DÜNYA ENGELLİLER HAFTASI
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

DÜNYA ENGELLİLER HAFTASI

08 Mayıs 2019 - 15:56

10 ile 16 Mayıs günleri arası Engelliler Haftasıdır. Dünyada ve ülkemizde engelli olan insanlarımıza yardımcı olmak hem bizim, hem de devletimizin görevlerindendir. Bu hafta boyunca engellilerin sorunları tartışılır. Engelliliğe sebep olan etkenler açıklanır ve bu etkenlerin ortadan kaldırılması için çareler araştırılır. Engellilerin eğitebilmeleri ve iş sahibi olabilmeleri için gerekli şartlar oluşturulmaya çalışılır. Devletimiz, son zamanlarda engelli hakları konusunda oldukça mesafe kaydetti. Hem kamuda hem de özelde engelli çalıştırma mecburiyeti var.
Yakın akraba evliliği, aşıların zamanında yapılmaması ve kazalar, engelli olmanın en önemli sebeplerindendir. Engellilerinde de, hayatlarını sürdürebilmeleri için, çalışmaları ve gelir sağlamaları gerekir. Engellilere acıyarak, ya da onlara bakıp duygulanarak problemlerini çözemeyiz. Onlarında yapabileceği işler vardır. Engellileri iş sahibi olmalarına yardımcı olmak zorundayız. Kanunlarımız, işyerlerinde çalışan her yüz çalışandan ikisinin engelli çalışan olmasını zorunlu kılmıştır.
Engellilerin iyileştirilmesi: Engellilik ortaya çıkaran hastalık ve kazalardan sonra hemen önlem alınmalıdır. Özellikle trafik kazalarında ilk yardım çok önemlidir. Kazalardaki ölümlerin yarıdan çoğu ilk yarım saat içinde olur. Kaza sonrası hiç zaman geçirmeden yaralıyı en yakın hastaneye ya da doktora ulaştırılmalıdır. Hastaneler acil yardımcı servisleri vardır. Bu bölümde günün her saatinde doktur bulunur. Kazaya uğrayan ilk tedavileri burada yapılır.
Engellilerin Eğitimi: Yurdumuzda; görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel, ruhsal rahatsızlığı olan 4.5 milyon vatandaşımız var. Bu sayının 1.4 milyon kadarı çocuktur. Bu çocuklarımızdan; göremeyenler için 7, işitmeyenler için 21, ortopedik engelliler için 1 okul açılmıştır. Zihinsel ve ruhsal engelliler ise belirli okullarda özel dershanelerde öğrenim görmektedir.
Engelliler de hayatlarını sürdürmek için çalışmak ve gelir sağlamak zorundadır. Çalışmak, severek çalışmak hayatı güzelleştirir, insanı mutlu eder.
Bütün ülkelerde olduğu gibi yurdumuzda da engelliler korunur. Örneğin ülkemizde çalışan engelliler, gelir vergisini indirimli öderler. Hareketlerini kolaylaştırmak için yurt dışından getirilen araç ve gereçlere gümrük vergisi ödemezler. Çalışan engelliler isterlerse erken emekli olabilir.
Okulda, sokakta gördüğümüz engelli kardeşlerimizle asla alay etmeyelim, acıyarak bakmayalım… Onları anlamaya çalışalım. Hiçbir engelin isteyerek olmadığını bilelim. Engellilere yolda, geçitlerde, toplu taşıma araçlarında yardımcı olalım. Onları üzmemeye, kırmamaya özen gösterelim…
Değerli okuyucularım, Engelliler haftası çok önemli bir hafta. Bazı insanlar doğuştan bazıları ise, sonradan engelli olabilirler. Aslında her insan, bir gün bu zorlu süreç ile karşılaşabilir. Engelli kardeşlerimize her bakımdan yardımcı olmalıyız. Günümüzde engelli olup da, nice başarılı sanatçı, sporcu, eğitimci ve farklı dallarda başarı sağlayan insanlarımız vardır. b.a.k.
 

YORUMLAR