Reklam

TTK’YA BARTIN VE YENİCE’DEN ALINACAK 500 İŞÇİ İÇİN KURA ÇEKİMİ YAPILDI

TTK’YA BARTIN VE YENİCE’DEN ALINACAK 500 İŞÇİ İÇİN KURA ÇEKİMİ YAPILDI

TTK’YA BARTIN VE YENİCE’DEN ALINACAK 500 İŞÇİ İÇİN KURA ÇEKİMİ YAPILDI
21 Ekim 2023 - 13:34

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) 2 bin işçiden Bartın’dan alınacak 400 işçi ve Karabük’ün Yenice ilçesinden alınacak 100 için kura çekimi yapıldı.

TTK’ya alınacak 2 bin işçiden Zonguldak’tan alınacak 1500 işçi için kura çekimi 13 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Bartın’dan alınacak 400 işçi ve Karabük’ün Yenice ilçesinden alınacak 100 işçi için 20 Ekim 2023 tarihinde Bartın ve Yenice ilçesinde kura çekimi gerçekleştirildi. Bartın’da gerçekleştirilen kura çekimine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Vali Nurtaç Arslan, Ak Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, şube başkan ve yöneticileri, Amelebirliği Başkanı Şenol Yüce, belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, uzun yıllardır Türkiye’nin enerji arzında önemli katkılar sağlayan emeğin şehri Bartın’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Aydın, “Sayın Cumhurbaşkanımıza her zamanki gibi verdiği sözü yerine getirdiği için, Bartın’ımıza, Karabük’ümüze ve Zonguldak’ımıza büyük destekleri için çok teşekkür ediyorum. Bu sözün takipçisi olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız başta olmak üzere hükümetimizin tüm üyelerine saygılarımı sunuyorum. İş gücünü üretime, üretimi toplumsal refaha dönüştürmeye kararlı bir vizyonla Türkiye vizyonunu hep beraber inşa ediyoruz. Dünyada 30 milyon insan madenlerde çalışıyor. Bunların 3 de 1’i kömür madenlerinde çalışıyor. Madenlerin birçok sektörü beslediği düşünüldüğünde 300 milyonluk dev bir sektörü desteklediğini söylemek mümkündür. Madencilik, dünyanın en ağır çalışma şartlarına sahip mesleklerden biri olmakla beraber sanayileşme aşamasında ülkelerin en çok ihtiyaç duyduğu sektördür. Bizler bakanlık olarak maden işçilerinin çalışma hayatının daha sağlıklı ve güvenli olması hem de sosyal yaşantılarında daha çok refaha ulaşmaları için çalışmalar yapıyoruz. Zonguldak, Karabük ve Bartın’dan istihdam edilecek 2 bin işçimizin yaratacağı yeni değerin ülkemize ve milletimize hayır getirmesini temenni ediyorum. Önceki yıl Bartın’da 43 kardeşimizi şehit verdik. Tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Adıyamanlı bir depremzede olarak 6 Şubat depreminde deprem bölgelerine koşarak depremzedeleri enkazlardan kurtaran tüm maden işçilerimizi o gerçek kahramanları da minnetle anıyor, tüm maden işçilerimize sonsuz şükranlarımızı sunuyorum.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, kura çekimini tüm başvuru sahiplerine, ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi. Tancan, “Türkiye’de madencilerde yaklaşık 150 bin insanımız çalışıyor. Yeni maden sahalarını üretime açarak bu istihdam sayısını arttırmak istiyoruz. Yeraltında alın teri dökerek rızkını helal yoldan kazanan, adeta ekmeğini taştan çıkaran maden işçilerinin haklarını korumak ve onların en güvenli koşullarda çalışmasını sağlamak bizim en büyük görevimiz. Tabi yer altındaki madenlerimizi çıkartıp halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz ama her şeyden önce insan diyoruz, insan sağlığı diyoruz, ondan sonra çevre diyoruz ondan sonra maden diyoruz. Bu temel prensibi unutmuyoruz. Bugün burada 400 madenci kardeşimizin kura çekimini yapıyoruz. Belli tarihlerde İŞKUR üzerinden başvuralar alındı. Noterler birliğinin kullanmış olduğu program vesilesiyle 400 kardeşimizin asıl işçi olarak 200 kardeşimiz için ise yedek liste olarak kura çekimini yapıyoruz. Ülkemizde yıllık 170 milyon ton kömür üretimimiz var. BU üretim yeterli gelmiyor ve yurt dışından kömür ithal ediyoruz. 2022 yılında elektrik üretiminin yüzde 35’inin kömür santrallerinden karşıladık. Bu oran dünyadaki orana baktığımızda daha da üzerinde. Güçlü bir ülke olmak zorundayız. Hakkı adaleti dünyada da tesis edebilmek için güçlü lüke olmak zorundayız. Bu güçlü ülke olmanın en önemlilerinden biride enerjide bağımsız hale gelmek. Bunun için kendi kaynaklarımızdan daha fazla faydalanmanın hep yollarını arıyoruz. Kura çekiminin tüm başvuranlara hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından 400 asil, 200 yedek yeraltı pano ayak üretim işçisi kura çekimi gerçekleştirildi. Daha sonra Karabük'ün Yenice ilçesine ayrılan 100 kontenjanın kura çekimi için Karabük'e geçildi. Genel Başkan Hakan Yeşil'in şube başkan ve yöneticileriyle birlikte takip ettiği kura ile 100 asil, 50 yedek işçi belli oldu.