Reklam

MACARİSTAN’DA KARDEŞLİK VURGUSU

‘Şehzadeler Şehri’ Trabzon’da doğup büyüyen cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman, vefatının 457. yıl dönümünde Macaristan’da anıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesinden anma törenine katılan heyet, Türkiye ve Macaristan’ın tarihten gelen güçlü bağlara sahip olduğunu belirterek kardeşlik vurgusu yaptı.

MACARİSTAN’DA KARDEŞLİK VURGUSU

‘Şehzadeler Şehri’ Trabzon’da doğup büyüyen cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman, vefatının 457. yıl dönümünde Macaristan’da anıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesinden anma törenine katılan heyet, Türkiye ve Macaristan’ın tarihten gelen güçlü bağlara sahip olduğunu belirterek kardeşlik vurgusu yaptı.

MACARİSTAN’DA KARDEŞLİK VURGUSU
14 Eylül 2023 - 12:09

Osmanlı İmparatorluğu’nun en uzun süre tahtta kalan padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han ve Macar komutan Zrinyi Miklos için Macaristan'ın Zigetvar kentindeki Türk-Macar Dostluk Parkı'nda anma töreni düzenlendi. Törene Türkiye Cumhuriyeti Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Hırvatistan Cumhuriyeti Macaristan Büyükelçisi Dr. Mladen Andrliç, Hırvatistan Cumhuriyeti Pécs Baş Konsolosu Drago Horvat, Zigetvar Belediye Başkanı Dr. Peter Vass,  TİKA -Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın Budapeşte’deki Program Kordinasyon Büro Yönetici Elif Türkislamoğlu, Millî Kamu Servisler Üniversitesi’nden Tuğgeneral Dr. Péter Lippai, Macar Bilim Akademisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Norbert Pap, Emniyet Müdürü Dr. Attila Arato, Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Bayındır, Kültür ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Erdem Zekeriya İskenderoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehter takımı katıldı.
 
VASS: KANUNİ ÇOK BÜYÜK KOMUTANDI
Zigetvar Belediye Başkanı Peter Vass törende yaptığı konuşmada, 25 yıldır kardeş şehir bağlarının olduğu Trabzon Büyükşehir Belediyesine programa katılımı dolayısıyla teşekkür ederken, mehter takımının marşlarını dinlemekten büyük zevk aldığını söyledi. Kanuni Sultan Süleyman’ın dünyanın en büyük on strateji komutanı arasında bulunduğunu belirten Vass, “Macar Komutanımız Miklós Zrinyi’nin kahramanca ölümünün üzerinden 457 yıl geçti. Kanının son damlasına kadar kalesini korudu ve askerleri ile kahramanca hayatını kaybetti. Kendisine minnettar olduğumuzu söylemek isteriz. Yine Osmanlı Devleti’nin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar kalesinin kuşatması sırasında vefatının çok büyük bir kayıp olduğunu söyleyebiliriz. Kanuni Sultan Süleyman, dünyanın en büyük on strateji komutanı arasında bulunmaktadır ve dünyayı fethetmek için sefere çıkmıştır. O zamanlarda yaşlılık sebebiyle vefat etmeseydi ve seferlerine devam edebilseydi nerede duracaktı ve devlet sınırlarını nasıl düzenleyecekti tahmin etmek mümkün değildir. Tabi tarihte ‘Bu olsaydı neler olacaktı’ diye bir şey söylemek anlamsızdır. Tarihte sadece olayların nasıl olduğuna ve onun sonucunda neler yaşandığına bakılır. Bu sebeple şehrimizde hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ı da saygıyla anıyoruz” dedi.
 
BAYINDIR: DOSTLUK ANTLAŞMASININ 100. YILI
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Bayındır ise Türkiye-Macaristan arasındaki üst düzey ilişkilerin yıllar boyu devam ettiğini belirterek, “Türkiye-Macaristan Dostluk Antlaşmasının 100'üncü yıl dönümünü yaşamaktayız ve bu çerçevede 2024 senesi hem Türkiye'de hem de Macaristan'da karşılıklı ‘Kültür Yılı’ olarak ilan edilmiştir. İki ülke arasındaki iş birliğinin gittikçe artan bir ivme çerçevesinde olmasını temenni ediyorum. Ayrıca Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak 25 yıldır kardeş şehir olarak diyaloglarımızı sürdürdüğümüz Zigetvar Belediyesine anma töreninden dolayı teşekkür ederiz. Dost ve kardeş ülke Macaristan’da, kardeş şehrimiz Zigetvar kentinde olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak geçtiğimiz aylarda hizmete açtığımız Ganita’da oluşturduğumuz Türk-Macar Dostluk Anıtı, bu kardeşliğin bizim için ne kadar önemli olduğunu da ortaya koymaktadır. İki belediyemiz arasındaki güçlü bağların daha da artmasını temenni ediyor, bu duygularla Zigetvar kentinde 1566 yılında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman ve Macar komutan Miklos Zrinyi'yi saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.
 
KAHRAMANLIK MARŞLARI OKUNDU
Macaristan'ın Zigetvar kentindeki Türk-Macar Dostluk Parkı'nda düzenlenen anma töreni, Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehter takımının kahramanlık marşlarını okuması ile sona erdi.