Reklam

Başkan Sarı, 5 Aylık Değerlendirme Toplantısı Yaptı

Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından geçen 5 aylık süre içerisinde yaptığı tüm çalışmaları, ayrıntıları ile Belediye Meclis Üyelerine anlattı.

Başkan Sarı, 5 Aylık Değerlendirme Toplantısı Yaptı

Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından geçen 5 aylık süre içerisinde yaptığı tüm çalışmaları, ayrıntıları ile Belediye Meclis Üyelerine anlattı.

Başkan Sarı, 5 Aylık Değerlendirme Toplantısı Yaptı
02 Eylül 2019 - 11:59

30 Ağustos cuma günü Lacum Cafe Restoranda Belediye Meclis Üyeleri ile bir araya gelen Başkan İshak Sarı, görevde bulunduğu 5 aylık süre zarfı içerisinde yapılan tüm çalışmaları anlattı.

“Karasu İçin Çalışmak Sorumluluğumuzdur”

Yapılan toplantının Siyasi bir meclis toplantısı olmadığını belirten Başkan Sarı; “Değerli meclis üyelerimiz, gerçekleştirdiğimiz toplantı hem sohbet, hem de 5 ay içerisinde ne yaptık, ne yapmadık, sizin beklentiniz, vatandaşın beklentisi, vatandaş ne ön görüyor, biz ne gibi çalışmalar içerisindeyiz, bu başlıkları konuşacağımız bir toplantı. Toplantımızda hem bilgi alışverişi, hem istişare, hem güzel bir ortam olsun istedik. Hepimiz, meclis anlamında seçilmişiz kişileriz. Karasu bizlere oy verdi. İlçemiz bizden hizmet bekliyor. Bu beklentileri karşılamak ve üzerine bir şeyler koymak bizim en büyük sorumluluğumuzdur” dedi.

Biz bir ekibiz diyen Başkan Sarı; “Çalışma arkadaşlarımızla birlikte Karasu için büyük mücadele veriyoruz. Bu mücadelede zaman zaman yanlış anlaşılmalar oluyor. Biz bir çalışmayı hayata geçirirken, İlçemiz için iyi şeyler yapıyoruz derken bazen yanlış anlaşılmalarla karşılaşa biliyoruz. Yaptığımız tüm çalışmaları bu toplantıda sizlere aktarmak için bir araya geldik. Sizler de bu toplantı sonunda kamuoyuna, en doğru bilgilerle aktarım yapacağınıza inanıyorum. Aslında Meclis toplantılarımızda da bu konuları aktara biliriz, fakat Meclis toplantıları daha resmi oluyor, biraz daha siyasi ortam oluşuyor. Böyle toplantıların daha verimli olacağını düşünüyorum” dedi.

“Yanlışa Dur Demedikten Sonra Kabahatlisindir”

