Reklam

Geleceği neden merak ederiz?

Geleceği neden merak ederiz?

Geleceği neden merak ederiz?
23 Kasım 2022 - 11:01

 Gelecekle ilgili bilgiye ulaşma isteği, takıntıya dönüşebilir

 Kişinin özellikle kendi hayatıyla ilgili her zaman bir merak duygusu içerisinde olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, bilinmezliğin her zaman gizemli olduğunu kaydederek “Bilinmezlik, insan psikolojisinde merak uyandırır, caziptir, insanı çeker” dedi. Özellikle gelecekle ilgili bilgiye ulaşma konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Öztekin, “Bireyin kişilik yapısı da buna müsaitse hayatını neredeyse bu konulara adar. Günlük yaşamını aldığı bilgilere göre düzenlemeye başlar ve sonrasında bu konulara artık bağımlı hale gelebilir” uyarısında bulunuyor. Öztekin, bu durumun takıntı ve paranoyaya dönüşme riskine de dikkat çekiyor.

İnsanlığın geleceği bilme merakının sonsuz olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “İnsanların geleceği bilme merakının yanı sıra geçmiş zamanlarda neler yaşandığını bilme isteği, bugün ise kimler nerelerde neler yaşıyor, ne yiyip ne içiyorlar, nereleri kimlerle geziyorlar gibi meraklarla devam eder gider. Geçmiş yaşam ile ilgili merak edilen birçok şey olsa da insanların en çok öğrenmek istediği ve merak ettiği konu ise ‘Gelecekte neler olacak?’ ‘Bugünden sonra hayatta neler ile karşılaşacağım?’ gibi düşüncelerdir.” dedi. 

“Bilinmezlik, insan psikolojisinde merak uyandırır, caziptir, insanı çeker. Bireyin kişilik yapısı da buna müsaitse hayatını neredeyse bu konulara adar. Günlük yaşamını aldığı bilgilere göre düzenlemeye başlar ve sonrasında bu konulara artık bağımlı hale gelebilir.  Obsesyon (takıntı) haline dönüşebilir. 

“Gelecekle ilgili artan korku ve kaygıya bağlı olarak geleceğe yönelik merak ve bilgilenme ihtiyacı da artmış durumda. Böyle büyük bir talebin karşılanması için bu konudaki boşluğu dolduracak birçok faaliyet alanı ortaya çıkmış, ülkemizde ve dünyada büyük bir ticari sektör oluşmuş durumdadır. İnsanların bu yöndeki aşırı ilgi ve zayıflıkları da suiistimal edilerek büyük maddi çıkarlar sağlanabilmektedir. Gelecekten bilgi vermek konusunda, geçmişten bugüne Nostradamus, Baba Vanga gibi kahinler, şamanlar, müneccimler, astrologlar, medyumlar, Tarot falı, su falı, el falı, kahve falı gibi fallara bakan falcılar, mistik, metafizik alanlarla uğraşan kişiler, kurşun dökenler bu alanda çok yoğun faaliyet içerisindedirler. Bu süreç, insanlık var olduğu sürece de devam edecektir. Günün Sözü: Ağzı açığın hakkını, gözü açıklar kapar.

YORUMLAR