Reklam

Türkiye’nin İlk Sinema Müzesi “Atlas 1948 İstanbul Sinema Müzesi” Beyoğlu’nda Açıldı

Türkiye’nin İlk Sinema Müzesi “Atlas 1948 İstanbul Sinema Müzesi” Beyoğlu’nda Açıldı

Türkiye’nin İlk Sinema Müzesi “Atlas 1948 İstanbul Sinema Müzesi” Beyoğlu’nda Açıldı
27 Şubat 2021 - 17:05

Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu tamamlanan ve Türkiye’nin ilk sinema müzesi olan Beyoğlu’ndaki Atlas 1948 İstanbul Sinema Müzesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ziyarete açıldı.

İlklerin şehri Beyoğlu’nda bir ilke daha imza atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu tamamlanan ve Türkiye’nin ilk sinema müzesi olan Beyoğlu’ndaki Atlas 1948 İstanbul Sinema Müzesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ziyarete açıldı. Açılış törenine; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Kültür sanat dünyasından Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Oktay Kaynarca, Serkan Çağrı, Engin Altan Düzyatan, Bülent İnal, Serdar Gökhan, İskender Pala ve Antalya’da çekilen “Five Eyes” filminde rol alan Hollywood yıldızı Jason Statham’ın da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü yönetmen ve oyuncularla birlikte sanat camiasından çok sayıda isim katıldı.

TARİHİ GEÇMİŞİ VE MODERN ALT YAPISIYLA ATLAS SİNEMAMIZ YAŞAYAN BİR MÜZE OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sinema olarak 1948 yılından beri İstanbullulara hizmet veren Atlas Sineması’nı aslına uygun şekilde, sahnesinden koltuğuna, ses sisteminden fuayesine kadar her şeyiyle yenilediklerini belirterek, “Artık bu sinemada gala ve prömiyer gösterimleri dahil sinema sanatının en nadide eserleri seyircisiyle buluşabilecek. Tarihi geçmişi ve modern alt yapısıyla Atlas Sinemamız aynı zamanda yaşayan bir müze de olacak. Türk sinema tarihinin tüm bilgilerini içeren dijital hafıza havuzu da yine bu eserin bünyesinde yer alıyor. Elbette ülkemiz sinemasının kazandığı tüm önemli ulusal ve uluslararası ödüller de burada sergilenecek. Beyoğlu Kültür Yolu Projemizin önemli duraklarından biri olan Atlas 1948 İstanbul Sinema Müzesinin şehrimize ve ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

HASSAS RESTORASYON ÇALIŞMALARIYLA YAPI ÖZÜNE DÖNDÜRÜLDÜ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise açılışta yaptığı konuşmada, iki yıl süren hazırlık ve restorasyon çalışmalarına değinerek, “Tarihi, sanat ve kültürle, dünü bugün ve gelecekle buluşturan saygın bir eseri hizmete açacağımız bu güzel akşamda sizleri saygıyla selamlıyorum. Bu çalışmayı en sade ifadeyle ‘Sanat içinde sanat’ olarak tanımlayabileceğimizi düşünüyorum. Neo klasik üslupta bir cephe, nadir bulunan putto figürleri, tavan resimleri, rölyefler, mermer şömineler ve farklı mimari unsur ile binamızın kendisi adeta bir sanat sergisi konumunda. Çok hassas ve detaylı yürütülen restorasyon çalışmalarıyla bu eşsiz yapı yeniden özüne döndürüldü. Ardından böylesi bir esere çok yakışacak olan, geleneksel ve çağdaş müzecilik yaklaşımını harmanlayarak hazırlanan zengin koleksiyonu ve bünyesindeki Atlas Sineması ile İstanbul Sinema Müzesi vücuda getirildi” dedi.

SİNEMANIN ÖNEMLİ İSİMLERİ MEMNUNİYETLERİNİ DİLE GETİRDİ

Türk sinemasının usta isimlerinden Ediz Hun, “Bu tarz çalışmaların yalnız İstanbul’da değil birçok şehirde kalıcı hale getirilerek yapılmasını temenni ediyorum. Daha henüz görmedim sizler gibi ben de ilk kez göreceğim. Bizzat Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy aradı ve son derece nazik bir şekilde beni davet ettiler.”

Sanatçı Orhan Gencebay, “Atlas Sinemamız müze oldu ve harika bir şey oldu. Bunu yapanları, düşünenleri kutluyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımızı kutluyorum. Biz de bu açılışta hep beraber olmanın gururunu, şerefini yaşayacağız. Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Oyuncu Hülya Koçyiğit ise mutluluğunu dile getirerek, “Türk sineması adına, Türk sinemaseverleri adına, gerçekten çok uzun yıllar hayaldi, bizim için böyle bir müze. Hem başta Cumhurbaşkanımıza hem de Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür ediyoruz. Gerçekten gurur duyuyorum.”

TÜRK SİNEMA TARİHİNE IŞIK TUTACAK

Açılışta konuklar, müzik dinletisi ve kırmızı halı ile ağırlanırken, müze binasına video mapping ve ışık gösterisi eşliğinde Türk sinemasının karakterleri yansıtıldı. Gecede ayrıca Türkiye’nin ilk yerli ve komedi filmi, 1921 yapımı “Bican Efendi Vekilharç” gösterime sunuldu. Yaklaşık iki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını açan Türkiye’nin ilk sinema müzesinin, geçmişten bugüne Türk sinema tarihine ışık tutması amaçlanıyor. Özel koleksiyonlara da yer verilen müzede, dünya sinemasına ilişkin bilgi ve belgelerin yanı sıra Türk sinemasından baş yapıtlar da sinemaseverler için sergilenecek.

 

YORUMLAR