FIRTINA VADİSİ'NDE HES ve RAFTİNG  


Kaçkar Dağları Milli Parkı eteklerinde bulunan Fırtına Vadisi,1998 yılında Doğal SİT alanı olarak ilan edilmişti amagünümüzde hidroelektrik santrali (HES) için alınan ruhsatların iptal edilmemesi akıllarda soru işareti bırakmaya başladı…
  Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Fırtına Vadisi’nde yıllardan beri yapılması planlanan HES’lere“DUR” denildiyse de 10’a yakın ruhsatın iptal edilmediği yönünde bilgiler alınması, bölge halkının yanı sıra doğa sporları kulüpleri ve çevre dernekleriyle rafting sporcularını tedirgin etmekte…
  Fırtına Vadisi, Dünya Rafting Grand Prix Şampiyonasına son kez mi tanıklık edecek? Bu soruyu yıllar önce Doğu Karadeniz Doğa Sporları İhtisas Kulübü (DOKADAK) başkanlığım döneminde kendime ve kulübümüzün raftingden sorumlu başkanı Erdoğan Buçan’a yöneltmiştim. Aldığım cevap oldukça netti… “HES’ler yapılırsa Fırtına Vadisi’nde rafting sporu yapılamaz.”
   Şimdi sizleri 10 yıl geriye götürüyorum… “Fırtına Vadisi’nde Avrupa ve dünya rafting şampiyonaları yapılması planı, hidroelektrik santrallerinden dolayı tehlikeye girecek” spotuyla Anadolu Ajansı (AA) na servis yapmış ve habere şöyle devam etmiştim… 
Fırtına Vadisi, korunması gereken doğal sit alanı olmasına rağmen bu vadiye yapılmak istenen HES projeleri, bölgede su sporları başta olmak üzere faaliyet gösteren kulüplerin yönetici ve sporcularını tedirgin etti. Fırtına Deresi, dünyanın en iyi rafting parkurlarından bir tanesi. DOKADAK Kulübünün raftingden sorumlu başkanı, Türkiye Rafting Milli Takımı Antrenörü olan ve halen Rafting Federasyonu Teknik Komite Başkanlığı görevini yürüten Erdoğan Buçan “Gelecek birkaç yıl içinde Avrupa ve Dünya Rafting ŞampiyonalarınınTürkiye’de gerçekleştirilmesi için planlamalar yapılıyor. Fırtına Vadisi’nde HES’ler yapılırsa uluslararası dev organizasyonlara ev sahipliğimiz mümkün olamayacak…”
 
  “Dünya üzerinde eşi ve benzeri olmayan Fırtına Vadisi’nde HES’lerin yapılmasına karşıyız. Doğa dostu olan rafting sporunun su olmadan yapılamayacağını herkes biliyordur. Rafting yapmak için zaman zaman yurtdışına çıkıyoruz. Avrupa’nın Alplerinde, Balkan ülkelerinin birçok noktasında rafting yapma imkanını bulduk. Fırtına Vadimiz gibi çok güzel ve özel bir yerin dünyada olmadığını gördük… Bosna Hersek’e Dünya Rafting Şampiyonasına gittiğimizde, Avrupa Rafting Şampiyonası’nın Türkiye’de yapılması için teklifte bulunmuştum. Avrupa şampiyonasının sonrasında,belirlenecek tarihler arasında Dünya şampiyonasının gerçekleştirileceği tarafıma iletildi. Dünya veya Avrupa Şampiyonası yapılacaksa, Fırtına Vadisi’nde yapılmalı aslında. Bu ve benzeri organizasyonlar bölge turizminin dünyaya açılması, bölge ve ülke ekonomisinin kalkınması demek değil midir? HES’lerin getirisinden daha fazlasını bacasız sanayi olan turizmden sağlamamız mümkündür. Bu hassas konuyla ilgili önemli projeler ve politikalar üretilmelidir… Fırtına Vadisi’nde HES’ler yapılırsa rafting sporu diye bir şey kalmaz. Tamamen biter… Fırtına Vadimizin en önemli özelliği yerleşim merkezlerine ve hastanelere çok yakın olmasıdır… Diğer bölgeleri ele alıp bir örnekleme yaparsak, Dalaman’da rafting sporu yapmak için saatlerce yol gitmeniz gerekir. Allah korusun başınıza bir şey gelse, en yakın sağlık merkezine nakliniz ancak helikopterle gerçekleşir…” şeklinde demeç vermişti.
  O dönemde hem DOKADAK Kulübü başkanı hem de AA Yurt Muhabiriydim. Konuyla ilgili olarak kulüp adına ben de aynı soruları kendime sorup cevaplamıştım. “Fırtına Vadisi ne yazık ki yeniden HES’lerin kıskacı altında. Bu kez sadece doğayı değil, Türkiye’de gelişmekte olan sporların başında gelen raftingi de etkileyecek… Rize’de yapılması düşünülen 100’ün üstünde HES projesi hazırlanmış. Bunların 10’a yakınının Fırtına Vadisi içinde gerçekleştirileceği duyumları var. Fırtına Vadisi’nin iki ana kolu bulunmaktadır. Bu kollar da Kaçkar Dağları’na doğru yükseldikçe ikiye ayrılır. Rafting sporu için bu alanlar son derece uygun… Başka bir yer yok… Yüksek adrenalin barındıran raftingi bu alanlarda yapabiliyoruz… 15 km.’ye yakın bir rafting parkurumuzmevcut. HES yapıldığındaysa birkaç km. bile kalmayacak…” ifadelerini kullanmıştım…
  Günümüze gelirsek, 24-29 Haziran 2020 tarihleri arasında Fırtına Vadisi’nde Dünya Rafting Grand Prix Şampiyonası yapılacak. Bu şampiyona için Ardeşen Belediyesinde taraflar karşılıklı imzalar atmışlardı. İmza törenine, Ardeşen Belediye Başkan Yardımcısı Türkiye Rafting Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Hatipoğlu, Dünya Rafting Federasyonu (WRF) Uluslararası Danışmanı Murat Ali Alaç ile Ardeşen Belediyesi Basın Danışmanı ve Rafting Rize İl Temsilcisi Salih Navdar katılmıştı…
  Bu gelişme bölgemiz turizmi ve su sporları için son derecebüyük bir önem arz etmektedir. Ancak Fırtına Vadisi üzerinde yapılması düşünülen HES’lere dur denildiyse de bunlarınruhsatlarının iptal edilmemesi bölge halkının yanı sıra doğa sporları kulüpleri ve çevre dernekleriyle rafting sporcularını halihazırda tedirgin etmektedir… Aman dikkat!!!