Reklam

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Misbah Demircan çay ocağında vatandaşlarla çay içti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Misbah Demircan çay ocağında vatandaşlarla çay içti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Misbah Demircan çay ocağında vatandaşlarla çay içti.
21 Kasım 2019 - 21:09

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, bilgiyi, teknolojiyi adaletle yorumlayacak, yaşadığı dünyaya değer üretecek bir gençliği ve geleceği inşa etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bakan Yardımcısı Demircan, yenilenerek modern hale getirilen Artvin İl Halk Kütüphanesinin açılışında yaptığı konuşmada, kütüphanelerin çocukları okumaya ve araştırmaya yönlendirmek gibi bir misyonu olduğunu ifade etti.

Bugün kütüphanelerin, çocukların toplanıp ders çalıştıkları yer gibi durduğunu belirten Demircan, "Olsun. Onlar derslerini çalışacak, biz de içeriği olabildiğince onların ihtiyaçları üzerinden göreceğiz ve aklındaki sorulara cevap vereceğiz. Bu merakı ve araştırma gayreti bir inovasyona, sonra bir girişimciliğe dahil olmalı ki yaşadığı hayatta kendisine, çevresine refah üretsin." dedi.

Hedeflerinin, bilgiyi, teknolojiyi adaletle yorumlayacak, yaşadığı dünyaya değer üretecek bir gençliği ve geleceği inşa etmek olduğunu vurgulayan Demircan, gençliği daha fazla hayatın içine çeken, daha fazla düşündüren, daha fazla insanla buluşturan bir mekanizma kurulması noktasında herkese görev düştüğünü bildirdi.

- "Kitapları Raflara Dizmekle Görevimiz Bitmiyor"

Kütüphanelerin sadece kitapların sergilendiği, ders çalışılan yer olmaması gerektiğini dile getiren Demircan, "Acaba çocuklara kültürel bir aktivite yapabilir miyiz? Belli insanları onlarla buluşturacak bir mekanizma yapabilir miyiz? Çocuklara kültür sanat faaliyetleri yapabilir miyiz? Hatta daha küçük yaşta olanlara kodlamayla ilgili bir şey yapabilir miyiz? Bu da bizim yeni vizyonumuz." diye konuştu.

Demircan, Türkiye'de bin 177 kütüphane olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şunu kabullenmeliyiz ki kitapları raflara dizmekle görevimiz bitmiyor. Yeni yeni aktivitelerle kütüphaneleri canlandırmalıyız. Hedefimiz bu, misyonumuz bu. Kültüre, sanata emek vermek uzun soluklu bir iş, hemen görülmez ama gelecek de ancak eğitim ve kültürle inşa edilir. Bir yandan altyapıları yaparken, yollar, barajlar, havalimanları yapılırken, öte yandan eğitime, kültüre, sanata destek verip insanların geleceğine yatırım yapmak da çok kıymetli."

Vali Yılmaz Doruk da okuma emri üzerine kurulmuş bir medeniyetin bakiyesi olduklarını ifade ederek, "Kadim medeniyetimizden aldığımız bu miras bizi biz yapan özelliğimizdir. Tarihe bakınca bunun izlerini görüyoruz. Dünya tarihine yön veren tıp, coğrafya, mimari, uzay bilimi, havacılık gibi alanlarda ecdadımız çığır açmıştır. Bilginin en büyük güç olduğu bu çağda bizler de okuyabildiğimiz kadar güçlüyüz." dedi.

 Vali Doruk, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“El Cezeri, Farabi, İbn-İ Sina, Pir-İ Reis, Mimar Sinan ilk akla gelen isimlerdir. Bizlere düşen bu değerli mirasın bilinci ve mesuliyetiyle hareket etmektir. Bilginin en büyük güç olduğu bu çağda bizlerde okuyabildiğimiz kadar güçlüyüz. Burada okumaktan kasıt sadece bir metni okumak değildir. Yunus Emre’nin “ilim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir sen kendin bilmezsin bu nice okumaktır” sözlerinde olduğu gibi. Okumaya önce kendimizden başlamalıyız. Okuyarak önce tahayyül dünyamızı geliştirmeliyiz. Daha sonra bu temel üzerine edindiğimiz vizyonla dünyayı okumalıyız. Ülkemiz ve insanlık için katma değer üretmeliyiz.

Bu bağlamda okuma eylemine ev sahipliği yapan kütüphanelerimizin de önemi oldukça büyüktür. Kütüphaneler şehirlerin karakteridir. Toplumun tarihsel ve kültürel hafızasıdır. Bu gibi mekânları çağımız gereksinimlerine uygun donatılması önemlidir. Ülkemiz bu yolda önemli mesafeler kat etmiştir. Bugün açılışını yapacağımız kütüphanemizde buna bir örnektir.

Bu sayede okuyan ve araştıran nesillere önemli ölçüde katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Gelecek nesillerimizin de kadim medeniyetimizin bilinci ve mesuliyetiyle hareket edeceğine olan inancımız tamdır. Böylece ülkemizin 2023 ve ileriki hedeflerine ulaşması daha da kolaylaşacaktır.

Bu düşüncelerle, yapılan çalışmalarla daha modern hale getirilen il kütüphanemizin tüm Artvin’imize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ciddi miktarda kaynak aktararak bu yenilemenin gerçekleşmesini sağlayan kültür ve turizm bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Açılışa katılarak ilimizi şereflendiren sayın bakanımıza ve siz değerli konuklara saygılarımı sunuyorum.”

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Demircan ve beraberindekiler, kütüphaneyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Açılışa, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Gümüş, Belediye Başkan Vekili Gülşen Kurul, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt, bazı kurum müdürleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Öte yandan, Bakan Yardımcısı Demircan, açılış öncesi Vali Doruk'u makamında ziyaret ederek basına kapalı görüştü. Ziyaretin ardından Dermircan, günün anısına valilik şeref defterine duygularını yazdı.

Kentte bir süre caddelerde gezerek esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Demircan, bir fırından aldığı tandır ekmeğini çevresindekilere ikram etti, bir çay ocağında vatandaşlarla çay içti.







YORUMLAR