“Karasu’ya hizmet anlamında 5 ayı doldurduk” diyen Başkan Sarı; “Değerli Meclis üyelerimiz, bir şeylerin ardına sığınmak anlamında söylemiyorum ama hakikaten şunu bilmemiz lazım, Karasu hakikaten berbat ötesinde bir haldeyken aldık. Bu durumu biliyor muyduk? Tam anlamıyla bilmesek de tahmin edebiliyorduk. Birilerinin bu sorunu dertlenmesi gerekiyordu. Bu dert bizim derdimiz dedik ve üstlendik. Çünkü hepimiz bu ilçede yaşıyoruz. Şuna eminim ki, yönetimimizle birlikte sorunları çözecek, İlçemiz Karasu’yu hak ettiği seviyelere çıkaracağız. İlçemiz için dertlenmemiz lazım derken, şunu özellikle belirteyim Karasu Sakarya’nın en sıkıntılı ilçesi. Yönetimsel anlamda sıkıntılar yaşamış, borç anlamında sıkıntılar devam ediyor. Yani meselelerin yumak yumak olduğu bir ilçe Karasu. Değerli arkadaşlar, bu durumda kabahatli aramaya da gerek yok. Hepimiz kabahatliyiz. Niye kabahatliyiz? Hepimiz bu ilçede yaşıyoruz. Yanlışa dur demedikten sonra kabahatlisindir. Ben ona ses çıkartmayayım, o benim siyasetçim, arkadaşım, eşim, dostum, dersek bir gün bakarız ki kocaman bir kaos ve keşmekeşlik ortaya çıkmış. Oysaki ilçemiz hakikaten güzel ve verimli, güneyinde yeşili arkasında denizi, turizmi ve sanayisiyle ülke genelinde yaşanabilir zenginliklerin hepsini içinde barındıran bir ilçe. Tablo, geldiğimizde berbat vaziyetteydi. 2.400.000 TL birikmiş maaş, toplamda 130.000.000 borçla devraldığımız bir yönetim, bir idare. Sonuç olarak üzülerek şunu söyleyeyim ki, bizim çöpümüzü toplayan işçiler akşam eve ekmek götüremez vaziyetteydi. Dolayısıyla bizde derhal tasarruf tedbirleri almak zorundaydık ve bu tedbirleri uygulamaya başladık. Bu noktada personel çıkarımından tutun, yakıt tasarrufları ve bazı kültürel faaliyetleri kısmak zorunda kaldık. Öyle bir tasarruf uygulayalım
ki öncelikle personelimiz birikmiş maaşını alabilsin dedik. İlk toplu paramızla işçilerimizin birikmiş maaşlarını ödedik” dedi.

Açıklamalarına devam eden Sarı; “Önceliğimiz milletimiz, halkımız ve sonra belediyemizdir. Sonuçta tüm hizmet kurumdan bekleniyor. Kurumun menfaati, şahısların menfaatinden hatta benim kendi menfaatimden önce gelmelidir. Eğer gelmezse biz halkımıza hizmet edemeyiz. Bu ilçede 7 yıl ilçe başkanlığı yaparken de bunları konuştuk. Konuştuğumuz tüm konulara arkadaşlarım şahittir. Ben muhalefeti, kendi belediye başkanıma karşı, İlçem zarar görmesin diye muhalefetin en büyüğünü yaptım. Bu mesele sevip sevmeme meselesi değil. Biz İlçede yapılan yanlışları belirttik, hepsini genel merkezimize taşıdık. Oysaki benim tek derdim her zaman olduğu gibi Karasu’ydu ve bu yanlışların yapılmamasıydı” ifadelerine yer verdi.

“Meclis Üyelerinden Destek”

“Tüm meclis üyelerimizin desteğine ihtiyacımız var” diyen Başkan İshak Sarı; “İyi şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Bu konuda duruş ve desteğinize ihtiyacımız var. Sizler toplumumuzun sıkıntılarını en doğru şekilde bizlere aktarıp, çözüme ulaştıracak makamlarsınız. Eğer siz istişareye kapalı olursanız, bir bakmışsınız ki çıkmaz sokağa gelmişiz. İstişare etmekte fayda var. Onun için bu toplantılar önemli. Bu fikirleri mecliste görüşemiyoruz çünkü mecliste gündemi tartışıyoruz. Gündemin ardından önergeler giriyor, iş siyasi boyutlara geçtiği zaman da asıl birlikteliğimizi yansıtamıyoruz. Biz, Karasu olarak dışarda içeriye karşı birlik beraberliğimizi gösterirsek alamayacağımız, yapamayacağımız, destek ve hizmet yok. Ama ayrılırsak olması gereken hizmeti bile almakta zorlanırız” dedi.

“Hükümetimizin Desteği Hep Yanımızda”

Hükümetin desteğini her zaman aldık ve almaya devam ediyoruz diyen Sarı; “Geçtiğimiz ay sel afetinden sonra Bakanımız Sakarya’ya geldi. Bazı konuları kendilerine akardık. Hatta bir konu sonrası bizi yanına çağırdığında ‘Evet yolumuz yok, biz yol yapmakla ilgili maddi sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü bütçemiz yok. Biz sizden destek bekliyoruz, vatandaş bu konuda haklı’ dedik. ‘Bir kredimiz var. Bunun hallolması lazım. Çünkü bu kredi üzerimizde dururken her ay kredi için 700-800 bin lira verirsek hizmet üretemeyiz, vatandaş yaptığı şikâyette haklı’ dedik. Görüşmelerimizi Bakanımız hassasiyetle değerlendirdi ve sonrasında rahatlama anlamında bazı sonuçlara ulaştık. İktidar partisi belediyesi olmak bu anlamda işe yarıyor. Eğer muhalefet olsanız kilitlenip kalır, çözüm bulamazsınız.

