Reklam

“Sırbistan ile sadece ticaretimiz değil, karşılıklı yatırımlarımız da artıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Sırbistan ile sadece ticaretimiz değil, karşılıklı yatırımlarımız da artıyor. Yatırımlarımız ile Sırbistan’da yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Tekstil ve hazır giyim, otomotiv yan sanayi, makina, bankacılık, turizm gibi pek çok sektörde firmalarımızın yatırımları bulunuyor” dedi.

“Sırbistan ile sadece ticaretimiz değil, karşılıklı yatırımlarımız da artıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Sırbistan ile sadece ticaretimiz değil, karşılıklı yatırımlarımız da artıyor. Yatırımlarımız ile Sırbistan’da yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Tekstil ve hazır giyim, otomotiv yan sanayi, makina, bankacılık, turizm gibi pek çok sektörde firmalarımızın yatırımları bulunuyor” dedi.

“Sırbistan ile sadece ticaretimiz değil, karşılıklı yatırımlarımız da artıyor”
07 Ekim 2019 - 21:05


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan’a gerçekleştirdiği resmî ziyaret kapsamında Türkiye-Sırbistan İş Forumu’na katıldı.
Forumda Türk ve Sırp iş adamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’e nazik daveti ve mükemmel ev sahipliği için teşekkür etti.

