Reklam

Kalıp üstadı

Kalıp üstadı

Kalıp üstadı
30 Mart 2020 - 18:05

Bugün dünyada kullanılan tüm endüstriyel ürünler kalıp sayesinde üretilebilmektedir.

Örneğin 5-6 bin parçadan oluşan bir otomobilin tüm parçalarının üretimi kalıplar sayesinde olabilmektedir.

En basit plastik leğen için bile kalıp gereklidir.

Son 20 yıla kadar kalıplar elle, ilkel yöntemlerle hazırlanıyordu. Bilgisayar yazılımlarının ve CNC makinelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte kalıpçılık tamamen dijital kontrolün eline geçti.

1982 yılından itibaren tanıdığım bir insan olan Sayın Ebubekir Öztürk Bey kalıpçılık üzerine çalışan en yetkin öğretmenlerden birisi olarak nitelenebilir.

1995 - 2007 yılları arasında öğretmen olarak çalıştığım Bolu Meslek Lisesinin Makine / Tesviye / CNC bölümlerinin saygın öğretmenlerinden olan Ebubekir Bey’i her daim koltuğunun altından eksik olmayan ders klasörüyle hatırlarım.

Branşım elektrik olduğu için makine bölümünün yaptığı işleri tam kavrayamazdım. Bir gün atölyede konu üretimden açılmıştı. Değerli hocam mealen şunları söylemişti: “Bir ürün yapabilmek için kalıp gereklidir. O nedenle okuldan mezun ettiğimiz öğrencileri kalıpçılık konusunda da bilgilendirmek için çırpınıyoruz.”

Değerli Hocamız MEB’ten ayrıldıktan sonra kendisini üretim ortamına attı. Laylaylom bir yaşantıyı tercih etmedi. Kahvehanelerde kağıtlarla oyalanmadı.

Bolu Organize Sanayi Bölgesinde kardeşiyle 1983 yılında kurduğu fabrikada 20’ye yakın firma için 50 kadar metal parçanın üretimine devam etti.

Yaklaşık olarak 38 yıldır şirketi başarıyla yoluna devam ediyor.

Fabrikasını iki kez ziyaret ettim. Bilgisayar ile kontrol edilen CNC makinelerinde yapılan üretim bu ülkenin yükselmesi için durmaksızın devam ediyordu.

Milli eksenli bir düşünce yapısına sahip olan Ebubekir Bey sürekli olarak araştırma yapar, yenilik peşinde koşar ve okur.

Rastgele okuma yapan bir insan değildir. Ne okuması gerektiğinin ve ne kadar bilmesi gerektiğinin farkında olan bir insandır. Yani haddini, hududunu bilir. Uzmanı olmadığı konularda ahkam kesmez. Az ve öz konuşur. Kendisinden çok şey öğrenebilirsiniz.

Sayın Öztürk’ün bu ülke için üretim yapan şirketi hakkında www.ozturkmakinasan.com adresine bakabilirsiniz.

Öğretmen olarak görev yaptığı yıllarda; yüzlerce elinden iş gelen sanatkar yetiştirmiştir. Mesleğini hiç aksatmadan icra edenlerden olmuştur.

Bu ülke için zerre katkısı olmayan asalak, parazit, şirret insanları tanırsınız. Ama çok değerli insan Ebubekir Öztürk Bey’i de tanımalısınız.

O, bu toprakların refaha ermesi için gecesini gündüzüne katan nitelikli bir insandır.

YORUMLAR