Reklam
Reklam
Reklam

1 MAYIS RİZE'DE 81 İLDEN GELEN BİNLERCE İŞÇİNİN KATILIMIYLA GÖRKEMLİ BİR ŞEKİLDE KUTLANDI

1 MAYIS RİZE'DE 81 İLDEN GELEN BİNLERCE İŞÇİNİN KATILIMIYLA GÖRKEMLİ BİR ŞEKİLDE KUTLANDI

1 MAYIS RİZE'DE 81 İLDEN GELEN BİNLERCE İŞÇİNİN KATILIMIYLA GÖRKEMLİ BİR ŞEKİLDE KUTLANDI
01 Mayıs 2025 - 22:30

HAK-İŞ Konfederasyonu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bu yıl Rize’de binlerce emekçinin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutladı. 
 
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
 
"Alın terinin Yeşil ve Maviyle Birleştiği Kadim Şehir Rize gerçekleştirdiğimiz 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü programına, Sendikamız Genel Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcıları Yunus Değirmenci, Devlet Sert, Mehmet Ali Kayabaşı, Genel Başkan Yardımcılarımız Tevfik Ali Hançeroğlu, Ramazan Gülpolat, Sultan Murat Karadağ, Adnan Gürsoy, Genel Sekreterimiz Tufan Acar, Hak-İş Genel Sekreteri Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcıları, HAK-İŞ’e üye sendikaların Genel Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Teşkilatımızın Şube Başkanları ile binlerce HAK-İŞ üyesi katıldı.
Rize 15 Temmuz Demokrasi meydanında gerçekleşen miting alanını, emekçilerin taleplerini yansıtan büyük afişlerle süslendi. “Ücretlerden Alınan Vergi Oranları Düşürülmeli”, “Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılmalı”, “Refahın Adil Paylaşımı ve Vergide Adalet Sağlanmalı”, “Adil Bir Emeklilik Sistemi Sağlanmalı”, “Filistin Bizim Kırmızı Çizgimizdir” gibi mesajlar alanda güçlü bir şekilde yankı buldu. Emekçiler, sık sık “Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın 1 Mayıs”, “Çaykur İşçisi Kadro İstiyor”, “Filistin’e Selam, Direnişe Devam” sloganları attı.
Program, iş kazalarında, doğal afetlerde ve Filistin’de hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.


Mahmut Arslan’dan Çaykur Çağrısı: “Müzakere edelim, çözümler bulalım”
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, konuşmasında Çaykur işçilerinin sorunlarına özel olarak değinerek, geçici mevsimlik işçilerin yaşadığı mağduriyetlerin çözülmesi için yetkililere açık çağrıda bulundu. Arslan, şu ifadeleri kullandı:
“Çaykur’da sendika olarak yetkiyi aldığımız andan itibaren bütün gücümüzle geçici mevsimlik işçi statüsünü çalışanların lehine değiştirmek için mücadele başlattık. 2023 yılında yayınlanan genelgeyle 12 ay çalışma imkânı sağlandı. Resmi Gazete’de açıkça kıdeme göre boş kadrolara geçici işçilerin yerleştirileceği belirtiliyor. Ancak uygulama Çaykur Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakıldı.”
Arslan, geçici işçilerin SGK’ya kayıtlı olmadığını ve mevsim sonunda işsiz kaldıklarını vurgulayarak çözüm için diyalog çağrısında bulundu:
“Biz diyoruz ki oturalım, müzakere edelim. Çaykur işçisinin çalışmasını sağlayacak bir model geliştirelim. Kampanya bitti ama biz 6 ay daha çalışalım demiyoruz. Diyoruz ki gelin oturalım, müzakere edelim çözümler bulalım, buradaki Çaykur işçilerinin mağduriyetini giderelim. Hiç değilse bu sene bu altı ayı yedi aya çıkaralım.



1 Mayıs: Emek Mücadelesinin Onurlu Geçmişi
Konuşmasında 1 Mayıs’ın tarihsel köklerine değinen Arslan, bu günün, 1886’da Şikago’daki tekstil işçilerinin başlattığı hak arayışına dayandığını ve bugün hâlâ emek mücadelesinin simgesi olduğunu belirtti. HAK-İŞ’in bu günü ideolojik bir gösteri alanı değil, emekçilerin birlik ve dayanışma günü olarak gördüğünü vurguladı.
Kamu İşçileri ve Taşeron Sorunu
Kamu Çerçeve Protokolü’ne dair gelişmelere değinen Arslan, işçilerin taleplerini savunmakta kararlı olduklarını söyledi. Belediyelerin bu protokole dahil edilmemesini eleştirerek, belediye işçileri için de mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Taşeron işçilerin kadro almasıyla ilgili önemli bir başarı elde ettiklerini belirten Arslan, kadro dışı kalan KİT çalışanları ve diğer personelin de eşit haklara kavuşması için çalışmaların süreceğini söyledi.
Emeklilikte Eşitsizlik ve Yeni Sistem Gerekliliği
Arslan, emekli maaş bağlama sistemini de eleştirerek aynı şartlarla çalışanların maaşlarında yıllara göre ciddi adaletsizlikler oluştuğunu ifade etti. Emekli maaşlarının insan onuruna yaraşır seviyeye çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
Sendikal Haklar ve Kayıt Dışıyla Mücadele
Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Arslan, işçilerin sendika nedeniyle işten çıkarılmaması, işe iade mekanizmalarının etkili şekilde çalışması ve baskı yapanlara yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi. Özellikle ev işçileri gibi kayıt dışı çalışanların sendikalı yapılması konusunda HAK-İŞ’in öncü rol oynadığını ve 52 bin ev işçisini sendikalaştırdıklarını belirtti.



İş Kazaları: Zihniyet Değişmeli

Türkiye’de 2023 yılında 1.980 çalışanın iş kazalarında hayatını kaybettiğini söyleyen Arslan, bu durumun ülkeye yakışmadığını ve iş güvenliği konusundaki zihniyetin değişmesi gerektiğini ifade etti.
Hak-İş İl Başkanı ve Öz Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Fatih Kandemir de bir selamlama konuşması gerçekleştirerek, 1 Mayıs’ın sadece geçmişin anısı olmadığını geleceğin de umudu olduğunu vurguladı. Kandemir, “Bugün, sadece bir bayramı kutlamıyoruz, bugün, emeğin kutsallığını, dayanışmanın gücünü ve adaletin gerekliliğini haykırıyoruz. Bugün, Çaykur işçisinin yıllardır süregelen sorunlarını, beklentilerini ve umutlarını bir kez daha dile getiriyoruz” dedi.
Program, konuşmaların ardından “HAK-İŞ 1 Mayıs Bildirisi”nin okunmasıyla sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum