ÇAY DEMLEMEK BİR SANATTIR
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

ÇAY DEMLEMEK BİR SANATTIR

30 Temmuz 2019 - 16:55

Çay demlemenin herkes tarafından kabul görmüş tek bir yöntemi olmadığı için birbirinden farklı birçok yöntem bulunmaktadır. Çay demlemede ki bu farklılıklar, çayın tadında da farklılığa yol açar. Hatta doğru sanılan ya da önemsenmeyen birçok püf nokta, çayda hoş koku kaybına sebep olup çayın tadının bozulmasına neden olur. Hemen her gün evlerimizde demlediğimiz siyah çayın da birçok püf noktası bulunmaktadır. Şimdi sizlere çayın tadına etki eden bu önemli noktalardan ve siyah çay demlemenin inceliklerinden bahsedeceğiz.
Çayı saklama koşulları
Kuru çayın kalitesinin bozulmaması için saklama koşulları da en az çayı demlemek kadar önemlidir. Çayın sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutulması gerekir. Bu nedenle mümkün olduğunca güneş görmeyecek bir yerde muhafaza etmeye çalısın. İyi işlenmiş siyah çaylar, vakumlu ambalajlarda ya da kapalı kutularda iki yıla kadar dayanabilmektedir.
Taze su kullanın
Çayı demlerken kullanılan suyun temiz ve kaliteli olmasına dikkat edin. Musluk suyu yerine damacana ya da arıtılmış su kullanın. Çayı bekletilmiş ya da ya da daha önceden kaynatılıp soğutulmuş suyla asla çay demlemeyin. Kaynayıp soğumuş su, daha az oksijen barındırdığından çayın aromasını bozar. Ayrıca, pH değeri suyun kalitesini belirlemektedir. Bu değer ne çok yüksek ne de çok düşük olmalıdır. İçme sularının pH değeri 4,5 ile 9,5 arasında değişmektedir. Çay demlemek için ideal olan suyun pH değeri ise 7 civarındadır.
Suyun ısısının düşmesini bekleyin
Çaydanlıktaki su kaynatılırken içi bos demliği de çaydanlığın üzerine koyarak ısıtın. Suyun kaynaması oksijen kaybına sebep olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Bu nedenle suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız. Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 3-4 dakika bekletin ve suyun ısısının düşmesini bekleyin. Kaynayan suyla çay demlendiğinde çayın aroması kaybolur. Demlikteki ısıyı sabit tutmak için çayı en kısık ateşte demleyin. İyi bir çay için bir diğer püf noktası çayın demleme süresidir. İdeal demleme süresi yaklaşık 15 dakikadır. 25-30 dakikadan sonra çay bayatlama sürecine girer ve tadı acılaşır.
Siyah çayın faydaları; Stresi azaltır. Enerjini arttırır. Ağız sağlığına iyi gelir. Kolesterolü azaltır ve kalbi korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Demlik tercihi, Çayın aromasını tam olarak verebilmesi için en ideal tercih porselen demliklerdir. Mümkünse metal demlik kullanımından kaçının. Kaynak: Yeni Bilgiler…
 

YORUMLAR