TİMBİR heyeti, Makedonya'da dostluk köprüleri kurdu

02 Eylül 2025 - 10:33

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Antalya heyeti, Genel Başkan Dr. Süleyman Basa liderliğinde Makedonya'da kapsamlı bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, medya ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek, dostluk ve iş birliği mesajları verdi.

ANKARA - BHA

TİMBİR heyetinin Makedonya ziyaretine, Antalya İl Temsilcisi Selami Şahin ile ilçe temsilcileri Hidayet Gültekin, Fatih Gürbüz, Erdal Orhan, Mustafa Kamaylı ve Hilal Kara katıldı.

Heyet, ilk olarak Yunus Emre Enstitüsü Makedonya Temsilcisi Yunus DİLBER’İ makamında ziyaret ederek Enstitünün çalışmaları hakkında bilgi aldı. TİMBİR Başkanı BASA’da Yunus Emre Enstitüsünü ülkemizin ve Türkçenin dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek çalışmalar için teşekkür etti.

İkinci durak Makedonya’nın kamu yayıncısı MRT Televizyonu’nu ziyaret etti. Burada, MRT Türkçe Yayınlar Genel Yayın Yönetmeni ERAN Hasip’ten Türkçe yayıncılık faaliyetleri hakkında detaylı bilgi alan heyet, iki ülke arasındaki medya iş birliğini ele aldı. TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, internet gazeteciliğinin önemini vurgularken, Makedonya Türklerinin kültürel dokularını koruma mücadelesini takdir etti.

Ziyaretin üçüncü durağı ise sivil toplum kuruluşları oldu. Antalya temsilcisi Selami Şahin ve beraberindeki heyet, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin’i ziyaret etti. Şahin, bu görüşmede Antalya’dan getirdiği Antalyaspor formasını hediye ederek, sporun dostluk köprüsü kuran gücüne işaret etti.

Heyet ayrıca, ibadete açıldığı 1463 yılından bu yana Türkçe vaaz geleneğini kesintisiz sürdüren Muratpaşa Camii’ni ziyaret etti. Cami vaizi ve Makedonya Ensar Derneği Başkanı Bilal İbişi ile görüşen heyet, derneğin Türk Hükümeti ile yürüttüğü ortak projeler hakkında bilgi aldı. İbişi, Muratpaşa Cami’de Yugoslavya dönemi de dahil olmak üzere Türkçe hutbe geleneğinin hiç aksamadığının altını çizdi.

TİMBİR heyeti, Makedonya Parlamentosunda Anayasa Mahkemesi eski Başkanı ve Hak ve Demokrasi Hareketi Milletvekili Salih Murat ile de bir araya geldi. Milletvekili Murat, heyete Makedonya Türklerinin verdikleri mücadele hakkında kapsamlı bir brifing sundu.

Ziyaretler kapsamında, heyet Türk Çarşısı başta olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma tarihi eserleri de ziyaretlerde bulundu. Tim Bir Antalya il temsilcisi Selami Şahin ‘Bu temaslar ile Makedonya’daki Türk toplumu ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirerek, gelecekteki ortak projelere zemin hazırlamanın önünün açıldığını belirtti.