Rize Andon Vadisi'nde taşkın önlemleri başarıyla sınav verdi
İki hafta önce, Rize ve bir kısım ilçelerinde yaşanan sel ve heyalan felaketinde meteoroloji verilerine göre bölgede metrekareye 350 kilogramı aşkın yağış düştü. Şiddetli yağışlara rağmen alınan tedbirler sayesinde Andon Vadisi'nde herhangi bir mal ve can kaybı yaşanmamıştı.
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
Devlet Su İşleri (DSİ) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından 2005 yılından bu yana Andon Deresi üzerinde yapılan taşkın koruma bentleri, bu sınavda büyük bir rol oynadı. Bölgeye inşa edilen tersip bentleri, moloz bariyerleri ve sel tırmıkları sayesinde yoğun yağışların oluşturduğu rusubat malzemesi başarıyla tutuldu. Bu sayede taşkın riski en aza indirildi.
Bu önlemler sayesinde, Rize’nin önemli içme suyu kaynağı olan Andon İçme Suyu Arıtma Tesisleri de koruma altına alınmış oldu. Yoğun yağışlara rağmen tesisin kesintisiz şekilde çalışmaya devam etmesi, alınan önlemlerin ne kadar etkili olduğunu ortaya koydu.
Ayrıca vadide bulunan yerleşim yerleri de herhangi bir zarar görmeden süreci atlattı. Uzmanlar, bu örneğin taşkın önleme projelerinin bölge halkının güvenliği açısından ne denli kritik olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Fotoğraflar: Samet Kalender