Silah bırakma konusu büyük bir adım ve başarı.
Emeği geçenlere Türkiye olarak şükran borçluyuz.
Bu durum, siyaset başta olmak üzere birçok alanda bir kırılma ve farklılaşma sağlayacak.
Dil değişecek, argümanlar dönüşecek yeni bir retorik kurulacak...
Bu değişim rüzgarının uğrayacağı en önemli alanlardan biri de hiç şüphesiz hukuk...
Bugün ve bir sonraki yazımda meselenin bu yönüne dair değerlendirmelerimi sunmak istiyorum...
DÖNÜŞ YOK...
Silahların sökülerek, teslim edilerek, bozularak, parçalanarak vb. şekillerde bırakılması söz konusu iken "yakılarak bırakılmasının", bırakıldığı mekânın ve törenin sembolik anlamları var.
Yakarak bırakmayı "silahlara geri dönüş yolunda gemiler yakıldı" şeklinde anlamak gerekiyor.
Yani "silahlar bir daha gündeme gelmeyecek" diyor örgüt!
Pek tabi bir tören ile bu iş bitmedi. Bitemez de. Bu bir sürecin başlangıç merasimi.
Önümüzdeki birkaç ay daha bu konuyu konuşacağız, izleyeceğiz ve tartışacağız.
Bu işin nihayetlendiğine nasıl kanaat getireceğiz peki?
İDARİ İŞLEM GEREKİR
Bir yapının terör örgütü olarak tanımlanması "güvenlik konusuna" ilişkindir. Ancak nihayetinde bu bir idari işlem ile olur. MİT başta olmak üzere güvenlik birimleri inceler, görüşünü Milli Güvenlik Kuruluna sunar, kurul bunu tavsiye kararına bağlar ve Cumhurbaşkanına arz eder. Bunu FETÖ'nün ilan edilişinden hatırlayalım.
PKK'nın tasfiyesi -idari işlemlerin usulünde paralellik ilkesi uyarınca- hukuki olarak böyle bir işleme ihtiyaç duymakta... PKK'nın tasfiyesinin tespiti işlemi. Bu bir idari işlem olacak. Bu idari işlem olmadan hukuken örgüt; terör yapısı olarak kabul edilmeye devam edilmek durumunda...
YANILMAYALIM!
Bir yanılgı da şu... Mevzuattaki terör suçları ve fiillerinin kaldırılacağı sanılıyor. Böyle bir durumun olması için Türkiye'nin listesinde olan tüm örgütlerin feshedilmiş olması ve bir daha örgüt ve tehdit olmayacağına kanaat getirilmesi gerekir ki böyle bir şey imkansızdır. Hele de FETÖ halen ayakta iken...
Yapılacak yasal düzenlemelere PKK'nın derç edilmesi halinde de AYM'nin "eşitlik ilkesinden" bahisle kapsamı genişleten bir yorumu ile karşılaşmamız olasıdır ve bu işleri fena halde karıştırabilir!
SIRALAMAYI DOĞRU YAPMAK...
Meselenin başından beri gelen infaz paketi, görüşme izinleri, hastaların affı ve benzeri rahatlatma adımları, silah bırakmadan itibaren daha takvimi belli hukuki gelişmelere işaret ediyor. Ama burada bir hukukçu olarak önerim, yasal düzenlemeleri çalışırken süreci "yasa odaklı değil" ilk önce idari işlemler ile yürütmek yönünde. Zira bir örgütün bitmesi, Türkiye'nin terör tehditlerinin tümünün bittiği anlamına gelmez... Çarşamba günü buradan devam edeceğim.
YORUMLAR