İkinci el araç piyasası neden artıyor
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

İkinci el araç piyasası neden artıyor

11 Mart 2020 - 20:15

İkinci el araba piyasası almış başını gidiyor İkinci el otomobil fiyatları 2020 yılında gözle görülür biçimde artış gösterdi.

Devlet İkinci el piyasasına bir türlü önlem alamıyor piyasada sıfır arabaları toplayan bazı galericiler piyasada araba fiyatlarını şişiriyor.

Geçtiğimiz seneye oranla, aynı sınıftaki araçların fiyatlarında, bu yıl 15- 20 bin liralık bir artış olduğu görüldü fiyat artışının sebebinin internet sitelerindeki ilanlar olduğu söyleniyormuş.

Aracını satan kişilerin, araç özelliklerini baz almadan, sadece internet   sitelerindeki fiyatlar üzerinden fiyat belirlediğini ve bu durumun alıcıları kötü etkilediği görülüyor.

Hazine ve Maliye bakanlığı bu  konuda sessiz kalıyor.

Gümrük bakanlığı ise oto galericilerle ilgili yasa çıkartacaktı bir türlü çıkaramadı önüne gelen galericilik yapıyor.

Bu ülkemizde oto galericilerin çoğu emlakçılık adı altında galericilik yapıyor maalesef hiçbir denetime        takılmıyorlar.

Belediyeler galericilere bilerek  değişik iş kolu adı altında ruhsatlar veriyor.

 İkinci el araç fiyatlarının belirlenmesi için sıfır fiyatlar ile aracın genel durumu ele alınarak karar verilmesi gerekir.

Bu şekilde bir fiyatlandırmanın doğru olacağı ayrıca, “Motoru, yürüyeni, değişeni, kaportası gibi özelliklerine bakarak araçların ikinci el fiyatını belirleniyor.

 İnternet sitelerinde bu şekilde fiyat belirlenmediği için, herkes kendi kafasına göre, emsallerini örnek alarak verdiğinden dolayı bu fiyat artışı  maalesef piyasayı germeye başlıyor.

 2019'un son çeyreğinden itibaren ikinci el piyasasında yaşanan olağanüstü artışın Ocak, Şubat ve mart ayın da da devam etti.

2020 modellere geçiş sebebiyle ithal markaların neredeyse hiçbiri sıfır araç getiremedi. Bu dönemde, ikinci el tarafında özellikle premium segment ve SUV otomobillerde daha yüksek fiyat artışları görüldü.

 Yaşanan fiyat artışlarının mart ayında da bir miktar devam etmesini ancak ay sonundan itibaren 2020 model sıfır araçların stoklarının artması ile ikinci elde fiyat artışının duracağı konuşuluyor.

İkinci el piyasası ekonomiyi de etkiliyor Devletin ikinci el piyasasına el atması gerekiyor.

YORUMLAR