Reklam

Emine Erdoğan, ASELSAN Sıfır Atık Projesi Lansman Töreni’ne katıldı

Emine Erdoğan, ASELSAN Sıfır Atık Projesi Lansman Töreni’nde yaptığı konuşmada, “2023'te tüm Türkiye'de sıfır atık projesini hayata geçirmiş olacağız. Sıfır atık uygulamasıyla yıllık 20 milyon dolar kazanç ve 100 bin kişiye istihdam hedefliyoruz” dedi.

Emine Erdoğan, ASELSAN Sıfır Atık Projesi Lansman Töreni’ne katıldı

Emine Erdoğan, ASELSAN Sıfır Atık Projesi Lansman Töreni’nde yaptığı konuşmada, “2023'te tüm Türkiye'de sıfır atık projesini hayata geçirmiş olacağız. Sıfır atık uygulamasıyla yıllık 20 milyon dolar kazanç ve 100 bin kişiye istihdam hedefliyoruz” dedi.

Emine Erdoğan, ASELSAN Sıfır Atık Projesi Lansman Töreni’ne katıldı
10 Aralık 2019 - 20:48

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ASELSAN'ın Macunköy tesislerinde düzenlenen "ASELSAN Sıfır Atık Projesi Lansman Töreni"ne katıldı.

Türkiye'nin millî teknoloji üreten en büyük kuruluşlarından ASELSAN'ın, ülkenin göz bebeği kuruluşlarından biri olduğunu belirten Emine Erdoğan, özgün ürünleri ihraç edebilen dünyanın sayılı sanayi şirketlerinden biri olması nedeniyle ASELSAN ile her zaman gurur duyduklarını ifade etti.

“ASELSAN ÖNEMLİ KONULARDAKİ ÖNCÜ DURUŞUYLA DA TAKDİRE ŞAYAN BİR KURULUŞ”

Sadece faaliyet gösterdiği sektördeki başarılarıyla değil, önemli konulardaki farkındalık ve öncü duruşuyla da takdire şayan bir kuruluş olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, "ASELSAN'ın benimsediği vizyonun bir yarısı öncü işler yapmakken diğer yarısı 'çevreye ve insana duyarlı bir teknoloji firması' olmaktır. 'Yaptığım iş, insanlığa nasıl hizmet edecek?' sorusunu cevaplayabiliyorsak, işte başarı odur. Dünyanın en çok kârını da elde etseniz, eğer sonuçlarınız yıkıcıysa, yaptıklarınızın hiçbir kıymeti kalmaz" diye konuştu.

ASELSAN'ın dünyanın en kapsamlı çevre girişimlerinden biri olan Karbon Saydamlık Projesi'ne 2012 yılından beri katıldığını aktaran Emine Erdoğan, şunları kaydetti: "2018 yılında küresel ve ülke ortalamasının üzerinde bir performansla, Türkiye'de en yüksek puanı alan ilk üç firma arasına girdi. Bu, dünyanın savunma sanayi liderleriyle aynı puan seviyesine ulaşmak demek. Çevreye gösterdiğiniz bu duyarlılıktan ötürü teşekkür ediyorum. Ülkemizin adını ileri teknolojik kabiliyetinizle olduğu kadar, çevre duyarlılığı ile de inşallah baş sıralara yazdıracaksınız."

Kurum kültürünün, en küçüğünden en büyüğüne tüm kuruluşlarda tesis edilmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Emine Erdoğan, çalışma hayatındaki herkesin günlük olarak ortalama 8-9 saatini iş yerinde geçirdiğini bildirdi.

Çalışanların bir süre sonra çalıştığı kurumun değerleriyle şekillenmeye başladığını dile getiren Emine Erdoğan, şöyle devam etti: "Bugün ASELSAN'ın yaklaşık altı bin çalışanın olması demek altı bin aile demek. Bununla beraber altı bin ailenin yakın eş dost ve akraba çevresi demek. En basiti, kurum bünyesinde kaldırılan kişisel çöp kovalarının dahi bu altı bin kişiden başlayarak genişleyen büyük bir etki çemberi olduğuna inanıyorum. Şunu unutmayalım ki kurumların samimiyetle inşa ettikleri etik değerler bina içerisinde kalmıyor. Aksine toplumu da dönüştüren ve yönlendiren bir hâl oluyor. Çünkü insanın fıtratında güzele temayül vardır. Biz de bu inançla Sıfır Atık Projesi’ne öncelikle Cumhurbaşkanlığı ofisleri olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarından başladık.”

“2023'TE TÜM TÜRKİYE'DE SIFIR ATIK PROJESİ’Nİ HAYATA GEÇİRMİŞ OLACAĞIZ”

2019 yılsonu için 25 bin kamu binasında sıfır atığa geçme hedefini iki ay önce tamamladıklarını kaydeden Emine Erdoğan, “İnşallah 2023'te tüm Türkiye'de sıfır atık projesini hayata geçirmiş olacağız. Sıfır atık uygulamasıyla yıllık 20 milyon dolar kazanç ve 100 bin kişiye istihdam hedefliyoruz” dedi.