Ankara’ya 4 ayda 4 sefer gittik. Her defasında önemli aşamalar kaydettik. Ben gelecekle ilgili ümitliyim. Yerel yönetimlerle ilgili, ilçe belediyelerini ilgilendiren iyileştirme haberleri alıyorum. Onlar yasalaşıp mevzuata girerse hizmet anlamında daha iyi olacağız. Örneğin belediyelerde yakıt için KDV %1 e inecek söylentisi var. Basit görülebilir ama bu çok önemli. En büyük giderimiz yakıt. En basit örneği ile aylık çöp toplama giderimiz yaklaşık 500 bin TL üzerinde. İşçilerin çalışması, kamyonların gidip gelmesi aylık 400-500 bin lira tutuyor.

“Her Anlamda Profesyonel Çalışma”

Başkan Sarı; “Belediyemizi ilk önce kurumsal kimlikle, hak ettiği itibarına kavuşturmak istiyoruz. Düne kadar, sanayide belediyeden para ödenmediği için mal vermeyen sanayi esnafı, şimdi yavaş yavaş hamdolsun şu işimiz var deyip aradığımızda tüm sorunumuzu çözüyorlar. Sergilediğimiz güvenilirlikle itibar kazanmaya giden bir yoldayız. Bizim dönemimizle ilgili yapmış olduğumuz tüm harcamaların hepsini ödemiş olduk. Maaş
konusunda geçmiş dönemden 200-300 bin lira gibi bir ödenmemiş personele kalan maaş var. Bizim dönemimizle ilgili herhangi bir maaş eksiğimiz de yok. Tazminat konusunda işçilerimizle bir anlaşma yaptık. Dedik ki; biz işçi çıkartmak zorundayız, çünkü maaş ödeyemiyoruz. 317 kişinin sadece nakit çıkışı 980 bin lira ve sigortası hariç. Bize gelen para 200 bin lira. Kullanılan krediden dolayı arada ki 700 bin lirayı nasıl tamamlayabiliriz. Sizlerin tazminatınızı ödeyelim, mağdur olmayın ama işten çıkartmak zorundayız. 65 kişiyle anlaştık ve tazminatlarını ödedik. 1,1 milyon lira tazminat ödendi. 450 bin lira kıdem tazminatı kaldı. Kalan kıdem tazminatı da Peyderpey ödenecek. Bununla beraber hizmet yapmaya devam ediyoruz. Bu zamana kadar büyükşehir desteğini de alarak 2900 ton asfalt döktük. Büyükşehir Belediyemizin de katkı ve desteğini alarak 2900 ton asfaltı ilçemizle buluşturduk. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye de desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hep birlikte tek vücut olup ilçemizi yeniden inşa edeceğiz. Biz buna kararlıyız ve ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.

“Sıkıntılar Çözülecek”

Hizmetleri en ince ayrıntısına kadar anlatan Başkan İshak Sarı; “Bakanın ilçemizi ziyaret etmesi ve bizim de sıkıntılarımızı aktarmamız birçok konuda olumlu sonuçlar doğurdu. Bakanımızın gelmesiyle beraber 500 bin lira hibe desteği aldık. Hemen ardından Büyükşehir Belediyemizle beraber protokol yaptık, parayı oraya aktarıp asfalt alacağız. Tabi ki yapacağımız tüm çalışmaların planlamalarını da öncesinde yaptık. Planlamamız şöyle. Belediyemizi merkez aldık, çünkü en çok araç trafiğinin olduğu yer belediyemizin olduğu merkez. Orayı asfalt anlamında rahatlatıp daha sonra dış taraflara doğru yayılacağız. Hazırladığımız planlama ile bu çerçevede, asfalt yapa yapa büyüyüp elimize para geçtikçe çemberi genişleteceğiz.

