Reklam

''Sorumluluklarımızın farkındayız''

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 3 Aralık Dünya engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Engellilerin önündeki engelleri yıkmanın, Çaycuma’nın çağdaş bir kent olmasının önündeki engelleri aşmayla eşdeğer olduğunun bilincindeyiz” dedi.

''Sorumluluklarımızın farkındayız''

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 3 Aralık Dünya engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Engellilerin önündeki engelleri yıkmanın, Çaycuma’nın çağdaş bir kent olmasının önündeki engelleri aşmayla eşdeğer olduğunun bilincindeyiz” dedi.

''Sorumluluklarımızın farkındayız''
03 Aralık 2020 - 11:02

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kantarcı açıklamasında, “Birleşmiş Milletler 1992 yılında, 3 Aralık’ı, Dünya Engelliler Günü ilan etti. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenip engelli vatandaşlar konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Birleşmiş Milletlerin belirlediği sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında, ‘Engelli bireylerin güçlendirilmesi ve eşitliğin sağlanması’ önemli bir başlık olarak öne çıkıyor. Bu bağlamda, engelli bireylerin toplumun her alanına tam ve eşit katılımını sağlamak, kentsel mekânlarla kamusal alanların eşit kullanımını sağlamak ertelenemez bir ödev olarak önümüzde duruyor. Sağlıklı verilere ulaşmak mümkün olmasa da, alanda çalışan örgütlerin açıklamalarına göre, dünya nüfusunun yaklaşık %15’i engelli bireylerden oluşuyor. Engelliler, bu nedenle, dünyadaki en büyük azınlık olarak nitelendiriliyor. Ülkemizde, yardım almak için ulusal engelli veri sistemine kayıt olan vatandaş sayısı 2 milyon 521 bin 933 olarak görünüyor. Gerçekte ise bu rakamın birkaç kat daha fazla olduğu iddia ediliyor” dedi.

YASALAR ENGELLİLERE POZİTİF AYRICALIK TANINMASINI EMREDİYOR
Tüm bu tabloyu göz önüne alarak Çaycuma’yı “Herkes için erişilebilir bir kent” hedefiyle yeniden imar ettiklerini söyleyen Başkan Kantarcı, “Yasalar, bizlere, engellilere sosyal hayatın bütünüyle hizmetlere erişimde engelsiz bireylerle aynı koşulların sağlanmasını, hatta pozitif ayrıcalık tanınmasını emrediyor. İmar mevzuatında engelli erişiminin sağlanmasıyla ilgili hükümler bulunuyor. Bu sorumluluğun farkında olarak 2014 yılından bu yana Çaycuma’da, tüm yaya geçitleri engelli vatandaşların kullanabileceği standartlarda yapılarak son derece güvenlikli hale getirildi. Hiçbir düzenlemede kaygan zemin oluşumuna izin verilmezken, kaldırımların geniş ve mümkünse yükseltisiz olmasına özen gösterildi. Kaldırımlardaki rampaların eğimi standartlara uygun hale getirilirken, sokakların aydınlatılması sağlandı. Otomobil öncelikli politikalar terk edilerek, tüm yollar yaya ve bisiklet öncelikli olarak düzenlendi. En ücra köşedeki kaldırım düzenlemelerinde bile görme engelliler için yönlendirme kılavuzlarının yapımına önem verildi” dedi.

ÇAYCUMA’NIN COĞRAFİ KOŞULLARINI DA DEĞERLENDİREREK ENGELLİ DOSTU KENT HALİNE GETİRDİK
Başkan Kantarcı açıklamasını, “Yapımını tamamladığımız varagelle, yayalar gibi hareket edebilir durumdaki her engellinin de hiç kimsenin yardımına gereksinim duymadan sağlık hizmetlerine erişimi sağlandı. Bu çalışmalar sonucunda, Çaycuma coğrafi koşullarının uygunluğu da değerlendirilerek tam bir engelli dostu kent haline geldi. Yapılacak daha çok işimiz olduğunun farkındayız. Eski kent dokusu içinde engelli dolaşımını zorlaştıran fiziki engelleri kaldırıp, yeni imara açılan alanlarda en yüksek standartlara erişmeyi önümüzdeki en önemli hedeflerden biri olarak görüyoruz. Engellilerin önündeki engelleri yıkmanın, Çaycuma’nın çağdaş bir kent olmasının önündeki engelleri aşmayla eşdeğer olduğunun farkındayız. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli yurttaşlarımıza en içten sevgilerimi sunuyor, herkesi, engellerin olmadığı bir dünya için el ele vermeye davet ediyorum” diyerek tamamladı.
 

YORUMLAR