Reklam

E-İHRACAT PROFESYONELLERİ İLE İŞ ÇEVRELERİ KAYSERİ’DE BULUŞTU

E-İHRACAT PROFESYONELLERİ İLE İŞ ÇEVRELERİ KAYSERİ’DE BULUŞTU

E-İHRACAT PROFESYONELLERİ İLE İŞ ÇEVRELERİ KAYSERİ’DE BULUŞTU
10 Şubat 2020 - 19:38

KAYSERİ’DE E-İHRACAT KONFERANSI

E-İHRACAT PROFESYONELLERİ İLE İŞ ÇEVRELERİ KAYSERİ’DE BULUŞTU

WORLDEF, Orta Anadolu’nun iş çevreleri ile e-ihracat uzmanlarını Kayseri’de bir araya getirdi. Erciyes E-İhracat Konferansı 2020’de enine boyuna e-ihracat anlatıldı.

Türkiye’de e-ihracat farkındalığı oluşturmak için faaliyet gösteren WORLDEF tarafından Kayseri’de düzenlenen Erciyes E-İhracat Konferansı, Orta Anadolu’nun iş çevreleri ile e-ticaret ve e-ihracat profesyonellerini bir araya getirdi.

WORLDEF’in Kayseri Ticaret Odası ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) iş birliği ile düzenlediği Erciyes E-İhracat Konferansı 2020, Kayseri Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonunda yapıldı. Konferansa; Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ve Kayseri başta olmak üzere birçok ilden çok sayıda iş adamı katıldı.

Ermiş: Türkiye’nin önünde e-ihracat için çok büyük bir fırsat var

Konferansın açılış konuşmasını yapan WORLDEF Enterprise Genel Müdürü ve Türkiye’nin ilk e-ihracat danışmanlık şirketi sahibi Hakan Enes Ermiş, WORLDEF’in, Türkiye’de e-ihracatı canlandırmak için e-ihracat eğitimleri verdiğini, şirketlere e-ihracat danışmanlık hizmetleri sunduğunu ve sektöre personel yetiştirilmesi için ekosisteme destek sağladığını söyledi.

Türkiye’nin e-ihracatta büyük potansiyeli olduğunu vurgulayan Ermiş, üretim kapasitesi ve kalite anlamında da Çin’den sonra en avantajlı ülke olduğuna dikkat çekti. Ermiş, dünyada B2C iş hacminden de örnekler vererek, Çin’in 635 milyar dolar, ABD’nin 504 milyar dolar, Almanya’nın 70 milyar dolar ve Türkiye’nin 11.5 milyar dolar B2C satışı olduğunu anlattı. Ermiş, “Türkiye’nin önünde e-ihracat için çok büyük bir fırsat var. Bu fırsatların farkına varmalıyız.” dedi.

Vali Günaydın: Kalitemizi e-ticaret ile dünyaya götürmeliyiz

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın da, konuşmasına, “Ülkemize ve milletimize yönelik saldırılarda ve afetlerde şehit olanları rahmet ve minnetle yad ediyorum.” diyerek başladı. Kayseri’nin, Anadolu’da ilk uluslararası ticaret yapılan bölge olduğuna vurgu yapan Vali Günaydın, “Kayseri ticaret için her zaman önemli bir yer teşkil etmiştir. Uluslararası rekabet çok daha acı ve daha fazla üretim, ihracat ve istihdam çok önemli. Bunları iyi yaparsak saldırılar karşısında güçlü oluruz.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası ticarette başarı için birçok parametrede iyi bir performans sergilenmesi gerektiğini anlatan Vali Günaydın, “Ürün yelpazesini çeşitlendirmek ve kalitemizi artırmak zorundayız. Kaliteli ürün üretince kapınızda kuyruk oluşur. Ama bir malın kaliteli olması tek başına yeterli değildir. E-ticaret ile kaliteyi dünyanın her köşesine götürmek gerekiyor.” diye konuştu.

KTO Başkanı Gülsoy: Kayseri, e-ticaret pastasından payını almalıdır

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da, Kayseri’nin 6 bin yıllık tarihi ile Anadolu’nun ticaret merkezi olduğunu; Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Kayseri’nin ticari zenginliği e-ticarette geri kalmaması gerektiğini belirtti. Kayseri’den 180 ülkeye 2.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını vurgulayan Gülsoy, “Bu rakam Kayseri sanayinin alın teridir. Hormonlu değildir.” dedi.

