Reklam

ÇAYSAN’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SEVİNÇİ

ÇAYSAN’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SEVİNÇİ

ÇAYSAN’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SEVİNÇİ
19 Mart 2019 - 20:05

ÇAYSAN’da 2019-2020 yıllarını kapsayan3. Dönem toplu iş sözleşmesi imzalandı. Öz Gıda İş Sendikası ile ÇAYSAN arasında imzalanan toplu sözleşmeyle ÇAYSAN işçisi sosyal haklardaki iyileştirme hariç ilk yıl için %19 artı enflasyon farkı, ikinci yıl için ise %10 artı enflasyon farkı zam almış oldu. Ücret zammındaki artış oranı katlamalı gittiği için %30’un üzerine çıkıyor. Sosyal haklarda ortalama %35 oranında artış sağlanmış oldu. ÇAYSAN toplantı salonunda yapılan imza törenine ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcıları Süleyman Pınarbaş, Dr. Turgay Turna, daire başkanları, ÇAYSAN Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Şenkaya, ÇAYSAN Genel Müdürü Osman Kakşi, Öz Gıda-İş Sendikası adına Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançeroğlu, D. Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, Şube Başkan Yardımcıları Orhan Topaloğlu, Necdet Hacıosmanoğlu, Hasan Fehmi Bursalı, Yönetim Kurulu Üyeleri İdris Doğru, Halis Çakır, Hasan Karamahmutoğlu, Kazım Öksüz, İşyeri Temsilcisi Mehmet Akın ve ÇAYSAN işçileri katıldı.

‘’İşçilerimize İyi İmkânlar Sunmak İçin Çalışıyoruz’’

1975 yılında kurulan, ÇAYSAN’ın günümüze kadar faaliyet alanlarını arttırarak kendini geliştirdiğini söyleyen ÇAYSAN Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Şenkaya: “1975 yılında kurulan Çaysan o günden bugüne faaliyetlerini sürdürmektedir. Günbegün faaliyet alanlarını genişletmek sureti ile ÇAYSAN bir yandan faaliyet alanlarını genişletirken bir yandan da personeline daha iyi imkânlar sunmanın gayreti içerisindedir. Tabi bunları yaparken bizim arkamızda, yanımızda her şeyimiz olan ÇAYKUR vardı. ÇAYKUR’a bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz.”

‘’Önemli Olan İş Güvenliği, İş Sağlığı ve İşin Sürekliliğidir’’

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançeroğlu sendika olarak işçilerin almış olduğu zammın önemli olduğunu ancak daha önemli olanın ise o işyerinin sürekliliğinin önemli olduğunu söyledi. Amaçlarının çalıştıkları iş yerinin yaşaması olduğunu belirten Hançeroğlu: “Ben burada işletmemize, ÇAYSAN Yönetim Kurulu Başkan ve Yönetim Kuruluna, ÇAYKUR Genel Müdürümüze samimiyetle içten teşekkür ediyorum. Hep sözleşmeler üzerine bir şeyler ilave ederek geliyoruz. Geriye dönüş yaptığımız hiçbir noktamız yok. Ama genel şartlara bakmış olduğumuz zaman çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zor süreç içerisinde bu kadar zam almak bir başarıdır. Buradan tüm samimiyetimle, içtenliğimle bir kez daha belirteyim Öz Gıda İş Şube Başkanı, yöneticileri, temsilci, işyeri temsilcisi arkadaşlarıma cani gönülden teşekkür ediyorum. Bizim için önemli olan iş güvenliği, iş sağlığı ve işin sürekliliğidir. Eğer bunlar olmazsa ne kadar zam alırsanız alın alacak olduğunuz zamdan bir fayda göremezsiniz. Çünkü bizim amacımız bu işyerlerinin yaşaması bu işçilerin çalışması, o işyerinin üretmesi, ürettiği zaman da biz işçi olarak bu işyerinde alın terimizle çalışıp çoluk çocuğumuzu bakabilecek ücretlere sahip olmamız. Burada Sayın Genel Müdürümüze, Genel Müdür Yardımcılarımıza, daire başkanlarımıza, Şube yöneticilerimize ve çalışanlarımıza vermiş oldukları emeğe çok teşekkür ediyorum.”

‘’ Her iki tarafın da özveride bulunmasıyla güzel bir sonuç elde ettik’’

Yapılan müzakereler sonucunda her iki tarafında özveride bulunduğunu ve işçilerin işyerinin yaşaması için fedakarlık yaptığını belirten Öz Gıda İş Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ:

“İki ay gibi zorlu bir süreçte devam eden müzakere görüşmelerimizde nihai olarak anlaşmaya varılmıştır. Enflasyonun artmasıyla birlikte alım gücü aşağıya düşmüştür. Bizde bu bağlamada işverenden taleplerde bulunduk. Diğer taraftan enflasyon sadece bizi değil işvereni de etkilemektedir. Hammaddeden tutun da birçok kalemde işverenin maliyetleri de artmaktadır. Bu konuda emekçi kardeşlerime özel bir teşekkür etmek istiyorum. Çünkü görüşmelerin en anlaşmazlıkla sonuçlanacağı noktaya gelindiği dönemde sendikamızın da tabii bu bir ilkesidir onlar bize ‘’biz gerekirse fedakârlık ederiz, aslolan iş yerinin yaşamasıdır’’ demişlerdir. Tabi işverende elinden gelen gayreti göstererk bu güzel sonucu aldık. Başta Genel Müdürümüze, Genel Müdür Yardımcılarımıza, ÇAYSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. ‘’ Çay yoksa ne ÇAYKUR var ne ÇAYSAN var’’

ÇAYSAN’ın kurulduğu tarihten bugüne kadar bu oranda bir zam almadığının altını çizen ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, zam oranından daha önemli olanın çaya sahip çıkmak olduğunu söyledi. Çaya sahip çıkılmaması durumunda ne ÇAYKUR’un ne de ÇAYSAN’ın olmayacağını vurgulayan Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim: “Sözleşmenin 18 Mart gibi tarihi bir güne gelmesi ayrıca unutulmazlığını pekiştirecektir. Ayrıca sanırım bugüne kadar böyle bir zam da verilmemiştir. ÇAYSAN 70 yıllarda kuruldu. Bazı badireler atlatıp bu günlere geldi. Kapanması, kapanmaması şeklinde görüşler oldu bugüne kadar. Ancak her türlü badireleri atlatıp bugüne kadar geldi. Bugünde sadece kendisi değil kendi içinden iştirakler kurarak güzel bir şekilde çalışmalarına devam ediyor ÇAYSAN. İnşallah daha güzel olacak. Ancak her zaman söylediğim gibi bu size bağlı, bize bağlı, çaya bağlı. Çay yoksa ne ÇAYKUR var ne ÇAYSAN var nede iştirakleri var. Hiçbiri olmayacak. Bunların hepsi bize bizim çalışmamıza bağlı. Sadece zam istemekle olmuyor. Zam verilir ama sonra hepsi kapanır biter gider. Bu sefer de hepimiz açıkta kalırız. ÇAYSAN’a, çaya, ÇAYKUR’a kendi malımız gibi komple topyekûn bakmaz isek geleceğimizin iyi olmayacağını açık açık ifade ediyorum.

%19 zam verildi. Bu diğer sektörlerde çalışanlarla karşılaştırıldığında büyük bir zam. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha iyi olacaktır. Ancak bu birlik beraberliğimizi sadece ÇAYSAN açısından değil ÇAYKUR ve çay açısından da pekiştirince daha güzel olacaktır.

 

YORUMLAR