Reklam

4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi, 23 Ülkeyi Trabzon’da Buluşturacak

Trabzon’un 27-29 Kasım 2019 tarihlerinde ev sahipliği yapacağı ve 23 ülkeden 700’e yakın katılımcıyı ağırlayacağı ‘4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ ile ilgili son gelişmeler basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi, 23 Ülkeyi Trabzon’da Buluşturacak

Trabzon’un 27-29 Kasım 2019 tarihlerinde ev sahipliği yapacağı ve 23 ülkeden 700’e yakın katılımcıyı ağırlayacağı ‘4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ ile ilgili son gelişmeler basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi, 23 Ülkeyi Trabzon’da Buluşturacak
26 Kasım 2019 - 16:40

Vali İsmail Ustaoğlu’nun kapsamlı bilgilendirmelerde bulunduğu toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan da hazır bulundu.
Kadim İpekyolu’nun güzergâhındaki yüksek ticaret potansiyeli sayesinde geçmişte olduğu gibi bugün de dünyanın ilgisini üzerine çekmeyi başardığını belirterek açıklamalarına başlayan Vali Ustaoğlu, “Geçmişten günümüze cazibesini yitirmeyen İpekyolu, aksine günden güne artırdığı namını tüm dünyaya yaymaktadır ve bu cazibenin artırdığı pazar payı, güzergâhta bulunan, bulunmayan pek çok ülkenin, farklı alanlardaki ticari faaliyetlerini ciddi yatırımlarla bu güzergâha kaydırmasını sağlamaktadır.” dedi.
Vali Ustaoğlu; teknolojinin, ulaşım imkânlarının ve iletişimin geldiği nokta itibarıyla da İpekyolu’nun artık tek hatta sıralanan ülkelerle değil, birbirine güçlü ekonomik ilişkilerle bağlanan farklı kıtalarla da anılır hale geldiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Konunun bizi, yani Trabzon’umuzu yakından ilgilendiren kısmına gelecek olursak, İpekyolu güzergâhına farklı bir hareketlilik, yeni bir heyecan katmak üzere hayata geçirilen ‘Bir Kuşak, Bir Yol Projesi’ ile Karadeniz ve Hazar Havzası ülkelerini ticarî yatırımlar anlamında daha önceden iyiden iyiye yakınlaştırmıştı. Bu projeden ilham alan Hazine ve Maliye Bakanlığımızın koordine ettiği, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğimiz iş birliğinde Trabzon’da gerçekleştireceğimiz zirve de inşallah beklentilerin üzerinde geri dönüşler sağlayacaktır. Bakanlıklar düzeyinde Ticaret Bakanlığımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteklediği zirvemiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Vakıfbank, Türk Hava Yolları, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon Ticaret Borsası ve TAV gibi büyük ve önemli güçlerin desteğini almaktadır.”
“İkili İş Görüşmeleri Yapılacak”
İpekyolu hinterlandında bulunan ülkelerden bakan, kurum temsilcileri ve iş insanlarının zirveye davet edildiğini kaydeden Vali Ustaoğlu, “Şu ana kadar 23 ülke davetimize icap edip katılım teyitlerini bildirdi. Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Çin, Fas, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kosova, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Sri Lanka, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan'ın yetkili isimlerini ve iş insanlarını aramızda göreceğimizi memnuniyetle ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.
Vali Ustaoğlu, 23 ülkeden 700’e yakın katılımcıyı zirvede en iyi şekilde ağırlayacaklarını dile getirerek, Trabzon ve Türkiye adına verimli iş bağlantıları ve güzel hatıralarla konuklarını uğurlayacaklarını belirtti.
“Hedef: Türkiye’mizin Bölge Ülkeleri ile İlişkilerini Sağlamlaştırmak”
Zirvede, ticaret finans yatırım ve iş birliği, taşımacılık ve lojistik, kültür ve turizm sektörlerinde bakanlıklar ile uluslararası yatırım ve finans kuruluşlarının üst düzey yetkililerinin sunumları eşliğinde paneller gerçekleştirileceğini de anlatan Vali Ustaoğlu, şunları söyledi:
“Misafir ülkelerin gıda ürünleri ve teknolojileri, inşaat malzemeleri, makine sektörleri başta olmak üzere, ayakkabı, enerji, gemi inşa, kuyumculuk, mobilya, medikal, otomotiv, su ürünleri, tekstil ve turizmin de aralarında bulunduğu pek çok sektörden firmalar, Türk firmaları ile ikili iş görüşmeler gerçekleştirecek. Zirvenin ana hedefinin ise, Türkiye’mizin bölge ülkeleri ile ilişkilerinin sağlamlaştırılması ve katılımcı ülkeler arasındaki karşılıklı ticaret hacminin artırılması olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.”
“Zirve, Şehrimizin ve Ülkemizin Tanıtımına Önemli Katkı Sağlayacak”
Vali Ustaoğlu, bu ve benzeri dev organizasyonların hem şehrin hem bölgenin hem de ülkenin tanıtımına olduğu kadar, dış ticarete de önemli katkılar sağlayacağına yürekten inandığını dile getirdi.
Zirvenin, özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a yönelik önemli desteklerinden biri olan Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Projesi’nin misafir ülkelerin yetkilileri ile potansiyel yatırımcılara tanıtımı açısından da önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Vali Ustaoğlu, şunları kaydetti:
“Etkinliğin son gününde, misafirperverliğimizin göstergesi olarak, şehrimizin tarihî ve turistik alanları konuklarımıza tanıtılacak, ayrıca farklı sektörlerden yabancı firma temsilcileri ile bölgedeki sanayicilerimiz de iş ortamlarında bir araya getirilecektir. Bu vesile ile başta Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak olmak üzere, organizasyonun düzenlenmesinde büyük destekleri bulunan Ticaret Bakanlığımıza, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyor, tüm destekçilerimize ve şimdiden emeği geçen tüm paydaşlara da teşekkür ediyorum. Birbirinden kıymetli bakanlarımızın da katılımlarıyla onurlandıracağı 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, etkinliğe tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ile firmalarımızın katılımını bekliyoruz.”
Toplantının son bölümünde Vali İsmail Ustaoğlu ve katılımcılar, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 

YORUMLAR