Reklam

TTK ve MTA’da eylemler sürüyor: Emekçinin derdi ekmek

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama (MTA) Kurumu’nda maden ve MTA işçileri işyerleri önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

TTK ve MTA’da eylemler sürüyor: Emekçinin derdi ekmek

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama (MTA) Kurumu’nda maden ve MTA işçileri işyerleri önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

TTK ve MTA’da eylemler sürüyor: Emekçinin derdi ekmek
26 Haziran 2025 - 13:21

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nde madencilere hitaben yaptığı konuşmada, “Biz siyaset yapmıyoruz. Bizim derdimiz emeğimiz, bizim derdimiz alınterimiz, bizim derdimiz çocuklarımızın geleceği, bizim derdimiz işyerimizdeki çalışma hayatımız… Biz bunun için mücadele ediyoruz.

Biz sizlerden aldığımız güçle sizler adına, sizler için mücadele ediyoruz.  

Kanımın son damlasına kadar bu mücadeleyi sürdüreceğim” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ’in aldığı kararla Türkiye genelinde kamu iş yerlerinde toplu iş sözleşmesi eylemleri sürüyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yöneticileri, işçilerle beraber çalıştıkları müesseselerde açıklama yaptılar.

Ardından işyerleri önünde oturma eylemi gerçekleştirdiler.

600 bin kamu işçisini ilgilendiren kamu çerçeve protokolünde hükümeti temsilen masada yer alan TÜHİS’in işçiler tarafından “Kabul edilemez” buldukları ücretlere zam teklifinin ardından TÜRK-İŞ, eylem takvimini açıklamıştı.

Önceki gün işyerlerine 500 metre kala servislerden inen maden ve MTA işçileri, sloganlarla yürümüş, ardından basın açıklaması yapmıştı.

26 Haziran 2025 tarihinde ise kamu işçileri işyerleri önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

TTK Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nde GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Armutçuk Müessesesi’nde GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve Şube Başkanı Şanver Turan, Kozlu Müessesesi’nde GMİS Genel Sekreteri Yener Arslanbuğa, TTK Üzülmez Müessesesi’nde GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ve Şube Başkanı Sefer Karakabak, Amasra Müessesesi’nde GMİS Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, Maden Makineleri Fabrikası ile Merkez Şubeye bağlı işyerlerinde GMİS Merkez Servisleri Şube Başkanı Aysel Kocabaş, Şube Sekreteri Cengiz Saraç, Şube Mali Sekreteri Sarkant Bayrak, Şube Teşkilat Sekreteri Serkan Keskin , MTA Genel Müdürlüğü’nde ise MTA Şube Başkanı Tarkan Bor, TTK Karadon Müessesesi Kilimli İşletmesi’nde GMİS Karadon Şube Sekreteri Murat Sarı ile Şube Mali Sekreteri Adem Arabacı, MTA bölgelerinde ise baş temsilciler basın açıklaması yaptılar.

Eylem sırasında madenciler, “Sesimi duyan var mı”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” “Direne direne kazanacağız”, “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma”, “işte madenci işte sendika”, “İşte başkan işte sendika” sloganları attı.

Maden işçileri, baretlerini yere vurarak tepkilerini ortaya koydu.

YEŞİL: SESİMİZİ GÜMBÜR GÜMBÜR DUYURACAĞIZ

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, TTK Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’ndeydi.

TTK ve MTA’da toplu iş sözleşmesinde grev kararı alma sürecinde bulunduklarını belirten GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, TTK 31’nci Dönem toplu iş sözleşmesinde 24, MTA 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde ise 23 maddenin uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirterek, “Hükümetin Kamu Çerçeve Protokolü için ücretlere zam teklifini geciktirdiği için biz bu maddeleri TÜHİS ile görüşemedik. Ama süreç devam ediyor” dedi.

TÜRK-İŞ Koordinasyon Kurulu olarak Hükümete tekliflerini sunmalarının ardından Hükümetin TÜHİS aracılığıyla bu teklifin bir tek maddesi için dönüş yaptığını söyleyen Yeşil, “O maddenin de siz ne olduğunu biliyorsunuz. Birinci altı ay, ikinci altı ay diye… Rakamları söylemeyeceğim, çünkü söylemeye utanıyorum.

