TÜRKİYE DIŞINDA ÇAY KÜLTÜRÜ NASIL?
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

TÜRKİYE DIŞINDA ÇAY KÜLTÜRÜ NASIL?

08 Ağustos 2019 - 20:40

İngilizler 1835’te Hindistan’dan çay yetiştirmeye başladılar. O zamandan beri, çay Hindistan kültürü ve ekonomisinin ayrılmaz bir parçası oldu, yerel adetler ve gelenekler ise sevilen Hint çayı etrafında şekillendi.

ÇAYI İŞLEME; Çay 18.yüzyılda İngiltere’de popüler bir içecek haline gelmişti, İngilizlerin artan taleplerin karşılamak ve Çin’in çay üzerindeki tekelini kırmak için, İngiliz Doğu Hindistan Şirketi Çin’den çay tohumu ve kalifiye işçi kaçakçılığı yaparak Hindistan’ın kuzey kesimlerinde çay bahçeleri kurdu. 19. Yüzyılın ortalarına gelindiğinde Darjeeling ve Assam’daki yeni yetiştirilen çay bitkisinin hasadı yapılmaya başlandı ve Hindistan İngiltere’ye ve diğer İngiliz kolonilerine çay sağlamaya başladı.

CHAİ; Hindistan’da çay yetiştirmeye başlanması 1850’lerde olurken, çayı süt ve şekerle alma adeti 19.yüzyılın ikinci yarısında İngiliz tarla sahipleri kitlelerle tanıştırdığı zaman popüler oldu. Manda sütünün zengin kremsilliği Hindistan’da geleneksel olarak çay yapmak için kullanılır, özellikle Assam olmak üzere Hint çaylarının sertliğini tamamlar. Her ne kadar manda sütündeki yüksek tereyağı içeriği tercih edilse de, herhangi bir mandıra sütü de kullanılabilir.

“Masala” ya da hoş kokulu baharatlar Hindistan mutfağının her zaman önemli bir bileşeni olmuştur. Masala ile yapılan sıcak içecekler geleneksel olarak tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. 19.yüzyılın sonlarında sütlü, tatlı çayın bu baharatlarla birleşmesi sonucu bugün Masala Chai olarak bildiğimiz zengin aromalı, baharatlı içecekler ortaya çıkmış oldu

YORUMLAR