Reklam

ÇAYKUR’UN TARIM KREDİ İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLU ÇAY ÜRETİCİLERİNİ SEVİNDİRDİ

ÇAYKUR’UN TARIM KREDİ İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLU ÇAY ÜRETİCİLERİNİ SEVİNDİRDİ

ÇAYKUR’UN TARIM KREDİ İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLU ÇAY ÜRETİCİLERİNİ SEVİNDİRDİ
23 Haziran 2019 - 21:38

Kısa adı Çaykur olan, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin, geçen hafta Ankara’da gerçekleşen iş birliği protokolu, başta yaş çay üreticileri ve tüketiciler olmak üzere, Türkiyenin iki güçlü tarım kuruluşunun güç birliğine gitmesi, çay tarımı yapan D.Karadeniz Bölgesinde ki, Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde sevinç ve mutlulukla karşılandı.

Türkiyenin en büyük çay üreticisi Çaykur ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Karadeniz Bölgesinde çay tarımı ile uğraşan üreticilerin, Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olma ve kredi kullanımında yaşadıkları sorunların çözülerek tarımsal girdi ihtiyaçlarının uygun koşullarda sağlanması, gelirlerinin yükseltilmesi, meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarının karşılanması hususlarına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinde gerçekleştirilen imza protokolu Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim tarafından hayırlı ve uğurlu olması temennisyle gerçekleşmiş oldu.

Protokol imza törenine, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcıları Ahmet Bağcı ve Mehmet Okan Ateş, Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıç, Tarım Kredi Holding İnsan Kaynakları Direktörü Yahya Altınkaya, Tarım Kredi Birlik Genel Müdür Yardımcısı Orhan Duran ve Çaykur Pazarlama Daire Başkanı Hamdi Kutlu hazır bulundu.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, “İki köprü kuruluş arasında ortaya konulacak bu işbirliği, çay üreticileri açısından önümüzdeki dönemde hayırlı sonuçlar doğuracaktır” dedi. Poyraz, Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir yandan tarımsal girdilerin temininde üreticilerin çalışmalarına destek verirken bir yandan da üreticilerin ürettikleri ürünlerin arza taşınması noktasında faaliyetlerini sürdüğünü söyledi.

Karadeniz Bölgesindeki 200 bin çay üreticisinin Tarım Kredi Kooperatiflerinin, mevzuatı kapsamında arsa, tapu gibi sorunlar nedeniyle üreticilere sağladıkları hizmetlerden faydalanamamaları sorununun aşılması noktasında bu protokolü imzaladıklarına işaret eden Poyraz, “Bu protokol ile çay üreticilerinin tarımsal girdilerinin temini noktasında Tarım Kredi Kooperatiflerinin kapısını çay üreticilerine açarken, diğer taraftan da üretilmiş olan çay ürününün pazara taşınması noktasında Çaykur’la işbirliğimizi geliştirmiş olacağız. Önümüzdeki dönemde bu konuda ar-ge çalışmaları, eğitim çalışmaları da olacak. Hedefimiz çay üreticilerinin sorunlarını minimize etmek, eğitimi ve bununla birlikte verim ve kaliteyi artırmak, mümkün olduğu kadar da hem üreticimizin hem de tüketicimizin ihtiyaçlarını daha hızlı şekilde karşılamak olacaktır. Bu işbirliğinin başta çay üreticisine ve akabinde ülkemize hayırlar getirmesini diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”şeklinde konuştu.

İmzalanan protokolle ilk kez Tarım Kredi Kooperatifleri ile yakın bir işbirliğine girdiklerini ifade eden, Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim de Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bünyesinde barındırdığı 46 yaş çay fabrikası, 8 Bölge Müdürlüğü ve bir paketleme fabrikası ile çayın öncü kuruluşu olduğunu söyledi. Genel Müdürü ALİM, “İlkkez Tarım Kredi Kooperatifleriyle ortak çalışacağız, böylece bölge insanı ve üreticilerimize destek olmuş olacağız. Yine bu protokol içerisinde Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine 1500 ton çay satışı da imza altına alınmış oldu. Bu işbirliğinin ülkemize ve bölge adına hayırlı olmasını diliyorum. Çay konusundaki tecrübemiz ile tüm Türkiye’ye hatta dünyaya kaliteli ve doğal çay içirme düşüncemiz her zamanki gibi var. Bu protokol sayesinde Tarım Kredi Kooperatiflerinin marketlerinde çay satışı yapılmasının yanı sıra bölge üreticisinin de Tarım Kredi Kooperatiflerinin üreticilere sunmuş olduğu hizmetlerden faydalanabilmesi gündeme gelecek. Bu işbirliğinin çay üreticileri için faydalı olmasını diliyorum” dedi.

Protokol kapsamında, çay üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olma ve kredi kullanımında yaşadıkları sorunların çözülerek tarımsal girdi ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması sağlanacak.

Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraki şirketler ile Çaykur tarafından karşılıklı ar-ge çalışmaları, eğitim programları, seminer, çalıştay düzenlenmesi ve diğer ortak çalışmalar konusunda da işbirliği yapılacak.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olmayan çay üreticileri Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olamamaktadır. Bu nedenle Tarım Kredi ortağı olamayan üreticiler, ihtiyaç duydukları tarımsal girdiler için kooperatiflerce sunulan imkânlardan faydalanamamaktadır. ÇKS sistemine dahil olmayan çay üreticilerinin yaşadığı bu sorunun çözümü için Tarım Kredi Kooperatifleri ve Çaykur ortak bir çalışma başlattı. İmzalanan protokolle çay üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olabilmelerine imkân sağlanmış olacak. Karşılıklı Ar-Ge ve eğitim çalışmaları düzenlenecek. Protokol kapsamımda yine Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki şirketlerin üretmiş olduğu gübre, yem, zirai ilaç, sera örtüsü, sulama sitemleri vb. tarımsal girdilerden çay üreticilerinin hali hazırda kullandıkları ve gelecekte ihtiyaç duyacakları tarımsal girdilerde dışa bağımlılığın azaltılması, çevreye duyarlı hammaddelerin üretilmesi konularında Çaykur ile işbirliği içerisinde çalışmalar yapılacak. Çaykur’un organik çay tarımı konusunda üretim yapmak istediği köylerde, çiftçilere Tarım Kredi teknik personellerince organik tarım, organik gübre kullanımı, budama, çapalama konularında gerek teorik gerekse uygulamalı eğitimler verilecek.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

YORUMLAR