Reklam

İçinizdeki Çocuğu Çocuğunuzla Tanıştırın

Dr. Yankı Yazgan oyunun çocukların gelişimi için olduğu kadar yetişkinlerin de duygu dünyasının zenginleşmesi için önemli olduğuna dikkat çekiyor. Çocukların yoğun eğitim dönemine kısa bir ara verdiği yarıyıl tatili de bu yüzden çocuklarla daha çok vakit geçirmek, birlikte keyifli anılar biriktirmek için eşsiz bir fırsat olabilir.

İçinizdeki Çocuğu Çocuğunuzla Tanıştırın

Dr. Yankı Yazgan oyunun çocukların gelişimi için olduğu kadar yetişkinlerin de duygu dünyasının zenginleşmesi için önemli olduğuna dikkat çekiyor. Çocukların yoğun eğitim dönemine kısa bir ara verdiği yarıyıl tatili de bu yüzden çocuklarla daha çok vakit geçirmek, birlikte keyifli anılar biriktirmek için eşsiz bir fırsat olabilir.

İçinizdeki Çocuğu Çocuğunuzla Tanıştırın
24 Ocak 2019 - 11:21

 

Yarıyıl tatili başladı, çocuklar yoğun geçen eğitim dönemine kısa bir mola verdi. Ebeveynlerdeki genel kanı, okul döneminin çocukların eğitimine ve gelişimine katkıda bulunan bir süreç; tatilin ise boşa harcanan, plansız bir zaman olduğu yönünde. Oysa okulların kapanmasıyla birlikte çocukların günlük hayatında açığa çıkan boş zaman hem zihinsel hem de bedensel gelişim açısından büyük fırsatlar içeriyor. Bu dönem yetişkinlerin çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zamanı artırmak için güzel bir fırsata dönüştürülebilir.

 

“Kirlenmek Güzeldir” kampanyasının ilk gününden bu yana ebeveynlere çocuk gelişimi konusunda ilham veren çalışmalara danışmanlık yapan Dr. Yankı Yazgan, çocuklarla birlikte geçirilen her bir anın çocukların gelişimi açısından çok önemli olduğunun altını çiziyor: "Çocuklar zeka geliştirici olduğu iddia edilen oyunlardan daha fazlasını, anne ve babalarıyla karşılıklı etkileşimden elde eder. Çocukların karşılıklı ilişki kurmaya, bir insanla oynamaya ve konuşmaya ihtiyaçları vardır" diyor. Oyunun yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de değerli kazanımları olduğunu belirten Dr. Yankı Yazgan, yetişkinleri de içlerindeki çocuğu açığa çıkarmaya ve oyun oynamak için kendi çocukluklarını rehber alarak çocuklarıyla daha fazla anı biriktirmeye çağırıyor: “Oyun bir çocukla anlamlı bir ilişki kurmak için en doğal ve en güçlü araçlardan birisi. Birlikte oyun oynamak çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için benzersiz kazanımlar sağlar. Çocuklarla oyun oynadığımızda ve anlamlı ilişkiler kurduğumuzda biz yetişkinlerin duygu dünyası da zenginleşir. Bir başkasıyla beraber olmanın gerektirdiği karşılıklı ritmi yakalayan yetişkin başka insanlarla bağ kurmanın yolunu da çocuğuyla oynadığı oyun aracılığıyla bulur. Bağ kurma, karşılık beklemeden verme, sevme ve hoşgörü gibi özellikleri oyunla besler, başka ilişkilerimize de taşıma olanağı buluruz. Kısacası oyun bizi ‘insanlaştırır’. Çocukluk anılarımızdan hatırladığımız güzel anları canlandırıp içimizde bir yerlerde oyuna davet bekleyen ‘içimizdeki çocuğu’ uyandırdığımızda oyuna hayatımızda yer açarak çocuklarımızla güzel anılar biriktiririz.”

 

Ebeveynlere tavsiyeler:

*Tatil yoğun bir tempodan çıkan çocuklar için dinlenme vaktidir. Bu vakti keyifli ve verimli geçirmeleri için onlara fırsat sunun. *Oyunun dahil olmadığı bir öğrenme sürecinin verimliliği düşüktür. Okul ve oyun birbirini tamamlayıcıdır. Oyun öğretme ve eğlenme amaçlarını birleştirir; oyunu çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz anlarda hayatınıza daha çok dahil edin. *Yetişkin de olsanız içinizde çocukluğunuza özgü merak, heyecan, muziplik ve oyunculuk gibi yanlarınızı keşfedin, “içinizdeki çocuğu” canlı tutun. Çocuğunuzla birlikte oyun oynayarak gelecekte hatırlanacak keyifli anılar biriktirmek için her anı değerlendirin. *Kendi çocukluğunuzu düşündüğünüzde, günümüzde çocukların dışarıda ne kadar az zaman geçirdiğini fark edebilirsiniz. Bugün çocukların içeride ve dışarıda geçirdikleri zamanın yanı sıra oynadıkları oyun türleri arasında da bir dengesizlik söz konusu. Çocukların kış tatili döneminde açık havada (sıkıca giyinerek) oyun oynaması, dış dünyayı deneyimleyerek keşfetmesi, hem sizinle hem arkadaşlarıyla birlikte olması, sosyalleşmesi için teşvik edin. *Tatil dönemi için verilmiş ödevleri varsa bunları ne zaman yapıp ne kadar sürede tamamlayacağını planlamasına yardım edin. Desteğinize ihtiyacı çocuğunuzun yaşına göre değişebilir. Ödevlerini eğlenceli olmasa bile dayanılabilir kılmak için ödev yapma sürecini açık havaya, bilindik ortamların dışına ya da ödev konusu ile ilgili mekanlara taşıyın. *Birlikte kitap okuyun. Kitap okuma çocukların hayat boyu anne-babalarını örnek aldıkları bir alışkanlık. *Teknolojiyi ve ekranları çocuk bakıcısı olarak kullanmayın. İçeride ve açık alanda oynanan oyunlar ile ekran başında oynanan oyunlar arasında bir zaman dengesi kurabilmeleri için çocuklarınıza yol gösterin. *Çocukların hayatında akademik ya da spor gibi tanımlı çerçeveleri olan alanlardaki aktiviteler ile serbest oldukları, hedeflerini kendilerinin belirledikleri aktiviteler arasında bir denge olmasına özen gösterin. *Çocuklara serbestçe, yanlış doğru bakmadan yapabildikleri, kurallarla sınırlandırılmadıkları, keşfetmenin ve deneyimlerini zenginleştirmenin kendilerine kaldığı aktiviteler için vakit ayırın. Bu onların özyönetimlerini geliştirecek, problem çözme, karar verme, planlama, düşünce ve duygularını fark etme ve duruma uygun biçimde kontrol etme yeteneklerini ortaya koymalarına fırsat verecektir.

YORUMLAR