Reklam

PANDEMİ SÜREÇİ ÇAYIMIZIN KALİTESİNİ’DE VE TÜKETİMİNİ’DE ARTIRMIŞ OLDU

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya ALİM, Pandemi boyunca çayın hem kalitesinde hem de tüketiminde ki artışların önemli oranda satış rakamlarına yansıdığını, bu verimli yansımanın inşallah 2021 yılı yaş çay kampanyası boyunca da devam edeceğini ifade etti.

PANDEMİ SÜREÇİ ÇAYIMIZIN KALİTESİNİ’DE VE TÜKETİMİNİ’DE ARTIRMIŞ OLDU

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya ALİM, Pandemi boyunca çayın hem kalitesinde hem de tüketiminde ki artışların önemli oranda satış rakamlarına yansıdığını, bu verimli yansımanın inşallah 2021 yılı yaş çay kampanyası boyunca da devam edeceğini ifade etti.

PANDEMİ SÜREÇİ ÇAYIMIZIN KALİTESİNİ’DE VE TÜKETİMİNİ’DE ARTIRMIŞ OLDU
12 Nisan 2021 - 12:39

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Çaykur Genel Müdürü ve Yönetim Kurul Başkanı Yusuf Ziya ALİM; “Ülkemizde ilk olarak 2020 yılı Mart ayında görülen koronavirüs salgını hastalığı tüm halkımızı, kurum ve işletmeleri önemli oranda etkilediği gibi, Çaykur olarak bizleri de ter türlü tedbirleri vaktinde alınmaya mecbur etmiştir. Ancak çayda hasat döneminde olmamamız, üretim öncesi kurumsal imkânlarımızla üretim hazırlıkları yaptığımız bir dönme denk gelmesi teşekkülümüz için bir şans olmuştur. Bu süreçte kurumumuz pandeminin olumsuz şok etkilerini yaşamamıştır. Yaklaşan 2021 yılı yaş çay kampanyamız boyunca devam eden salgına karşı her türlü tedbir ve kuralları titizlikle uygulanmayı sürdüreceğiz. Gecen yılın başlarında salgının çıkışı ile çay sezonu açılışına kalan iki aylık süre içerisinde devletimizin ilgili kurum ve kuruluşlarının yönlendirmelerine uygun olarak aldığımız koruyucu, önleyici tedbirlerle ve eylem planlarımıza uygun çalışmalarımızla neredeyse pandemi kaynaklı sorunun yaşanmadığı bir çay sezonu yaşanmıştır. 2020 öncesi son iki yılın ortalama alım miktarları olan 700 bin tonların üzerinde gerçekleşen yaş çay mubayaasının da üzerine çıkılarak pandemi yılında Çaykur tarafından 752 bin ton yaş çay alımı yapılmıştır. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun belirlediği çerçeve kurallar paralelinde hazırladığımız Acil Durum Eylem Planı doğrultusunda; Çay Alım yeri üreticilerinin birbiriyle olabilecek teması en aza indirmek için; müstahsillerimizin çaylarını randevulu olarak alım yerlerine getirmelerini sağladık, Müstahsillerimizin maskesiz alım yerlerine gelmemesi için gerekli uyarıların yapılması noktasında yazılı afiş, açık ilan ve sms bilgilendirmeler yapıldı. Çay alım yerlerinde sosyal mesafenin mutlaka korunması için çay tartım ve araç yükleme aşamalarında sosyal mesafenin sağlanmasına dönük düzenlemeleri vaktinde yaptık. Alım yerlerinde dezenfektan bulundurulması ve bu alanda çalışanların bezleri taşımadan önce ellerini dezenfekte etmeleri için gerekli tedbirleri aldık. Alım yeri çalışanlarının ellerini sık sık sabunla yıkaması veya el dezenfektanı ile ellerini dezenfekte etmelerini sağlayacak düzenekler oluşturduk. Alım yerlerinde pandemiyle mücadele kapsamında belirlenen temel bilgilendirmeler için gerekli uyarı ve bilgilendirme afişleri asıldı, 65 yaş üstü ve risk grubunda bulunan müstahsillerin alım yerlerine gelmemesi için gerekli uyarılarda bulunularak çalışanlarımız aracılığıyla takibini yaptırdık.” şeklinde konuştu.

Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı ALİM; “Çay fabrikalarında ne tür Pandeminin görüldüğü ilk günlerde yaş çay işleme fabrikalarımızda üretimin olmaması bizim açımızdan gerekli hazırlıkları yapabilmemiz açısından yine bir fırsat olmuştur. Teşekkül olarak bizler de bu süreyi değerlendirerek alım yerlerimiz için olduğu gibi, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun belirlediği çerçeve kurallar doğrultusunda işletmelerimiz için hazırladığımız Acil Durum Eylem Planını uygulamaya koyduk. Tüm dünyaya ve ülkemize bir yılı aşkındır önemli maddi ve manevi zararlar vermeye devam eden pandeminin çayımıza faydası ülke genelinde başta büyük şehriler olmak üzere kuru çay satışı tüketiminde önemli artış yüzdeleri elde etmiş olmaya devam ediyoruz. Dünyada sudan sonra en fazla tüketilen gıda olan çay, şartlar ne olursa olsun bir şekilde insan hayatında kalmaya devam ediyor. Bütün dünyada kapanmanın, kısıtlamaların yaşandığı bir süreçte bile; insanlar

evlerinde, kendi ortamlarında ve kısıtlı açık olan iş yerlerinde çay içmeye devam ettiler. Çay içim mekânlarının, iş yerlerinin kapandığı, toplu aktivitelerin kısıtlandığı veya yasakladığı bir dönem olmasına rağmen tüketicilerimiz bulundukları kendi özel ortamlarında çay içmeyi hiç ihmal etmediler. Sizin de bahsettiğiniz gibi çay tüketimindeki artışları destekleyen reel veri anlamında geçtiğimiz yıla göre daha fazla çay satışı gerçekleştirmiş durumdayız. Düzenli olarak yapılan saha, raf ve tüketici tercihlerinin izlendiği bağımsız kuruluşların açıkladığı verilere göre; kuru çay sektörü sadece 2020 yılında % 2,9 oranında büyümüş ve bu büyümenin % 2,6'sı Çaykur'a aittir. Dolayısıyla buradan çay tüketiminin pandemi sürecinde olumsuz manada etkilenmediği, bilakis büyümenin yaşandığı sonucunu çıkmaktadır. Bu vesileyle yaklaşan 2021 yılı yaş çay kampanyasının şimdi den üreticilerimize, bölge halkımıza hayırlar getirmesini, hastalıklardan uzak, sağlık, huzur ve bereket içerisinde geçmesini Allah’tan niyaz ediyorum. ”dedi. Kaynak: RTB Dergisi

YORUMLAR