Reklam

Başkan Elif Köse'nin 12 Haziran Mesajı

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, tüm dünyada içinde yaşanırken en iyi şekilde korunmuş 20 kentten biri haline getiren en önemli adım olan 1975 tarihli Belediye Meclisi Koruma Kararı’nın 45. yılı için bir mesaj yayımladı.

Başkan Elif Köse'nin 12 Haziran Mesajı

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, tüm dünyada içinde yaşanırken en iyi şekilde korunmuş 20 kentten biri haline getiren en önemli adım olan 1975 tarihli Belediye Meclisi Koruma Kararı’nın 45. yılı için bir mesaj yayımladı.

Başkan Elif Köse'nin 12 Haziran Mesajı
12 Haziran 2020 - 13:22

Başkan Köse, mesajında;
“45 yıl önce bugün Tarihi Çarşı’da bulunan Belediye binamızda kentin kaderini değiştirecek bir karar alındı. Türkiye’de tarihi alan ve kentlerin korunmasında öncülük eden bu kararın imzacıları olan dönemin Belediye Başkanı Sayın Kızıltan Ulukavak ile kıymetli Meclis Üyelerine ve şimdiye dek koruma bilinci ile Safranbolu için fedakârlıkla çalışan tüm kaymakamlara, belediye başkanlarına, Belediye Meclis üyeleri ve Koruma Kurulu üyelerine sonsuz şükran borçluyuz.
Bilindiği üzere Safranbolu’da koruma kavramı 1930’lara dayanıyor. Bu da Safranbolu halkı ve yöneticilerinin ne kadar öngörülü ve tarihine bağlı insanlar olduğunun eşsiz bir kanıtı. Dünyada 1964 yılında Venedik Tüzüğü ile konuşulmaya başlanan “tarihi eser” ve “tarihi eserlerin korunması” kavramı, kentimizde ilk olarak dönemin Belediye Başkanı Sayın Ömer AN döneminde gündeme geldi. İller Bankası aracılığında yüksek Mimar Gündüz Özdeş’e yaptırılan ve 1967 yılının Mart ayında önce Safranbolu Belediye Meclisi tarafından, ardından Eylül ayında ise İmar İskan Bakanlığı tarafından onaylanarak uygulamaya sokulan İmar Planları, kentin korunması adına 1936 planlarından sonraki en somut ve önemli adım.
Planın açıklama raporunun Tarihi veriler bölümünde, Safranbolu’da bulunan 105 adet cami, çeşme, köprü gibi tarihi eserlerin listesi çıkarıldıktan sonra “Safranbolu ayrıca bütün şehir olarak Osmanlı sivil mimarisinin pek güzel örnekleri ile doludur. İmar planında bunların hepsinin muhafaza edilmesine büyük bir gayret sarf edilmiştir” ifadesi yer alıyor. İşte bu cümle; 2000’lere geldiğimizde Dünyanın en iyi korunmuş 20 kentinden biri olma unvanını kazanmamızdaki kararlılığın temelini oluşturmuştur.
Ancak, mimari olarak yeni kentleşmenin yükselişte olduğu, büyük binaların göz doldurduğu 1970’ler Türkiye’sinde, çok kıymetli büyüğüm Kızıltan Ulukavak ve saygıdeğer meclis üyeleri, söz konusu ‘eskiyi yeniyle değiştirme’ etkilerden sıyrılarak Safranbolu’yu tüm dünyaya miras bırakan kararlarının arkasında durdular. Çok değerli Yavuz İnce’nin müşavirliğinde 45 yıl önce Avrupa Mimari Miras Yılı’nı bizim kentimizde kutlayarak birçok ulustan insanı güzel evlerimizde misafir ederek kapılarımızı dünyaya açtılar.
Safranbolu gibi bir kentin belediye başkanı olma şansına erişmiş bir mimar olarak duyduğum gurur ve mutluluğu ifade etmek imkânsız. Değerli büyüklerimizin öngörülerini rehber edinerek Safranbolu’nun mimari değerlerini ve benzersiz yaşam tarzını çağa uygun ama aslından kopmayan biçimde tüm uluslarla paylaşmaya ve onu yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.
 

YORUMLAR