Bize akla sığmayan bir zam teklifinde bulundular. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bugün arkadaşlarımız tüm bölgelerde bunu yüksek sesle haykırıyorlar” dedi.

GMİS Genel Başkanı Yeşil’in bu ücretlere zam teklifini kabul edip etmeyecekleri sorusuna madenciler yüksek sesle “Hayır” cevabını verdiler.

Yeşil, “Biz TÜRK-İŞ olarak eylem kararları aldık.  Biz bütün gücümüzü sizden alıyoruz. Bu anlamda eylemlerimize başladık.
TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyon Kurulu olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından randevu alarak orada tekrar sorunlarımızın çözülmesini ve Hükümetin bu teklifi revize edip kabul edilebilir, işçi arkadaşlarımızın hakkını aldığı, alınterinin hakkını aldığı bir teklifle bize gelinmesini söyledik.

Bir gün sonra TÜRK-İŞ’in önderliğinde Ankara’da, sizlerin de büyük katılımıyla, yürüyüş ve Hazine ve Maliye Bakanlığı önündeki büyük basın açıklamasına katkı verdik.

Bundan sonraki süreçte de Hükümete yoğun olarak tepkimizi göstereceğiz.

BİZİM DERDİMİZ ALIN TERİMİZ…

Biz siyaset yapmıyoruz. Bizim derdimiz emeğimiz, bizim derdimiz alınterimiz, bizim derdimiz çocuklarımızın geleceği, bizim derdimiz işyerimizdeki çalışma hayatımız… Biz bunun için mücadele ediyoruz.

Biz sizlerden aldığımız güçle sizler adına, sizler için mücadele ediyoruz.   

Kanımın son damlasına kadar bu mücadeleyi sürdüreceğim” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ’in eylem kararı doğrultusunda bugün tüm Türkiye’de işyerlerinde eylem yapıldığını hatırlatan Yeşil, “Hükümeti buradan tekrar uyarıyoruz; İş barışını bozdunuz, sosyal adaleti bozdunuz.

Biz hakkımızı istiyoruz. Savaşların da ekonomik krizlerin de sorumlusu biz değiliz. Bu nedenle bunların sıkıntısını biz çekmeyeceğiz.

Bizim derdimiz emek, bizim derdimiz ekmek. Emeğimiz, ekmeğimiz için sonuna kadar hep birlikte mücadele edeceğiz. Biz birinizin dahi hakkının zayi olmaması için mücadele ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de eylemlerimiz devam edecek.

Haftaya 1 Temmuz günü Saat: 16.00’da Madenci Anıtı’nda hepinizin katılımıyla kitlesel basın açıklaması yapacağız. Biz baretimizi takarız, sahaya da çıkarız, sesimizi de tüm Türkiye’ye gümbür gümbür duyururuz. Madenciler olarak 600 bin kamu işçisi gibi diyeceğiz ki; Hükümet bu işçinin hakkını ver. Biz sadaka istemiyoruz. Biz emeğimizin, alın terimizin hakkını istiyoruz diyeceğiz”.

Yeşil’in konuşmasının ardından madenciler oturma eylemi yaptı ve baretlerini yere vurarak tepkilerini ortaya koydular.

EYLEMLER SÜRECEK, GREV KAPIDA!

TÜRK-İŞ öncülüğündeki eylemlerin süreceği, 1 Temmuz Salı günü Madenci Anıtı’nda kitlesel basın açıklaması, 3 Temmuz Perşembe günü AK Parti İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yapılacağı belirtildi.

8 Temmuz Salı günü işyerini terk etmeme eylemi yapılacağını, 17 Temmuz  Perşembe günü ise işe gelmeme hakkının kullanılacağı belirtilen basın açıklamasında sonuç alınamaması halinde ise 2 Ağustos 2025 tarihi itibariyle greve çıkılacağı vurgulandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum