Reklam

UNESCO İle Çeyrek Asır

UNESCO İle Çeyrek Asır

UNESCO İle Çeyrek Asır
17 Aralık 2019 - 20:23

UNESCO İle Çeyrek Asır

Safranbolu’nun UNESCO’ya dahil oluşunun 25. Yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyona Karabük Valisi Fuat Gürel, Merkez Valisi Enis Yeter, Safranbolu Kaymakam Dr. Fatih Ürkmezer, Safranbolu Belediye Eski Başkanı Kızıltan Ulukavak, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Abdullah Çakır’ın yanı sıra çok sayıda Akademisyen ve basın mensubu katıldı.

17 Aralık 2019 Salı günü ( bu gün ) Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonunda gerçekleşen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, Saat Kulesi tanıtım filmi ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin açılış konuşması ile başladı.

Başkan Köse, “UNESCO Türkiye Milli Komisyon Temsilcimiz Sayın Şule Ürün Hanımefendiye ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Sayın Dr. Fahri Solak Beyefendiye çok teşekkür ederek başladığı konuşmasında, hepimizin çok sevdiği ve saygı duyduğu İlber Ortaylı hocamızın, “Safranbolu’yu görmeyen Anadolu coğrafyasını tanıdığını söylemesin” cümlesinde ifade ettiği üzere Anadolu’da yaşayan birbirinden farklı, zengin kültürün kümülatif olarak bugüne taşındığı ve hiç bozulmadan, içinde yaşanarak korunabildiği en kıymetli yer Safranbolu’dur” dedi.

Henüz çok küçük bir kısmına erişilmiş olsa da Safranbolu sınırları içerisinde olası kazılarla çok farklı dönemlere ait arkeolojik buluntuların ortaya çıkarılacağının bilindiğini kaydeden Köse; “Diğer yandan İstanbul Boğazı oluşmadan, henüz kıtalar ayrılmadan önceki dönemlerde Tetis Denizi’nin tabanı ve kıyısı olan Safranbolu fosil ve çeşitli katmanlar içeren alt yapısıyla bu anlamda da korunmaya, değerlenmeye açık ve belki de ileride UNESCO JeoPARK’lar listesine girmeye aday bir bölge. Bu konuda da envanter çalışmalarımızın başlatıldığını paylaşmaktan mutluluk

1936 yılından bu güne kadar restorasyon ve korumacılıkta gelinen süre hakkında da bilgiler veren Başkan Köse; “ Belediye başkanlığı döneminde Sayın Mustafa Eren ve belediye meclisinin, dönemin Dış İlişkiler temsilcisi, daha sonra büyükelçi ve şimdi Profesör Doktor unvanı sahibi çok değerli Ali Engin Oba beyefendinin UNESCO’ya başvurulması önerisine karşılık vererek çalışmalar yürütmesi ve nihayet 1994 yılında benzersiz kentimizi UNESCO Dünya Miras Kentleri Listesi’ne kazandırması tarifi olmayan çabalar ve başarılar olarak tarihe geçmiş ve bugün, 25. Yılımızı kutlamak üzere bir çatı altında toplanmamızı sağlamıştır.

Ayrıca 2000 yılında Bursa’da Metin Sözen hocanın önderliğinde kuruluş toplantısını yapan Tarihi Kentler Birliği’nin en önemli kurucu üyelerinden biri olmak ise gurur verici bir tablodur. OWHC (Dünya Mirası Şehirler Organizasyonu) tarafından Dünya mirasının korunması ve organizasyonun geliştirilmesindeki katkıları nedeniyle 25 Eylül 2003 tarihinde Yunanistan’ın Rodos kentindeki 7.Uluslararası Sempozyumunda Safranbolu Belediyesi nezdinde ödüllendirilmiş, Dünyanın En İyi Korunan 20 Kenti arasına girmeyi başarmıştır.

Yine Belediye Başkanlarımızdan Sayın Nihat Cebeci’nin 2008 tarihinde sağladığı İmar Planlarının Etkileşim Geçiş Alanının yeniden planlanması, Sit alanlarının yapılaşma baskısından korunması yönünde alınmış çok mühim bir karardır ve bu karar kentin bekâsı

açısından 1975 yılında alınan kararlar kadar önemli ve değerlidir. 2010 yılında ise dönemin Belediye Başkanı Sayın Necdet Aksoy’un alınmasını sağladığı Kentsel Sit Alanlarına dair karar, tescilli kültür varlığı sayımızın 1310’a ulaşmasını sağlamıştır.

Geçmiş dönemlerde görev yapan Valilerimizden Sayın Can Direkçi’nin Demirciler Çarşısı ve Muallimler Birliği Binası’nın kazanılmasında; Sayın Vali Nurullah Çakır’ın İskalyon Binası’nın kamulaştırılmasında, Sayın Vali İzzettin Küçük’ün Hükümet Konağı’nın ve Arasta Çarşısı’nın onarımları, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait taşınmazların proje ve onarımları, su yolları projelerinin gerçekleşmesi gibi daha birçok konudaki katkı ve çabaları Safranbolu’yu bütünüyle korunan bir kent olarak yaşatmamızı sağlamıştır.

Tüm bu gerekçelerle çok sevgili büyüklerimi, geçmiş yöneticilerimizi; bizlere daha da geliştirmek isteyeceğimiz eşsiz bir miras bıraktıkları için bir kez daha saygıyla ve şükranla selamlıyorum.

Başkan Köse konuşmasını “Korumanın Başkenti Safranbolu’yu, yalnız bizim değil, tüm dünya insanlarına adanmış bu eşsiz mirası korumak, onu koruyarak ama çağa da uygun bir vizyonla tüm dünyaya açmak en asli görevimiz. Yanımızda olduğunuzu biliyor, bugün bizlerle bu onuru paylaştığınız için can-ı gönülden teşekkür ediyorum” diyerek noktaladı.

Konuşmanın ardından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Temsilcisi Şule Ürün, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Fahri Solak, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ( Korumacılıkta Safranbolu Serüveni ) ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel (Efes-Selçuk) konulu Panele geçildi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi TOKER Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysun Özköse’nin Moderatörlüğünde ‘Kültürel Miras ve Korumacılıkta Safranbolu Örneği’ konulu panelde ise konuşmacı olarak Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mustafa Sucu, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ersin Çelikbaş ve Şehir ve Bölge Plancısı Serdar Nizamoğlu katıldı.

Daha sonra verilen aranın ardından ‘Kent İtibarı ve Yaşam Kalitesinin Topluma Etkisi’ konulu söyleşiye geçildi.

Söyleşide yer alan konuşmacılar ise ‘Kültürel ve Mimari Değerlerin Korunmasında Avrupa Kentlerinden Örnekler’ konuşması ile Yönetim Bilimleri ve İletişim Uzmanı Fatmanur Erdoğan ile Merkez Valisi Dr. Enis Yeter oldu.

Program Gazeteci – Yazar Aytekin Kuş’un Müzekent Safranbolu Özel Sunumu ve katılımcılara plaket takdimi ile son buldu.

YORUMLAR