“SIRBİSTAN, BALKANLAR’DA BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN KİLİT ÜLKEDİR”
Türkiye’nin, Sırbistan ile kökleri asırlara uzanan sağlam bağları bulunduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkçe ve Sırpça’da pek çok ortak kelime, Balkanları anlatan şiir ve türküler bulunduğunu söyledi.
“Sırbistan bizim için dost, Balkanlar’da barış ve istikrar için ise kilit ülkedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlar ve Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle gerçekleştirdiği ziyaretinin, Sırbistan ile ilişkilere verilen önemin bir sembolü olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde Türkiye-Sırbistan ikili ilişkilerinin muazzam bir ivme yakaladığını, karşılıklı üst düzey ziyaretler ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarıyla ilişkilerin yeni bir merhaleye taşındığını anlattı.
İki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon, Kara Ulaştırması Karma Komisyonu gibi ortak mekanizmaların teşkil edildiğini, Sırbistan’da Türk-Sırp İş Derneği’nin kurulmasını desteklediklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir yerde niyet varsa, inanç varsa, imkân da muhakkak bulunur. Azim ve kararlılık olduğu müddetçe, hiçbir engel aşılamayacak kadar büyük değildir. Türkiye ile Sırbistan arasında, her alanda ikili münasebetlerin ilerletilmesi noktasında çok güçlü bir irade olduğunu biliyorum. Son dönemdeki başarılarımız işte bu güçlü iradenin birer yansımasıdır” dedi.
İlişkilerdeki seviyeyi asla yeterli görmediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilişkileri daha da derinleştirmek, çeşitlendirmek, yeni alanlara teşmil etmek istediklerinin altını çizdi.
5 MİLYAR DOLAR İKİLİ TİCARET HACMİ HEDEFİ
Türkiye ile Sırbistan arasında 2010 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın, her iki ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda geçen yıl revize edildiğini ve anlaşmanın geçen haziran ayında yürürlüğe girdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlaşmayla mal ticaretinin yanı sıra telekomünikasyon, finans, ulaştırma ve e-ticaret gibi sektörlerde ve tarım alanında ikili ticaretin ivme kazanmasını beklediğini sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalandığı 2010 yılından bu yana ikili ticaret hacminin yüzde 200 artarak, 2018 yılında 1,2 milyar dolar seviyesini yakaladığı bilgisini vererek, 2019 yılının ilk 8 ayında ise bu rakamın 819 milyon dolara ulaştığını kaydetti.
Hedefin ikili ticaret hacmini kısa vadede 2 milyar dolara, daha sonra da 5 milyar dolara çıkartmak olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hedeflerin yakalanmasında iş adamlarına önemli görevler düştüğünü, Cumhurbaşkanları olarak da üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ile baş başa ve heyetler arası görüşmeleri verimli şekilde tamamladıklarına dikkati çekerek, kültür, aile, savunma, bilim, sanayi ve teknoloji, güvenlik, KOBİ’lerin desteklenmesi alanlarında 9 ikili anlaşmanın imzalandığını vurguladı.
“SIRBİSTAN, STRATEJİK KONUMUYLA YATIRIMCILAR İÇİN BÜYÜK FIRSATLAR BARINDIRIYOR”
Sırbistan’ın, Balkanların tam merkezindeki stratejik konumu, iş ortamı, uygun ve nitelikli iş gücü ve teşviklerle Türk yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Sırbistan ile sadece ticaretimiz değil, karşılıklı yatırımlarımız da artıyor. Yatırımlarımız ile Sırbistan’da yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Tekstil ve hazır giyim, otomotiv yan sanayi, makina, bankacılık, turizm gibi pek çok sektörde firmalarımızın yatırımları bulunuyor. 2015 yılı itibariyle 130 civarında olan Sırbistan’da faaliyet gösteren Türk firması sayısının, hâlihazırda 800’ü geçtiğini biliyoruz. Sırbistan’da 2011 yılında 1 milyon dolar civarında olan Türk yatırımları, büyük bir sıçrama yaparak 2018 yılında 200 milyon dolara ulaştı. Yarın, tekstil, otomotiv ve makine yan sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren altı fabrikamızın toplu açılışını yapacağız. Ayrıca bir fabrikamızın da temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Böylece Sırbistan’daki Türk yatırım zincirine yeni altın halkalar eklemiş olacağız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, müteahhitlik sektörünün de iş birliğinin artırılacağı önemli bir alan olduğunu belirterek, Türk müteahhitlerinin dünyanın farklı bölgelerinde kazandığı tecrübeyi Sırbistan’a aktarmak, altyapı ve üstyapı projelerinde yer almak istediklerini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteahhitlik firmalarının, Sırbistan’da hâlihazırda,  17 adet proje ile yaklaşık 395 milyon dolarlık iş hacmine sahip olduğunu aktardı.
BELGRAD-SARAYBOSNA OTOYOLU PROJESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın, Sremska Raça’da gerçekleştirecek köprü temel atma töreni ile Belgrad-Saraybosna Otoyolu Projesi’nin inşasına başlandığını açıklayarak, “İlk etabı 250 milyon dolar değerindeki proje, bölgedeki ticari, ekonomik, kültürel, insani ilişkilerin güçlenmesini sağlayacaktır. Sevgili dostum Sayın Vuçiç’in de çok doğru bir şekilde ifade ettiği gibi, bu yalnızca bir yol projesi değildir; her yönüyle bir barış projesidir. Resmî makamlarımız ve firmamız, muhataplarıyla beraber teknik çalışmaları devam ettiriyor. Sırbistan’ın Sancak Bölgesi'ndeki yolların da ıslahı için çalışmalara başladık” ifadelerini kullandı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’e Türk firmalarına verdiği destekten dolayı tekrar teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanı, firmalarımıza destek olmanın yanında, onların sorunları, sıkıntılarıyla da bizzat ilgileniyor. Zat-ı Devletlerine samimi destekleri için ülkem ve iş adamlarımız adına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Bu desteğin önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE İLE SIRBİSTAN'IN İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİREBİLECEĞİ ALANLARDAN BİRİ DE TURİZMDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Sırbistan’ın, ilişkilerini geliştirilebileceği alanlardan birinin de turizm olduğunu ifade ederek, “2018 yılında Sırbistan’dan ülkemize gelen turist sayısı yüzde 53 oranında artış göstererek rekor kırdı. Böylelikle, 225 bin Sırp turisti ülkemizde ağırladık. Türkiye’den de 97 binin üzerinde turist Sırbistan’ı ziyaret etti. Bu sayının içinde bulunduğumuz yıl daha da artacağını düşünüyorum” dedi.
Türk ve Sırp iş adamlarına çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Sırbistan’la sahip olduğumuz vizyon birliğini bölge için büyük bir fırsattır. Gelin Sırbistan’la ilişkilerimizin ekonomik boyutunu gelin hep birlikte daha da kuvvetlendirelim. Bizler, iki ülkenin Cumhurbaşkanı ve Hükûmetleri olarak siz iş adamlarımızın, girişimcilerimizin her daim yanındayız. Sayın Vuçiç ile birlikte sizlere gereken her türlü desteği vermeye hazırız. Kıymetli Sırp girişimcilere de ülkemizin onlarca yıllık tecrübelerinden daha fazla istifade etmeleri çağrısında bulunuyorum. Siz her iki ülkenin iş adamlarından, iş birliği içinde, iki ülkenin potansiyelinden tam anlamıyla yararlanılacak projeler geliştirmenizi bekliyoruz.”
 

YORUMLAR