yaptığı açıklamada vergi müfettiş yardımcısı, Hazine ve Maliye uzman yardımcısı, Defterdarlık uzman yardımcısı, Gelir uzman yardımcısı ve avukatlık olmak üzere toplamda 2 bin kişi öngörmüştür. Bu durum uzun bir süredir sabreden işsiz gençleri kaygılandırmıştır. Yeniden seslerini duyurabilmek için sosyal medyayı aktif kullanarak taleplerini sayın Berat Albayrak'a iletmek için çaba sarf ediyorlar. Taleplerine gelecek olursak,

-Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın en çok ihtiyaç duyduğu unvan olan gelir uzman yardımcısı kadro sayısının 3 bin olarak ve diğer kadrolarla birlikte toplamda kadro sayısını 10 bin olarak revize edilmesi başlıca talepleridir.

-Uzunca bir süre ilan bekleyen gençlerden maalesef kamu kurumuna alım sırasında 35 yaş kuralına takılanlar vardır. Bu durumun esnetilmesi gençler için önem arz etmektedir.

-Vergi müfettiş yardımcısı, Defterdarlık uzman yardımcısı ve Gelir uzman yardımcısı yazılı ve sözlü sınavlarının bakanlık tarafından yapılan duyuruda aynı tarihte olması gençleri mağdur etmekte ve sınavların farklı tarihlerde olmasını talep etmekteler.

-Son olarak Hazine ve Maliye uzman yardımcısı alımında bulunan YDS puanının ön şart olmaktan çıkarılmasını ve bölüm ayrımının yapılmaması talepleri arasındadır.

-İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları kendileriyle aynı fakülteden mezun olan Sayın Berat Albayrak'tan müjdeli haber bekliyorlar.

-Mezun sayısı yarım milyonu geçen İİBF mezunları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının uzman ve denetmen alımlarının duyurusunu sayın Zehra Zümrüt Selçuk'tan umutla beklemektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen kadro ihdisadının bir an önce gerçekleşmesini bekliyorlar.

-Geçtikleri aşamaları yazının başında anlattığımız gençlerin bir talepleri daha var. Girdikleri sınavları yapan kurum olan ÖSYM'den bazı düzenlemeler yapmalarını istiyorlar. Bugün bu taleplerini duyurabilmek için tekrardan sosyal medyadaydılar. Taleplerine gelecek olursak;

-Oturum başına alınan ücretler çoğunluğunun işsizlerin oluşturduğu genç kesimi zorlamaktadır. Bu sebeple sınav ücretlerinin düşmesini istemektedirler.

-Hem yol masrafı vb. masraflar sebebiyle hem de son dönemde herkesin hayatını etkileyen korona virüsten dolayı sınav merkez sayılarının artırılması talepleri arasındadır.

-Sınava giren gençlerin diğer talebi ise oturumlarda bulunan ana derslerin sınav esnasında saatlere bölünmemesi ve buna bağlı olarak kitapçıkların tek tek dağıtılması yerine bir kitapçıkla ve belirli sürede sınavdan çok bölünmeden konsantrasyon oldukları sınavı bitirebilmeleridir.

Zor süreçlerden sabırla geçerek geleceğimizi şekillendirmede aktif olarak yer alacak nitelikli gençlerimizin talepleri bunlardan ibarettir. Bu işsiz gençlerin çıkarmak için çabaladıkları seslerinin geri dönüşlerini ilerleyen günlerde hep beraber görebilmek umuduyla.

Murat Polat - Ankara

YORUMLAR