ANKARA - BHA
Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler eşlik etti.
Macron: NATO, barış ve istikrarın teminatıdır
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ankara'da düzenlenen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, Avrupa'nın savunma kapasitesini güçlendirmeye devam edeceklerini ve NATO'nun barış ile denge açısından kritik bir rol üstlendiğini söyledi.
Savunma yatırımlarına vurgu
Macron, Fransa'nın son 10 yılda savunma bütçesini iki katına çıkardığını belirterek, NATO'nun Doğu kanadındaki görevlerini sürdürdüklerini ve Finlandiya'daki NATO faaliyetlerine de katkı sağlayacaklarını ifade etti. Avrupa'nın savunma alanında kendi çözümlerini geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Macron, Rafale savaş uçakları ile SAMP/T hava savunma sisteminin bu kapasiteyi güçlendirdiğini dile getirdi.
Ukrayna ve Orta Doğu mesajı
Macron, Ukrayna'ya desteğin süreceğini belirterek, 13 Temmuz'da Paris'te Gönüllüler Koalisyonu'nun yeniden toplanacağını açıkladı. Orta Doğu'daki gelişmelere ilişkin ise İran'ın saldırılarının ABD'nin karşılık vermesine neden olduğunu söyledi. Hürmüz Boğazı'nın açık tutulması, Lübnan'da istikrarın sağlanması ve diplomatik sürecin devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Erdoğan görüşmesini değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin yapıcı geçtiğini belirten Macron, ekonomik, savunma ve eğitim alanlarında birçok konuyu ele aldıklarını söyledi. Fransa-İtalya ortak üretimi SAMP/T hava savunma sisteminin Türkiye'ye olası satışıyla ilgili teknik çalışmaların sürdüğünü de kaydetti.
"Savunma harcamalarını kendimiz için artırıyoruz"
Macron, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırmasının dış baskılardan değil, kendi güvenlik ihtiyaçlarından kaynaklandığını belirterek, "Bunu kendimiz için yapmalıyız." ifadelerini kullandı.







YORUMLAR