ASELSAN'ın atık yönetimi çerçevesinde; 2018 yılında 273 ton atık ayrıştırarak 1 milyon lira, 2019 yılında ise 634 ton atıktan 1,5 milyon lira kazandığını kaydeden Emine Erdoğan, bu rakamların atık gözüyle bakılan şeylerin nasıl ekonomik değere dönüşebileceğinin en güzel kanıtı olduğunu ifade etti.

Atık konusunun çok kapsamlı bir kavram olduğuna değinen Emine Erdoğan, tüketim hızının çok yüksek olduğunu, "çöp" deyince akla sadece mutfaklardaki çöp tenekesinin gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Ticaret Bakanlığı’nın 2018 İsraf Raporu’na göre Türkiye'de cep telefonu değiştirme hızının 3,7 yıla kadar düştüğüne dikkati çeken Emine Erdoğan, elektronik eşyaların araç gereçler arasında ilk sırada yer aldığı bilgisini verdi.

Her gün yeni bir teknolojik güncellemenin olduğunu dile getiren Emine Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu da aslında henüz yepyeni olan telefonumuzun ya da bilgisayarımızın bir anda demode olmasına sebep oluyor. Dolayısıyla önümüzde hızlı çözümler üretmemizi gerektiren yeni bir alan açılmış durumda. Bilişim ürünlerinin ömürlerini uzatmanın bir yöntemini mutlaka bulmalıyız. Bir araştırmaya göre, her yıl 4 bin 500 Eyfel Kulesi ağırlığında elektronik atık üretiliyor. Bu rakam azalacağına her gün maalesef ki artıyor. 2016 yılında dünyada e-atıkların yalnızca yüzde 20'si geri dönüştürülebildi. Geri kalanlar vahşi depolama alanlarına gönderildi, bir kısmı yakıldı ve kalanlar ise gelişmekte olan ülkelere ithal edildi. Elektronik atıkların insan sağlığına zararlı toksik maddeler içerdiği biliniyor. Bunlar doğru yönetilmediğinde toprağa, suya ve havaya karışıyor."

“SIFIR ATIK PROJESİ’YLE YENİDEN DEĞERLENDİR KÜLTÜRÜNÜ HÂKİM KILMAK İSTİYORUZ”

Emine Erdoğan, 2016 yılında elektronik atığın içindeki altın, bakır ve gümüş gibi değerli ve yeniden kullanılabilir maddelerin 55 milyar avro olduğunun tahmin edildiğine dikkati çekerek, "Bildiğiniz gibi, Sıfır Atık Projesi’yle hâkim kılmak istediğimiz kültür kullan-at değil, 'gerekiyorsa al, atma, yeniden değerlendir' kültürüdür. Peki, bilişim sektöründe bunu nasıl gerçekleştireceğiz? Teknolojiyi, yeni telefon, tablet ya da bilgisayar satmak için değil de, insanlığa hizmet etmesi için nasıl tasarlayacağız? Şimdi hızla cevap aramamız gereken sorular bunlardır. Ben eminim ki, gerek teknoloji şirketlerimiz, gerekse teknoloji aşığı gençlerimiz bu sorunun cevabını en iyi şekilde verecekler" şeklinde konuştu.

Sanayi devriminden bu yana bütün alanlarda "kâr elde etme"nin temel amaç olduğu endüstrilerin bulunduğuna işaret eden Emine Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu: "İnsan hayatını kolaylaştırması ve insanlığı ileriye taşıması beklenen bilim ve teknoloji, maalesef zaman zaman kötülüğe hizmet eder hâle geliyor. Oysa dünya bulduğumuz ilacın biyolojik silaha döndüğü değil, hayat kurtardığı bir eksende dönmelidir. Biz bilim ve teknolojiyle engelleri aşmalı, eğitimi yaygınlaştırmalı, hastalıklara çare aramalı ve medeniyet yoluna daha parlak bir ışık tutmalıyız. Umarım millî teknolojimiz, millî değerlerimiz etrafında şekillenerek dünyaya da yeni ufuklar açmanın yolunu inşa eder. Çünkü dünyanın acilen iyiliğe ihtiyacı var."

Emine Erdoğan, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar başta olmak üzere Savunma Sanayi Başkanlığı ve ASELSAN Genel Müdürlüğü yetkililerine de teşekkür etti. Programın ardından kreş öğrencileri Emine Erdoğan'a atık malzemelerden yaptıkları tabloyu hediye etti ve tabloyu nasıl yaptıklarını anlattı. Daha sonra Emine Erdoğan, Hacim Kamoy Entegrasyon Holü'nü gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

YORUMLAR