Yedek parça alımları için 244 bin lira ve altyapı alımları için 142 bin harcama gerçekleştirdik. Şunu üzülerek söylüyorum ki, göreve geldiğimizde hiçbir aracın altında lastik yoktu veya paramparçaydı. Kamyonların bakımı yapılmamış 400-500 bin lira sadece araç bakımı ve lastik harcaması yaptık. Araçların sigortaları yoktu. Sigortalarının yapılması gereken araçlarımızın sigortalarını yaptık. Daha sonra lastik ihalesiyle en uygun fiyatı veren firma ile anlaşmamızı yaptık. Bununla beraber, KDV dâhil 324 bin liraya yağ alım ihalesi yapıp depolarımıza yığdık. Mazot alımlarında tasarruf sağlamak adına bir tane yakıt tankeri aldık. Tankere gerekli elektronik cihazda bağladık. Hangi araca ne kadar yakıt verilmiş, hangi mesafede ne kadar tüketmiş, hepsi artık kayıtlarımız altında. Tankerin fiyatı 100 bin lira. Belki bu fiyat sizlere fazla gelebilir ama araçların yakıt istasyonuna gidip gelmelerinde harcadıkları mazot parasını tankerimizle ortadan kaldırdık. Yaptığımız hesaplarla bu tasarrufumuz ile birlikte 1 yılda tankerin parasını çıkarmış olacağız. Bu şekilde tasarrufları yapmazsak sistemi çeviremeyiz. Çünkü eskisi gibi inşaat yok, ruhsat harcı yok, arsalar para etmiyor.

Temizlik konusunda da titizlikle çalışıyoruz. Bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler sonrasında çöp kovası verileceğinin sözünü aldık. Yeni çöp kovaları alacağız. Bakanlıktan yol süpürme aracı için istekte bulunduk. Çünkü Ahmet Genç döneminden beri aynı araç çalışıyor. Elimizdeki makine 15 senelik. Onunda sözünü aldık. Süpürme aracıyla birlikte bir tane de çöp kamyonu gelecek. Bunlar ikili ilişiklerimizle çözdüğümüz işler. İlçemiz için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu bağlamda çalmadık kapı bırakmayacağımızdan emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“Az Personel Çok İş”

Sarı; “Yavaş yavaş işleri yoluna koymaya başladık. Ben, tam olarak sunacağımız hizmetleri az personelle çok iş ve teknolojiyle vatandaşa en üst seviyede ulaşarak yapmak istiyorum. Bunun için Sampaş denen bir sistemimiz var. Onunda paket programlarını ekleyerek tüm personele kullanmayı öğreterek, akıllı kent modelini en üst seviyelerde kullanmaya geçeceğiz. Hayal ettiğimiz sosyal ve teknik belediyecilik anlayışını tüm ilçemize yansıtacağız. Ancak bizde şuan için bir kara düzen var. Bu kara düzeni yok edeceğiz. Tam teknoloji kullanımı ve donanımlı personellerimizle, ilçemizle ilgili güzel işler yapacağız” dedi.

Projelerin artarak devam edeceğini belirten Başkan Sarı; “İlçemiz merkezinde bulunan kanalımız konusunu 3-4 aydır tartışıyoruz. Daha önce de bu alan için profesörlerin geldiğini, yaklaşık 300 bin lira karşılığı proje çizimi yapılabileceğini duyduk. Ancak mesele öyle kalmış. Bu çalışmanın güzel bir adım olduğunu belirterek iyi yapılan şeylerin üstüne koyarak devam etmek istediğimizi belirtiyorum. İyi bir proje yapılmış ise hangi dönemde yapıldığına takılmadan bu çalışmaları temel alarak ilerlemeliyiz. Örneğin sahille ilgili projeyi büyükşehirle entegre olarak uygulamak istiyoruz. Sahil bölgemiz her dönem şikâyet alan bir bölge, buna bir son vermenin yollarına bakmaya çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde onunla ilgili bir iki adım atmış olacağız. Çünkü oranın hem Karasu hem Sakarya’nın markası olmasını istiyoruz. Büyükşehir ile birlikte toplumun her kesimine hitap edecek güzel bir projeyi hayata geçirmeye çalışacağız. Bisiklet yolları, belirli alanlara tuvalet, duş, soyunma kabini, büfe şeklinde bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Sizin de bu tarz projeleriniz veya bu da yapılsa iyi olur dediğiniz şeyler var ise bunlara da açığız. Biz Karasu belediyesi olarak kimseye kapalı kutu değiliz.