Gülsoy, Kayseri’nin dış ticaret fazlası veren bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “Dünya hızlı dönüşüyor. Ticaret bu dönüşüm tam merkezindedir. Artık e-ticaret diye bir gerçek var. Özellikle gençler buraya yöneliyor. Geleneksel ticaret ile birlikte e-ticarete de önem vermek zorundayız.” şeklinde konuştu. 2018 yılında Türkiye’de 50 milyon insanın internetten alışveriş yaptığını anlatan Gülsoy, e-ticarete ayak uyduramayanların kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı uyarısı yaparak, “Kayseri, e-ticaret pastasından payını almalıdır. Biz oda olarak Üzerimize düşeni yapacağız. Her türlü dayanışmaya ve iş birliğine açığız.” dedi.

Gülsoy, şu ifadeleri kullandı; “Dijital dönüşüm kaçınılmaz olup, müthiş fırsatlar sunuyor. KTO olarak biz de, üyelere daha kaliteli hizmeti daha kısa sürede verebilmek için dijital dönüşüm gerçekleştirdik. Her üyemizin e-ticaret ve e-ihracat yaptığını görmek en büyük hedefimiz. Biliyoruz ki üyemizin kazanacağı her bir dolar ülke ekonomimize katkı sağlayacak ve geleceğini inşa edecektir.”

Beyhan: E-ticaret gümbür gümbür geliyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan ise, dünyada mal alımı ticaret hacminin 25 trilyon dolar olduğunu; bunun 3.5 trilyon dolarını e-ticaret satışlarının oluşturduğunu anlattı. Beyhan, “Toplam ticaretin yüzde 15'i e-ticaret ile yapılıyor. 10 yıl önce bu oran yüzde 1 idi. On yılda 15 kat arttı. Yani e-ticaret gümbür gümbür geliyor. E-ticaret yadsınamaz, tedbir almak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci ise, dijital dönüşümün en yoğun yıllarının yaşandığını anımsatarak, “Zihniyet değişimi ve dönüşüm mecburdur. Dünyada 3.5 trilyon dolarlık e-ticaret hacmi var. Rekabet çok sert ve çok yıkıcı. Bu yüzden dijital dönüşüm karşısında oyunu kurallarına göre oynamak gerekiyor.” dedi.

 “2020 yılında e-ihracat hacmi 994 milyar dolara ulaşacak”

Konferansın ana sponsorlarından T-Soft’un CEO’su Ömer Arıkan, e-ihracatta yazılım teknolojileri hakkında sunum yaptı. T-Soft’u kullananların yüzde 44’ünün sınır ötesine muhafazakâr giyim ve bayan giyim ürünleri sattığına dikkat çeken Arıkan, sınır ötesi e-ihracat hacminin 2020 yılında 994 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini vurguladı. T-Soft CEO’su, bazı markaların, sınır ötesi e-ticaret yaptıkları ülkelerdeki gönderi rakamlarını da paylaştı.

Konferansın gold sponsorlarından UPS Ülke Pazarlama Müdürü Engin Kolat ise, e-ihracatta lojistiğin önemini anlattı. Kolat, online müşterilerin yüzde 73’ünün, iade sürecinde yaşadıkları olumlu tecrübe sonrası aynı satıcıdan yeniden alışveriş yaptığını belirtti. E-ticaret müşterilerinin yüzde 90’ının bir ürün almadan önce araştırma yaptığını vurgulayan Kolat, UPS’in, B2C (işletmeden müşteriye satış) segmentinde 15 ülkede 18 binden fazla internet müşterisi olduğunu kaydetti.

E-ihracat enine boyuna ele alındı

Konferansta; Kayseri’deki üreticilere, bölgenin önde gelen şirket yöneticilerine ve elektronik ihracat yapmak isteyenlere stratejik bilgiler verildi. Ekosistemin profesyonelleri, e-ihracatta trend uygulamalar, pratik e-ihracat çözümleri ve e-ihracat devlet teşvikleri gibi konularda sunumlar yaptı.

Öte yandan, büyük ilgi gören konferansa katılanlar uluslararası iş birlikleri geliştirmek için firmalarla ikili görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerde çeşitli prensip anlaşmaları yapıldı

YORUMLAR