Reklam

Özel Gereksinimli Bireylerin ve Ailelerinin Sorunları Çalıştayda Tespit Edilecek

Özel Gereksinimli Bireylerin ve Ailelerinin Sorunları Çalıştayda Tespit Edilecek

Özel Gereksinimli Bireylerin ve Ailelerinin Sorunları Çalıştayda Tespit Edilecek
25 Kasım 2019 - 20:40

TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu, Trabzon’da düzenlediği Özel Gereksinimli Bireyler Çalıştayı ile doğuştan ya da sonradan oluşan nörolojik hastalıklardan dolayı özel birey olarak adlandırılan çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunları ve ihtiyaçları tespit etmeyi hedefliyor.

Vali İsmail Ustaoğlu, bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, özel bireylerin ailelerinin bu hastalıklar karşısında maddi ve manevi sıkıntılar yaşadıklarını bildiklerini ifade ederek, “Yüce Yaradan’dan gelene razı olup sabır içinde evlatlarını göz bebekleri gibi bakan ailelere devletimizin tüm kurum ve kuruluşları ile sorunlarını çözme adına yardımcı olarak elimizden gelen tüm gayreti gösteriyor ve göstermeye devam ediyoruz.” dedi.

“Özel Bireylere Yönelik Hizmetlerde Sessiz Devrim Yaşanmıştır”

Türkiye’de son yıllarda özel bireylere yönelik sessiz devrim denilebilecek nitelikte çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Vali Ustaoğlu, “Yurt dışında yapılan çalışmalar neden Türkiye’de yapılmıyor diye hayıflandığımız bir dönemden şu an gelinen noktada Avrupa standartlarını aşmış çalışmaların altına imza atılıyor. Bu ülkemiz açısından gurur verici bir durum.” diye konuştu.

Trabzon’da özel gereksinimli bireylerin aldıkları eğitimlere ilişkin bilgiler de aktaran Vali Ustaoğlu, şöyle devam etti:

“İlimizde 21 özel eğitim okulumuz mevcuttur. Bu okullarımızda şu an itibarıyla 899 öğrenci eğitim görmektedir. Bunun dışında okullarımızda 15 özel eğitim sınıfımız var. Burada da 678 öğrencimiz eğitim görmektedir. Kaynaştırma sınıflarımızda eğitim gören 2 bin 379 evladımız var. Toplamda 3 bin 393 özel gereksinimli çocuğumuz bu tarz okul ve sınıflarda eğitim almaktadır. 2 bin 711 yavrumuzun da özel rehabilitasyon merkezlerinde 24 saat esasına dayılı olarak bakımları yapılmaktadır. Genel toplamda ise tüm kurumlarımız ve rehabilitasyon merkezlerimizde, 5 bin civarında çocuğumuza eğitim ve bakım verilmektedir. Ailelerin ve yavrularının gözlerinde umut ve sevinci görmek bizlerin en büyük arzusudur. Ailesinde engelli bir bireye sahip olarak bu duygunun ne demek olduğunu çok iyi bilenlerdenim. Bundan dolayı annelerin sevinci bizlerin sevincidir.”

TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik ise, komisyon olarak çok kutsal bir görev yaptıklarını kaydetti.

11 yaşındaki Bahadır isimli çocuğunun down sendromu, otizm ve serebral palsi hastalığı bulunduğunu aktaran Çelik, şunları söyledi:

“Bahadır olmasaydı biz de bunun farkında değildik. İşte bugünkü toplantımızın amacı farkındalık. Yani toplum bunun farkında değil. 59 doğumdan birinin otizmle doğduğunu bilmiyorduk. Uzmanlarımız sayesinde biz de uzman olduk. Toplantılara başladık. Arkadaşlarımızla oturduk ve Cumhurbaşkanımızın komisyon üyelerinin tespitinde imzası vardır. İlk komisyonumuzda 6 üyemiz var, 4 hanımefendi uygun görmüşler. Ben o zaman düşündüm, neden çok sayıda hanımefendi uygun görmüşler diye. Cumhurbaşkanımızın her yaptığında bir hikmet var. Burada görüyorum ki; merhamet ve sevgi bu hanımefendilerde var. Onun için komisyonumuz çok faydalı geçti.”

Komisyon sözcüsü AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu da net bir program haritası belirlediklerini ve siyaset üstü bir çalışma gerçekleştirilmesi konusunda verimli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Heyecanlarından ve yapabileceklerinin sınırını zorlamadaki ısrarlarından hiçbir şey kaybetmediklerini ifade eden Ayvazoğlu, “Özel eğitim alması gereken bireylerin ve ailelerinin ilk ağızdan nasıl sorunlar yaşadıklarını, yasaların uygulanırken bazı yoruma açık maddelerde nasıl zorluklarla karşılaştıklarını, verilecek eğitimlerin sıklığı ve süresiyle ilgili hem çok hızlı hem de belki de kanun koyucu olarak yasama yetkililerinin elindeki imkânı işlevselleştirebilme imkânımız oldu.” dedi.

2005 yılında çıkarılan engelliler hakkındaki kanunla engellilere dönük hizmetlerde belediyelere ciddi sorumluluklar verildiğine işaret eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise engellilere sağlanan imkân ve destekler bakımından Türkiye’nin, AK Parti hükümetleri döneminde adeta sessiz bir devrime imza attığını aktardı.

Programa katılan Trabzonspor Teknik Direktörü Ünal Karaman’ın sporculuk döneminde yazdığı “Bizim çocuklarımız” adlı şiiri katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Türk insanının merhameti ve şefkati varken bu konulara duyarsız kalmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Karaman, şu ifadeleri kullandı:

“Sporculuk döneminden aklımda kaldığı kadarıyla bir şiirim vardı: ‘Umudumuzun bekçisi deyip hüzünlü yüreklerinde sevgi yumağı oluşmasını beklediğimiz bizim çocuklarımız. Nasırlı eller arasında ana kokusunu vatan toprağı kokusunda duyan, dokunulmazlığın güveninde bal kokan parmağını umutla dil arası yapan bizim çocuklarımız’ Hiç kimse kaderini tayin edemiyor. Kaderin gücü insanın gücünün önünde. Yaşanacak her türlü şey insan için, bizler için. Onun için bu konuyu ciddiye alan ve hassasiyetlerini gösteren her kim var ve her kim bir cana dokunuyorsa bizim başımızın tacıdır.”

Özel Gereksinimli Bireyler Çalıştayı, konuşmaların ardından komisyon üyeleri, özel birey aileleri ve alanında uzman katılımcıların istişareleriyle devam etti.

YORUMLAR