Reklam

“Yerli ve Milli Tohumun Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın”

TAGEM ve TSÜAB arasında imzalanan protokol kapsamında “Yerli ve Milli Tohumun Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” projesinin tanıtımı Kayseri’de yapıldı.

“Yerli ve Milli Tohumun Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın”

TAGEM ve TSÜAB arasında imzalanan protokol kapsamında “Yerli ve Milli Tohumun Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” projesinin tanıtımı Kayseri’de yapıldı.

“Yerli ve Milli Tohumun Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın”
06 Temmuz 2020 - 17:08

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) arasında imzalanan protokol çerçevesinde Kayseri'nin Bünyan ilçesinde "Yerli ve Milli Tohumun Ulaşamadığı Çiftçi Kalmasın" projesinin tanıtım etkinliği düzenlendi.
Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan programa; Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, TSÜAB Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Sönmez, Ziraat Odası Başkanları ve Çiftçiler katıldı.
Programın açılışında konuşan TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet YILMAZ, Pandemi sürecinde üretimin ve üretmenin ne kadar önemli olduğunu herkesin bir kez daha gördüğünü vurgulayarak;
“Âtıl durumda olan tarım arazilerinin bile işlenmesi gerekmektedir. Üretemezsek alırız düşüncesi tamamen yanlıştır. Bu düşüncede olanlara vereceğimiz cevap sadece üretmektir” dedi.
Yerli tohum çalışmalarında temelin Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Araştırma İstasyonlarında atıldığını aktaran Sayın Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:
“Başarı için Kamunun, Üniversitelerin ve Özel Sektörün güçlenmesi gerekiyor. Kamu ve Üniversite yapıları Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren desteklenmiş olup özel sektörün önü ne yazık ki çok geç açılmıştır. Bu gecikme, tohum devi diye bahsettiğimiz ülkeler ile aramızdaki farkın 100-150 yıla çıkmasına neden olmuştur. 1980’li yıllarda özel sektörün önünün açılması ile sektörümüzün bugün geldiği noktayı hep birlikte görmekteyiz. Son 10 yılda; tohum üretimimizi 290 bin tondan 1 milyon 143 bin tona yükselttik. İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranı %88’e ulaştı ve Dünyanın 11. tohum üreticisi ülkesi haline geldik. 2023 yılı hedeflerimiz ise bu rakamları daha da yükselmektir.”

Toplumca popüler olan kişilerin Tohumculuk Sektörü ile ilgili söylemlerinin, Sektöre ve Ülkeye zarar verdiğini belirten Sayın Yılmaz;
“Bu yalan yanlış söylemlere itibar etmemeliyiz. Akademik unvana sahip olan ama konunun uzmanı olmayan kişilerin, daha fazla reyting alabilmek için sarf ettiği bu söylemler yanlıştır. Hibrit çeşitler kısır değildir. Sağlığa zararlı değildir. Kaldı ki gıda açığımızı kapatmak, verimliliği ve çiftçilerimizin gelirini artırmak için Hibrit çeşitleri kullanmaya mecburuz. Çiftçimiz bunu biliyor ve Hibrit çeşitleri kullanıyor. Aynı şekilde Buğdayımıza laf ediyorlar ama bizim ilk buğdayımız nasılsa son buğdayımız da aynıdır, genetik bir oynama söz konusu değildir” dedi.

Tanıtımda konuşan TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Kayseri'de Kamu ve özel sektöre ait 40'dan fazla yerli ve milli çeşidin denemesinin yapıldığının altını çizerek; "Seneye belki de yüzlerce çeşit olacak. 48 araştırma Enstitümüz Islah konusunda çalışıyor. 2020 yılında sadece 72 çeşit ıslah edildi. 41 ilimize tohum gönderdik bir kısmı TAGEM ve bir kısmı TSÜAB üyelerinde olmak üzere denendi. Daha fazlasını hep beraber yapacağız. Yeni bir çeşit akşamdan sabaha değil 7-10 yıl arasında çıkıyor. Çeşit geliştirmek kolay bir iş değil. Türk çiftçisine sesleniyorum çoğu tohumda yurt dışından gelenlerle aynı kalitedeyiz. Yerli ve milli tohuma sahip çıkalım" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından TSÜAB’a üye özel sektör firmaları ve TAGEM’e bağlı Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri tarafından, ülkemizde ıslah edilerek tescil ettirilmiş ve milli çeşit listesinde yer alan çeşitlerin demonstrasyon parselleri ziyaret edilerek çeşitler hakkında bilgi verildi.  HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
 

YORUMLAR