Reklam

Göç İdaresi, Din Görevlileri ve Öğretmenlere Yönelik Uyum Çalıştayı Düzenledi

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğinde düzenlenen ‘Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Yönelik Uyum Çalıştayı’, Vali İsmail Ustaoğlu’nun da katılımıyla Akçaabat ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi.

Göç İdaresi, Din Görevlileri ve Öğretmenlere Yönelik Uyum Çalıştayı Düzenledi

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğinde düzenlenen ‘Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Yönelik Uyum Çalıştayı’, Vali İsmail Ustaoğlu’nun da katılımıyla Akçaabat ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi.

Göç İdaresi, Din Görevlileri ve Öğretmenlere Yönelik Uyum Çalıştayı Düzenledi
11 Kasım 2019 - 17:30

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı; Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Çalıştayı ile ilkini Trabzon’da gerçekleştirdiği Yerelde Kadın Buluşmaları Çalıştayı’nın ardından, bu kez de Diyanet İşleri Başkanlığı Personeli ile Millî Eğitim Bakanlığı Personeline yönelik iki ayrı uyum çalıştayı daha düzenledi.

“Göç Politikasında İnsanlığa Örnek Bir Milletiz”
Çalıştay açılışında yaptığı konuşmada, coğrafyamızın yüzyıllardır göçe maruz kaldığını aktaran Vali Ustaoğlu, “Anadolu dediğimiz bu topraklar, şefkatini ve merhametini tüm insanlığa göstermiştir. Geriye dönüp baktığımızda Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, güneyimizde Irak’tan ve son olarak da 2012 yılında Suriye’de yaşanan iç çatışmadan dolayı ülkemize göç eden milyonlarca insanı misafir etmiş bir milletiz. Geçmişten bugüne kadim bir millet olarak, tüm insanlığa örnek olacak şekilde birçok sınavı güzel şekilde vermiş bulunmaktayız.” dedi.
Sosyal uyum çalıştaylarının, İçişleri Bakanlığımız ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü uhdesinde, Birleşmiş Milletler ortaklığında, ilerleyen dönemde de Türkiye’nin pek çok yerinde düzenleneceğini aktaran Vali Ustaoğlu, “Sizler gerek din görevlileri olarak gerekse öğretmenler olarak, toplumun her kesimini kucaklamak zorundasınız. Görev yaptığınız mahallelerde, bölgelerde yaşayan insanları iyi tanıyarak, ülkemizde yaşanan göç sürecini iyi şekilde anlatmanız ve doğru bilgi akışı sağlamanız anlamlı olacaktır. Onun için diyoruz ki; sizlerin yapacağı özel çalışmalar son derece önemlidir.” diye konuştu.
İnancımızda, ensar ve muhacir kardeşliğinin önemli yere sahip olduğunu kaydeden Vali Ustaoğlu şöyle devam etti:
“Sevgili Peygamberimizin 622 yılında Mekke’den Medine’ye göç etmesi bunun en önemli örneklerinden bir tanesidir. Son bir ay içinde ilimizde üç önemli çalıştay gerçekleştirdik. Bunlar şehrimiz adına önemli adımlardır. Özellikle İçişleri Bakanlığımız uhdesinde, ülkemizde yaratılmaya çalışılan farklı algıların önüne geçmek için de önemli çalışmalar yapmaktayız. Bilinmesini isterim ki; ülkemizde misafir ettiğimiz göçmelerimizin, vatanlarından koparak gelmeleri, kendileri açısından da zor bir süreçtir. Yüz yıllar önce Balkanlar’da da bizim soydaşlarımızın, bizim Müslüman kardeşlerimizin yaşadıklarını biliyoruz. Kadim tarihimizde ve geçmişimizde çok önemli yeri olan bu misafirperverlik kültürümüzü asla unutmamalıyız.”
Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok ise, kurumun faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulunarak, çalışmalarında vatan sevgisinin esas alındığını söyledi.

“Yabancı Yerine, Misafir, Kardeş Tabirlerini Kullanıyoruz”
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün göç yönetimi konusunda büyük kapasite geliştirdiğini ve bu doğrultuda çalıştığını bildiren Dr. Ok, “Devletimizin yaptığı çalışmalardan gurur duyuyoruz. Hem diyanet hem milli eğitim bakanlığı personelinin konuşması gereken iki kelime var: İnsanlık ve vicdan. Vicdan yolculuğunu şerefle tamamlayanların ahirette ödüllendirileceğine inanıyoruz. Muhacirin yanında olalım. Kim ne derse desin. İnsanlığın ve vicdanın yanında yer alalım. En başından bu yana göç konusunda irade ortaya koyuyoruz ve ‘yabancı’ değil, misafir, kardeş tabirlerini kullanıyoruz. Bu ufkun, ensar ve muhacirlik konusunun arkasında ecdada uzanan kodlar var.” ifadelerini kullandı.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Kadıoğlu da bir ay içerisinde Trabzon’da 4. çalıştayı gerçekleştirdiklerini belirterek, köklü medeniyet mirası olan ülkemizin çeşitli sebeplerden dolayı coğrafi hareketliliklere sahne olduğunu söyledi.

“Uyum; Karşılıklılık, Gönüllülük Ve Kurumlar Arası İşbirliğinden Geçiyor”
Devlet ve millet olarak, dünyaya örnek göç yönetimine sahip olduğumuzu anlatan Dr. Kadıoğlu, “Kurumumuz, 2011 yılından bu yana yoğun çalışma eksenine girdi. Uyum konusu yıllara yayılacak bir süreçtir. Bu doğrultuda, kamuoyuna bilgilendirme amaçlı çalıştaylar düzenlemekteyiz. Uyum; karşılıklılık, gönüllülük ve kurumlar arası işbirliğinden geçiyor. Devlet olarak, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak titiz şekilde, insan merkezli, vicdan ve merhamet eksenli çalışıyoruz. Bu çalışmaları yaparken din görevlilerimiz önemli yer tutmaktadır. Sözleri dinlenen ve örnek alınan kişiler oldukları için desteklerini önemli buluyoruz.” şeklinde konuştu.
Dr. Kadıoğlu, çalıştaylarda dağıtacakları broşürlerde yer alan ‘doğru bilinen yanlışların’, kamuoyuna aktarılması noktasında katılımcılardan yardım beklediklerini sözlerine ekledi.
Çalıştay, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün farklı alanlardaki uzman personelinin katılımcıları bilgilendirmesiyle devam etti.
 


YORUMLAR