Reklam

ANKARA’DA SALGININ YAPISAL ETKİLERİ

ANKARA’DA SALGININ YAPISAL ETKİLERİ

ANKARA’DA SALGININ YAPISAL ETKİLERİ
07 Mayıs 2021 - 14:14

German Marshall Fund (GMF) fonu desteği ile Ankara Forum Derneği’nin yürüttüğü Ankara Kent Konseyi’nin paydaş olduğu “ Ankara’da Salgınla Mücadelede Katılımcı Yapısal Çözümler “ projesinin paydaş analizi toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Ankara Kent Konseyi Ankara Forum Başkanı Obahan Obaoğlu, Ankara Kent Konseyi Başkan Yrd. Prof. Dr.  Savaş Zafer Şahin ve Yürütme Kurulu üyesi Dr. Süleyman Basa, Sivil Toplum Kuruluşları Başkan ve Temsilcileri, akademisyenler katılırken, Prof. Dr. Emre Erdoğan proje kapsamında yapılan kamuoyu araştırmalarının sonuç verileri hakkında sunum gerçekleştirdi.

 

YAPISAL SORUNLARA TESPİT VE ÇÖZÜMLER

Toplantı açılışında söz alan Ankara Forum Başkanı Obahan Obaoğlu projenin asıl amacının salgın ile beraber zaten var olan yapısal sorunları tartışmak olduğunu ifade ederek “ Yapısal sorunları bütün paydaşlar ile beraber analizler yapıp çözümleri ortaya koymak temel hareket noktamızdır. Projede dört ana temamız bulunmaktadır. Bunlar; kentleşme planı, dezavantajlı gruplar, paydaşlar arası işbirliği  ve katılımcılık, çevre ve iklim krizidir. Bu konuların salgınla olan ilişkisi üzerine projemizi inşa ettik. Salgına karşı Ankara’yı daha dirençli hale getirmek için çözüm önerimizi Ankara ve Kent Konseyi bileşenleri ile paylaşıp uygulayamaya çalışacağız.“ dedi.

 

PROJENİN ÖNEMİNİ DERİNDEN HİSSETTİĞİMİZ GÜNLERİ YAŞIYORUZ

Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin önemli bir projenin gerçekleştirildiğine vurgu yaparak “ Bu tarz projelerin önemini derinden hissettiğimiz günlerden geçmekteyiz. Sağlık bilimleri alanında zorlu araştırmalar ve araştırma verilerini derleyerek salgınla mücadele politikalarını en azından gözlemlemeye çalışırken bir yandan iktisat ve sosyal bilimler alanında kamu politikalarının belirlenmesinde araştırmaların olmayışının sıkıntısı yaşanmaktadır.

59 SALGINDAN EKONOMİK OLARAK OLUMSUZ ETKİLENMİŞ

“ Ankara’da Salgınla Mücadelede Katılımcı Yapısal Çözümler” projesi kapsamında 125 mahallede 18 yaş üstü 1000 kişi ile yapılan kamuoyu araştırmasının verileri hakkında sunum yapan Prof. Dr. Emre Erdoğan “ 59’luk bir kesim salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenmiş. Katılımcıların sadece 9’u rahatça yaşamak için yeterli geliri olduğunu ifade ediyor. Ankete katılımcıların dörtte biri borç almış. 17’lik kesim faturalarını ödeyememiş,13’lük kesim ücretsiz izne çıkartılmış.          Borçlanan kişilerin 36’sı bankaya borçlanmış.” bilgilerini paylaştı.

SALGINDA 71 KİTLE TAMAMEN İŞ YERİNDEN ÇALIŞMIŞ

Salgın döneminde 71’lik kitlenin tamamen iş yerinden çalıştığı belirten Prof. Dr. Emre Erdoğan şöyle devam etti “ 71 tamamen iş yerinde çalışırken, 20,5 kısmen uzaktan veya işyerinde çalışırken sadece 6,8 tamamen uzaktan çalışmıştır. Çalışanların 7’si temaslı olduğu halde çalışmak zorunda kalmış,4,7’si ise hastalandığı halde çalışmak zorunda kalmıştır.

Ankete katılanlarının 80’inin covid-19 ‘a yakalanmadığının belirtildiği Sunumuna salgının eğitim üzerinde etkileri, uzaktan eğitimde karşılaşılan sorunlar, sağlık hizmetleri,  toplu taşıma hizmetleri konu başlıkları hakkında anket verileri paylaşıldı. Prof. Dr. Emre Erdoğan’ın sunumunun ardından katılımcılar proje dair görüş ve sorularını ilettiler.

YORUMLAR