Reklam

Dijital yuan, Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’nda sahneye çıkacak

Dijital yuan, Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’nda sahneye çıkacak

Dijital yuan, Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’nda sahneye çıkacak
04 Aralık 2021 - 16:13

Beijing 2022 Kış Olimpiyatları sırasında Çin’in dijital para birimini veya e-CNY’yi kullanmaya yönelik pilot senaryoya başladı. Çin Halk Bankası (PBOC), 2022 Olimpiyat ve Paralimpik Kış Oyunları için Beijing Organizasyon Komitesi ofislerinde tüm dijital yuan ödeme senaryolarının inşasının tamamlandığını açıkladı.

Hebei Eyaletindeki Zhangjiakou rekabet bölgesindeki mekanlar için ödeme senaryolarının tümünün altyapısı tamamlandı ayrıca yine bölgedeki diğer mekanlarda ödeme senaryoları için sözleşmeler imzalandı veya tüccarlarla ilgili düzenlemeler yapıldı.

Tüketiciler, e-CNY’yi, cep telefonlarına yüklenen cüzdan uygulamaları aracılığıyla veya çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için akıllı saatler, kayak eldivenleri veya rozetler giyilebilir ürünler biçimindeki fiziksel cüzdanlar aracılığıyla kullanabilecek.

Kullanıcılar, yaklaşan olimpiyatlar sırasında Bank of China şubelerinde, self servis makinelerinde ve bazı otellerde dijital yuan cüzdanlarını kolayca alarak işleme açabilecek. e-CNY, PBOC tarafından çıkarılan ve yetkili operatörler tarafından işletilen para biriminin dijital versiyonu. e-CNY sistemi, dijital ekonomi çağında halkın nakit talebini karşılayan yeni bir RMB biçimi yaratmayı hedefliyor.

Turistik mekanlarda da kullanılabilecek

Beijing Kış Olimpiyatları sırasında tüketiciler, dijital yuanı yalnızca mekanlarda değil; ulaşım, yemek, konaklama, alışveriş, gezi, sağlık, telekomünikasyon ve eğlence gibi çeşitli hizmetler için de yaygın olarak kullanabilecek. Örneğin, Badaling Çin Seddi, Saray Müzesi ve Eski Yazlık Saray gibi turistik mekanlarda dijital yuan ödemelerini destekleyen altyapılar hazırlandı.

Resmi verilere göre, 22 Ekim itibarıyla dijital yuan için toplam 140 milyon kişisel cüzdan açıldı. Dijital yuanın Beijing, Shanghai ve Shenzhen dahil olmak üzere 10 şehirde kullanıma sunuldu. Tüketicilerin restoranlarda, stantlarda ve otomatlarda yeni RMB formuyla ödeme yapabilecekleri e-CNY, kasım ayında düzenlenen 4. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda da kullanıldı.
 
 
Çin Uluslararası Radyosu

YORUMLAR