Biz diyoruz ki, Karasu Sakarya’nın göz bebeği olsun, niyetimiz bu. Niyetimiz milletin malını mülkünü yiyip har vurup harman savurmak değil. Öyle olsa başka türlü olur. Ben şeffaflıktan yanayım. Yaptığımız çalışmalarla ilgili rakamları da her türlü paylaşırım. Mesela, personel maaş ödemesi bugüne kadar toplam 5 ayda 5 milyon 338 bin lira ödemişiz. Memura işçiye, kalan bakiye 240 bin lira. 8 milyon tahsilat yapmışız hepsi burada bunları tek tek paylaşabilirim. Bugün ki personel sayımız 243. 317 personel ile belediyeyi aldık. Ancak bu sayının da fazla olduğunu söyleyebilirim. Yaptığımız çalışmalar ve elde ettiğimiz gözlemlerle ulaştığımız sonuca göre bizim en verimli olması gereken personel sayımız 112’dir. Çalıştığımız her fazla personel buraya yapamadığımız iş olarak dönüyor. Fazla personel fazla iş anlamına gelmiyor. Teknolojiyi iyi kullanırsan, daha iyi işletirsin en iyi hizmeti halkına sunarsın. Fazla personeller değil teknik personelle çalışmalıyız. Bu konuda personelimizin teknik adam olması için çalışıyoruz.

Bildiğiniz üzere bir otopark yaptık. Maliyeti birilerine göre 700 bin lira veya üzerinde denildi. Otoparkımız 322 bin lira maliyetli ve belirli günlerde kazandığı gelire bakılırsa maksimum 1-1,5 sene de maliyetini çıkaracak gibi. Yeter ki insanlarımız otoparkı kullansınlar. Bununla ilgili bazı yol çalışmaları da yapacağız. Örneğin 617. Sokak da elektrik hatlarının yer altına alınması için SEDAŞ bölge müdürüne başvurduk. Orayı hallettiğimiz zaman hem yürüyüş yolu hem de güzel bir cadde görünümüne kavuşacak. Park kültürünü de halkımıza aktarıp trafik ve yerleşkeleri düzelterek hatalı park alışkanlığını ortadan kaldıracağız. Bu konuda halkı teşvik etmek gerekiyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde 2 liraya park yok, bedava yapsanız bir kıymeti kalmaz. Halkımızdan ricamız hem trafik akışını rahatlatmak hem de araçlarını güvenli alanlara bırakmak adına otoparkımızı kullanmalarıdır.

“Ulaşılabilirliğe Önem Veriyoruz
Belediye Başkanı İshak Sar açıklamalarının sonunda; “Bizler şeffaflıktan yanayız, adil düzenden yanayız ve ulaşılabilirliğe önem gösteriyoruz. Her zaman ister telefonla, ister belediyeye gelerek, kafanıza takılan, yanlış anlaşılan bir şey olursa gelin sorun. Biz size konuyla ilgili bilgi sunalım. Biz bu konuda kararlıyız. Hak ve hukuk kuralları içerisinde, şahsi ve siyasi anlamada hiçbir derdimiz yok. Bizim için varsa yoksa Karasu. Görev süremiz boyunca güzel hizmetler yapacağımıza inanıyorum. Eksiklerimiz elbette olacak. Eksiği tamamlamak için desteğe gerek vardır. Biz, sizlerden aldığımız destekle, yönetimimiz ve tüm personelimiz ile birlikte her alanda hizmet üretip ilçemizi üst seviyelere taşımaya kararlıyız” ifadelerine yer verdi.
 

YORUMLAR