Reklam

Ahilik Haftası Korumanın Başkentine Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Safranbolu’da gerçekleştirilen Ahilik Kültür Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcileri sanatlarını icra etti.

Ahilik Haftası Korumanın Başkentine Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Safranbolu’da gerçekleştirilen Ahilik Kültür Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcileri sanatlarını icra etti.

Ahilik Haftası Korumanın Başkentine Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı
18 Eylül 2019 - 11:29

Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Safranbolu Eski Çarşı Pazar yerinde düzenlenen etkinliğe Karabük Valisi Fuat Gürel, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Sefa Yılmaz, Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer,, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Karabük Ticaret İl Müdürü Feridun Karataş, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu’da gerçekleşen program Tarihi Çarşı bölgesinde yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, ahiliğin kardeşlik, dost ve yiğit anlamına geldiğini belirtti.
Tümen, “Günümüz Cumhuriyet Türkiye’sinde toplumun ve rejimin teminatı sayılan Esnaf ve Sanatkarlarımız ile ilgili 1977 yılında çırak-kalfa ve ustalık kanunu, 1988 yılında ise Ahilik Kültürü ve haftası hukuki olarak kullanmaya başlanmıştır. Ahlak ve Sanatı pekiştiren Ahiliği içimizde özümsemek ve yaşamak gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Karabük Valisi Fuat Gürel ise ahiliğin Anadolu'nun İslamlaşmasından katkısı olan bir örgüt olduğunu ifade ederek, “Hem meslek edinmek adına bir araya gelen kişilerin kurduğu bir örgütlenme. Günümüzde Ahiliği devam ettiren odalarımız konfederasyonlarımız bu işi yürütmekte. Ancak geçmişimizde bu işi üstlenen ve kültürü ile devam ettiren esnaf kardeşlerimiz bu manada işlevler görmüştür. Günümüzdeki esnaf kardeşlerimiz de bu kültürle, ahlakla devam ettireceklerdir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından ahilik kültürüne göre yılın ahisi Ali Başaran Yılın Kalfası Recep Sarıcı’ya şedini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini ilan etti.
Ahilik Haftası pilavı ikramı ile program sona ererken, Karabük Vali Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen tarafından esnaflara plaket verildi.
Etkinliğin ardından bir açıklama yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Türk tarihinde önemli bir yeri olan Ahiliğin, yaşamını Anadolu'da sürdüren insanımızın iktisadi ve sosyal anlamda örnek teşkil edecek derecede öğreti faaliyetlerini içinde barındırdığını söyledi.

Ahilik anlayışı doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik ve ahlak kavramlarını bir arada bulunduran bir kültürdür. Birlik ve beraberliğimizin en büyük teminatı olan Ahilik kültürü, ahlaklı ticaret yapmayı hedefleyen tüm kurum ve kuruluşlar için önemli bir rehberdir. Kısacası Türk'lerin dünya üzerinde bilinen yardımsever, barışçıl ve misafirperver kavramları da geçmişten gelen Ahilik Kültürü'nün bir parçası olarak bilinmelidir.

Bu vesile ile kardeşlik duygularımızın ve Ticari hayatımızın temelinde yer alan Ahilik Kültürü'nün 32.sinin kutladığımız Ahilik Haftası'nda, birlik, beraberlik ve dayanışma duygularımızı yeniden pekiştirecek ve ekonomi alanında olduğu kadar sosyal ve kültürel alanlarda da halkımıza yol gösterici niteliğinde olan Ahilik kültürünün daima destekçisi olacağımızı bir kez daha hatırlatıyor, Ahilik haftasının ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler katmasını diliyor, esnaf ve sanatkarlarımız, sanayicilerimiz, tüccarlarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum” dedi.




 

YORUMLAR